Şivan Perver ile PKK'yı ayıran şarkı

Şivan Perver ile PKK'yı ayıran şarkı
Kürtçe yayın yapacak olan TRT 6'nın açılışına davet edilen Şivan Perver'in 10 yıldır PKK ve Roj TV'yi boykot ettiği ortaya çıktı. Kürt sanatçı, yazdığı bir şarkının ardından PKK ile ipleri atmış.

Türkiye'nin ilk Kürtçe kanalı, 1 Ocak'ta yayın hayatına başlıyor. Bazı AK Partili milletvekilleri, açılış törenine Almanya'da yaşayan ünlü Kürt şarkıcı Şivan Perver'i davet etti. Ancak Uluslararası Şivan Perver Kültür Vakfı'ndan yapılan ilk açıklamada ünlü müzisyenin programa katılmayacağı ima edildi. 35 yıldır yurtdışında yaşayan Şivan Perver, hayatını Almanya'nın Bonn kentinde sürdürüyor. 

Zaman’da yer alan habere göre, yakın çevresine göre Perver yaklaşık 10 yıldır PKK'nın etkinliklerine katılmıyor. Başta Roj TV olmak üzere örgüte yakın hiçbir yayın organına çıkmıyor. Aynı şekilde örgüt de kendisine tavır almış durumda. Ünlü müzisyene yakın bir isim, Perver'in tutumunu şöyle yorumluyor: "PKK, Şivan'ın kendi güdümüne girmesini istiyor. Oysa Şivan Perver bütün Kürtler için müzik yapıyor. Kimsenin güdümüne girmek istemiyor. O yüzden de 10 yıldır PKK'ya ve ona yakın yayın organlarına mesafeli duruyor. Şivan Perver, siyasi kalıp içeren her kesime karşı mesafeli aslında." 

1955 Urfa Viranşehir doğumlu olan Perver, 1973'te Ankara Üniversitesi matematik bölümünü kazandı, ancak eğitimini yarıda bırakarak bir yıl sonra yurtdışına gitti. İlk albümü 'Halaylar Özgürlük İstiyor'u 1975'te çıkardı. Fransa'da Charles Cros Akademisi tarafından verilen müzik ödülünü aldı. Bir dönem PKK'ya çok yakın duran Şivan Perver, örgütün etkinliklerinde sahne aldı. Kasetlerinde silahlı mücadeleye destek veren şarkılara yer verdi. Marksist-Leninist çizgide duran Kürt şarkıcı, Lenin'e methiyeler dizdi. Ünlü müzisyen, bir süre sonra kendisine yeni bir çizgi belirledi. Yakınlarına göre, dinî hassasiyetleri arttı. Eşi Gülistan Perver'le ayrılmalarına da bu değişim sebep oldu. Gülistan Perver halen Roj TV'de program yapıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.