Teklifi verene bak!

Teklifi verene bak!
İş Bankası'ndaki yüzde 28'lik paydan elde ettiği 465 milyon liralık kârın 79 milyon lirasını bankanın ücret, masraf ve komisyon gelirlerinden sağlayan CHP, "ücret, masraf ve komisyon alımının yasaklanması" için kanun teklifi verdi.

Akit’ten Fatih Akkaya’nın haberine göre CHP, samimiyetsizliklerine bir yenisini daha ekledi. CHP, İş Bankası'ndaki yüzde 28'lik ortaklığı ile Ocak-Haziran 2012 döneminde 465 milyon lira kâr elde ederken, bu kârın yüzde 17'sini sağlayan masraf ve komisyonların kaldırılması için yasa teklifi verdi.  

SÖYLEM BU AMA...

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, bankaların kart aidatı ve hesap işletim bedeli adı altında aldığı ücretlere karşı kanun teklifi hazırladı. Teklif yasalaşırsa aidat ve hesap ücreti alınmayacak. Teklifin gerekçesinde, "Bankalar kârlarını büyük oranda asıl işleri olan bankacılık faaliyetlerinden değil, kredi kartı aidatı, işlem ücreti, havale ücreti gibi bankacılık faaliyeti dışındaki işlerden elde etmektedirler. Halkımız için ise bir trajedi söz konusudur" denildi.

İŞ BANKASI SIRTINI MASRAFLARA DAYADI

CHP, kanun teklifi ile "masraflardan şikâyet ediyor" görünürken, İş Bankası'nın bilançosu ise bankanın ve CHP'nin kasasına "masraflar" kaleminden nasıl büyük kazançlar girdiğini gösteriyor. Verilere göre, İş Bankası'nın piyasada 5 milyon 867 bin adet kredi kartı bulunuyor. Banka, 4 bin 641 ATM ve 767 adet Net matik'le hizmet veriyor. İş Bankası'nın Ocak-Haziran 2012 bilançosuna göre, 2011 yılının ilk 6 ayında 668 milyon lira olan ücret, masraf ve komisyon geliri 2012'nin ilk 6 ayında ise 799 milyon lira oldu. Böylece bir yıllık artış yüzde 20 olarak gerçekleşti. Banka, net faaliyet geliri olan 4 milyar 775 milyon liranın 811 milyon lirasını (yüzde 17) ücret, masraf ve komisyonlardan sağladı. Bu oran, geçtiğimiz yıl yüzde 16'ydı. 

"İSTİHBARAT GELİRİ" YÜZDE 106 ARTTI

Bankanın bilançosunda, ücret masraf ve komisyonların detaylı dökümüne de yer verildi. Bilançoda şu bilgiler yer aldı: "Gayri nakdi kredi komisyonu geliri 59 milyon liradan yüzde 45'lik bir artışla 86 milyon liraya çıktı. İstihbarat ücreti 59 milyon liradan yüzde 106 artışla 122 milyon liraya çıktı. Kredi kartı komisyonları 281 milyon liradan yüzde 32lik bir artışla 372milyon liraya ulaştı. Havale masrafları 45 milyon liradan yüzde45'lik bir artışla 61 milyon liraya çıktı. Vadesiz hesap ücreti 57 milyon liradan yüzde 26'lık bir artışla 71 milyon liraya çıktı. 'Diğer' kalemindeki masraf gelirleri 103 milyon liradan yüzde 19'luk bir artışla 122 milyon liraya çıktı. Ücret, masraf ve komisyondan sağlanan gelirler, faaliyet giderlerinin yüzde38'ini, personel giderlerinin de yüzde 42'sini karşıladı."

Fatih Akkaya / Akit


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum