CHP’de Oslo kavgası
CHP içerisinde ideolojik farklılıklar üzerinden patlak veren “Oslo kavgası” büyüyor. CHP’de her kafadan bir ses çıkıyor.
CHP’DE “OSLO” TARTIŞMASI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün katıldığı bir televizyon programında, “CHP Oslo görüşmelerine karşı mı?” sorusuna “Eğer silah bıraktırılacaksa görüşmeler olmalı, bu görüşmeler devam etmeli” demişti. Parti içerisindeki ulusalcı kesimin temsilcisi olarak bilinen CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise Kılıçdaroğlu’nun aksine “Biz görüşmelere başından beri karşıyız. Dünyanın hiçbir yerinde terörle müzakere edilmez” dedi. Buna karşılık CHP Genel Başkanı Yardımcısı Osman Faruk Loğoğlu da parti olarak Oslo görüşmelerine karşı çıkmadıklarını, içeriğe karşı çıktıklarını açıkladı.
“GEREKİRSE HERKESLE GÖRÜŞÜLÜR”
Kılıçdaroğlu ise dün bir yazılı açıklama yaparak parti içerisinde Oslo sürecine ilişkin ayrılıklar olduğu eleştirilerine cevap verdi. Kılıçdaroğlu, “Terörü azaltmak için, kanı durdurmak için gerekirse herkesle görüşülür, her türlü politika üretilir. Diyalog ve konuşma elbette siyasetin ve aklın tabiatı gereğidir” dedi. Kılıçdaroğlu, CHP temsilcilerinin Oslo konusunda en küçük bir fikir ayrılığına düşmesinin de söz konusu olamayacağını söyledi.
“CHP MÜZAKERE DEĞİL, MÜCADELE ETMELİ”
Akit’e konuşan CHP eski Genel Başkanı Yardımcısı Onur Öymen, Kılıçdaroğlu’nun “Görüşme olabilir” yaklaşımının CHP’nin eski “Terör örgütüyle müzakere edilmez” yaklaşımıyla çeliştiğini söyledi. Öymen, “Kaldı ki, yabancı bir ülkenin daveti ve katılımıyla yürütülen Oslo görüşmeleri aynı zamanda sorunun uluslararası hale getirilmekte olduğunun da işaretidir. Sosyalist Enternasyonal’in Güney Afrika toplantısında bu konuda alınan kararın içeriği de bu yöndedir. Bu konunun CHP’nin en üst karar organlarında görüşülerek partinin kuruluşundan beri izlediği temel politikalar doğrultusunda terörle müzakereyi reddeden ve etkili bir mücadeleyi savunan bir karara bağlanması kaçınılmaz bir görev haline gelmiştir” dedi.
“CHP, VAN ÇALIŞTAYI’NIN SONUÇ METNİNİ AÇIKLAMALI”
CHP eski MYK üyesi Şahin Mengü ise siyasi iktidardan şeffaf olmasını isteyen CHP’nin asıl kendisinin şeffaf olması gerektiğini söyledi. Mengü, “CHP, Van Çalıştayı’nın sonuç metnini halkımıza açıklamalıdır” dedi. Mengü, Oslo görüşmeleri ile CHP’li yöneticiler tarafından çok kısa bir süre önce dile getirilen “Akil Adamlar” ve “Hakikatler Komisyonu” kurulması arasında bir fark olmadığını söyledi.
“OSLO İLE SOSYALİST ENTERNASYONEL ARASINDA FARK YOK”
Oslo görüşmelerindeki içerik ile Sosyalist Enternasyonel’de kabul edilen metin arasında bir fark bulunmadığını ifade eden Mengü, şunları söyledi: “Bu metin CHP’nin, evvela ‘Son dakikada getirildi, bu nedenle sadece itiraz ettik’ dediği, halbuki uçak kaçırmak endişesiyle salonu erken terk ettiği, sonradan hiçbir geçerliliği olmayan yazılı itiraz gönderdiği, açıkça Türkiye’nin aleyhine olan bir kararın oluşmasına müdahale edemediği Sosyalist Enternasyonel’de, Kürt sorununun çözüm yöntemini gösteren maddesinden bir farkı yoktur. Orda da uluslararası çözüm öneriliyordu.”
