Başbakan Erdoğan'a İsabey İshakoviç ödülü verildi
Balkanlar'daki diyalog, istikrar ve barışa katkı sağlayan şahsiyetlere 2007'den bu yana verilen İsabey İshakoviç Ödülü, Saraybosna'nın kuruluşunun 550. yıl dönümünde Başbakan Erdoğan'a verildi.
Erdoğan'a ödülün verilmesi dolayısıyla başkent Saraybosna'nın Halk Tiyatrosu'nda tören düzenlendi. Aralarında Hanka Paldum ve Eldin Huseinbegoviç gibi ünlü Bosnalı sanatçıların Boşnakça ve Türkçe şarkılar seslendirdiği törene, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Nikşiç, Saraybosna Kantonu Başbakanı Fikret Musiç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Saraybosna Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hacibayriç, Bosna Hersekli yetkililer ve yabancı ülke temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Anadolu Ajansı'nın da medya sponsorluğunu üstlendiği törene yoğun katılım oldu.
Boşnak, Sırp, Hırvat ve Yahudi 4 genç kızın sahneye getirdiği İsabey İshakoviç Ödülü'nü Başbakan Erdoğan'a, Klepsidra Derneği Başkanı Amel Sulyoviç takdim etti. Sulyoviç, Başbakan Erdoğan'a ödülü verirken, ''bu ödülün kendisine sunabildikleri en onurlu şey olduğunu'' söyledi.
İnsanların, yaptıkları hayırların unutulmaması, anımsamak ve kaybolmamak için vakıflar kurduklarını ifade eden Sulyeviç, şöyle konuştu:
''Maddi ortamda bulunmak kadar sonsuzluktan ibaret olan tarihin içinde kalmak kolay değildir. Tam 550 sene önce Bentbaşı'da fakirlere üç gün boyunca hizmetinde olacak misafirhaneyi vakfeden bizim şehrimizin kurucusudur; İsabey İshakoviç. Belki daha nice yerler, nice kurucular vardır. Fakat İsebey İshakoviç'in vakfında ayrı bir şey var. 550 yıl boyunca hiç durmadan, insanların arayıp bulmak istediği fakat bulamadığı bir şey var.''
Saraybosna gibi farklı insanları, kültürleri ve medeniyetleri barındıran ve aynı zamanda birleştiren başka bir şehrin olmadığını ifade eden Sulyoviç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kurucu İsabey İshakoviç'ten, Savfet Bey Başagiç ve en onurlu belediye başkanımız Esad Kuloviç'e kadar, 550 yıl boyunca bu şehir herkesi kabul eden bir şehirdi. Burada sığınan İspanyalı Yahudiler'den, farklı ideolojik, kültürel ve siyasi sorunlarını yaşayan sanatçılara kadar, Saraybosna herkesi için bir sığınaktı. Birçok katliam ve talihsizliğe rağmen vatandaşlarımızın hiçbir zaman bu zulümleri işleyenlerle bir olmadığını gururla söyleyebiliriz. Çünkü biz eski bir Avrupa kültürüyüz ve diğerlerinin bizden bunu öğrenmeleri gerekiyor.''
-''Bu zulmü yapanlara acıyan bir milletiz''-
Bugünün Avrupa'sının Bosna'daki topluma demokrasi dersi vermesini anlamadıklarını ifade eden Sulyoviç, ''Fatih Sultan Mehmet'in, Bosnalı Fransiskenlere 15. yüzyılın ortalarında verdiği Ahdnamesi, Fransız devrimi ve Amerikan Bağımsızlık Deklarasyonu'ndan yüzlerce sene önce çıkmıştır. Bu yüzden, küçük bir Avrupa kültürü olan Bosna Hersek'ten herkes bir şeyler öğrenebilir. Özellikle yüzyıllardır anlaşmazlıklar yaşayan Avrupa toplumu'' dedi.
''Biz katliam yapanlara benzemek yerine, bu zulmü yapanlara acıyan bir milletiz'' diyen Sulyoviç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sadece burada, küçük bir Avrupa meydanında 550 yıldır Müslümanlar, Hristiyanlar, Yahudiler ve diğerleri bir arada yaşıyor. Bizim çocuklarımız, torunlarımız, gerekirse yüzyıllarca bizim diğerlerine örnek olabileceğimiz eski bir Avrupa kültürü olduğumuzu tekrar etmeliler. O kadar katliam yaşamış olmamıza rağmen hala birlikte yaşayabiliyoruz. Bu medeniyet kapsamında sadece bir kültür, bir birlik seçecek olsanız o zaman ne Saraybosna kalır ne de Bosna Hersek.''
Bütün bu unsurların ödülün temel taşı olduğunu ifade eden Sulyoviç, ''Bir şeye yakın zamanda ve daha önce de çok kez şahit olduk. Kültürel veya medeni anlaşmazlıklarda insanlar elinizden her şeyi alabilir, canınızı bile. Fakat 550 yıldır toplumumuzun iki temel değerini kimse yıkamadı, kültürümüz ve birliğimiz. Ve tabii ki, onurumuz'' şeklinde konuştu.
Törenin ardından Bakir İzzetbegoviç ile birlikte salondan ayrılan Başbakan Erdoğan, buradan ayrılırken salonun çıkışında bulunan Bosnalıların hediye ettiği, Bosna Hersek ile Türkiye bayraklarının bulunduğu atkıyı taktı. Salonun dışındaki vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, kendisine yoğun ilgi gösteren Saraybosnalılar'ı selamladı ve fotoğraf çektirdi.
-İsabey İshakoviç kimdir--
Türkiye'de İshakoğlu İsa Bey olarak bilinen Osmanlı'nın Bosna Beylerbeyliği'ndeki ilk valisi İsabey İshakoviç, başkent Saraybosna'nın kurucusu olarak tarihe geçti. İsabey İshakoviç, Saraybosna'nın yanı sıra şu anda Makedonya'nın başkenti Üsküp ve Sırbistan'ın Sancak bölgesinin en büyük kenti Yeni Pazar'ın (Novi Pazar) da kurucusu olarak biliniyor.
İsabey İshakoviç, Saraybosna'nın merkezindeki cami, kapalı çarşı ve sonradan şehre ismini verecek olan bir saray da inşa etti. Saraybosna'ya 1462 yılında bir han yaptıran İsabey İshakoviç, bu mekana "burası iyi insanlar mekanıdır" yazısını yazdırmış, hana gelen Müslüman ve gayrimüslimlere sıcak yemek ve 3 gün konaklama imkanı sağlanması için talimat vermişti.
Vefatından sonra nereye defnedildiği kesin olarak bilinmeyen İsabey İshakoviç'in mezarının, Saraybosna'nın tarihi Careva Camisi'nin (Sultan Camisi) bahçesinde yer alan ve mezar taşında yazı bulunmayan mezarlardan birine defnedildiği düşünülüyor.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.