“CHP NEYE KARŞI ÇIKTIĞINI ORTAYA KOYMALI”
CHP’nin neye ve neden itiraz ettiğini açıkça ortaya koyması gerektiğini ifade eden Mengü, şu ifadeleri kullandı: “Bütün bunlar ortadayken, o zaman CHP’nin itirazı, Oslo görüşmelerinin sadece halktan saklanmasına mı, yoksa aynı zamanda içeriğine de mi? Bunun net ortaya konması gerekiyor. Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na konmuş, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin üniter yapısını koruyan çekinceleri kaldıracağız’ demek, ‘Akil Adamlar’ ve ‘Hakikatler Komisyon’ları önermek, CHP’yi, AK Parti’nin PKK ile Oslo da uzlaştığı noktaya götürür. CHP’nin bugüne kadar söyledikleri ve Oslo Mutabakat Belgesi’nin ortak noktalarının ortaya çıkması, CHP’nin hareket alanını daralttığı için en çok terör örgütünün işine yaramıştır.”
KILIÇDAROĞLU, KOÇ’U ORTADA BIRAKTI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da, önceki günlerde Kılıçdaroğlu ile taban tabana zıt açıklamalarda bulunmuştu.
CHP içinde “Oslo görüşmeleri” konusunda farklı açıklamaların yapıldığı yönündeki soruya Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ şöyle cevap verdi:
“CHP’nin bir tipik klasiğiyle karşı karşıyayız. Sayın Haluk Koç açıklamalar yaparken bunları Genel Başkan’ın bilgisi dahilinde yapıyor. Bu açıklamalar kamuoyunda gerekli desteği görmeyince, bu sefer Sayın Kılıçdaroğlu, her zaman yaptığını yaptı ve Sayın Koç’u ortada bıraktı. Yani kendisinin talimatıyla ve kendisinin bilgi ve onayıyla yapılan bir açıklamayı yapanı yalnız bıraktı. Şimdi başka bir noktada konuşuyor. Sayın Koç ve arkadaşları, parti içerisinde farklı radikal görüşleri savunan kişiler konumuna itilmiş oldu. Sayın Kılıçdaroğlu da liberal görüşleri savunan bir kişi pozisyonuna geçmiş oldu. Ben de şaşırdım.”
Bir genel başkanın, genel başkan yardımcısına sahip çıkması gerekirken onun arkasından çekildiğini vurgulayan Bozdağ, “Kılıçdaroğlu’nun şu an farklı bir yerde durması çok yadırganacak bir durum esasında. Ama CHP Genel Başkanı’nın çark etme konusunda alışkanlığı olduğu için Sayın Koç da umarım bu çarklara alışacaktır” diye konuştu. Konu ile ilgili dün bir açıklama yapan Koç ise, parti içinde bir çelişki olmadığını savunarak, medyanın yanlı davrandığını söyledi. Dün konu ile ilgili soruları cevaplayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise, “Eğer Oslo görüşmelerinden sonra Türkiye bir terör batağı haline dönüşmüşse bunu sormamız lazım. Sormazsak hata yapmış oluruz. Cumhuriyet Halk Partisi temsilcilerinin bu konuda en küçük bir fikir ayrılığına düşmesi söz konusu olamaz. Oslo süreci bütün Türkiye için hâlâ karanlıktadır. AKP’nin çıkarları için ülkemizin kaderiyle ne tür bir kumar oynandığını bilmek zorundayız” dedi.
MHP’DEN CHP’YE OSLO TEPKİSİ
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise, ana muhalefet Partisi CHP’ye, “Oslo’yu meşrulaştırma çabalarından vazgeçin. Oslo’dan ekmek yiyemezsiniz” diye seslendi.
Yeni Akit / Hasan Tosun
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.