'En büyük işkence Kur'an'a saygısızlıktı'

'En büyük işkence Kur'an'a saygısızlıktı'
Pakistan tarafından tutuklanarak ABD’ye teslim edilen ve daha sonra Guantanamo’ya gönderilerek 6,5 yıl boyunca akıl almaz işkencelere tabi tutulan El Cezire Kameramanı Sami El Hac Türk basınında ilk kez ve sadece Vakit’e konuştu. &ldq

MEHMET NEDİM ASLAN/VAKİT

GUANTANAMO'DA MÜSLÜMAN OLAN ABD ASKERİ VAKİT'E KONUŞTU-TIKLAYINIZ

ABD, 2001 yılında Afganistan’ı bombalamaya başladığında o da bu ülkedeki durumu görüntülemek için El Cezire kameramanı olarak Pakistan’a gitti. 15 Aralık 2001 tarihinde Amerika’nın talimatıyla Pakistan tarafından tutuklandı ve Afganistan’daki Amerikan güçlerine teslim edildi. Önce Afganistan’daki Bagram ve Kandahar ve son olarak Küba’daki Guantanamo Üssü’ne sevk edildi. 6, 5 yıl suçsuz yere tutsak kaldı ve bu zaman dilimi içerisinde kendisinin deyimiyle “Hayvanlara bile yapılmayacak muamele ve işkence” gördü. 40 yaşındaki El Cezire Kameramanı Sami el Hac, 1 Mayıs 2008’de 6,5 yıl kaldığı Guantanamo hapishanesinden serbest bırakıldığında o zamana kadar hakkında hiçbir suçlama yapılamadı.

İLK KEZ VE SADECE VAKİT’E KONUŞTU

Serbest bırakıldıktan sonra Sudan’a gönderilen ve burada tedavi gördükten sonra yeniden El Cezire’de çalışmak için Katar’ın başkenti Doha’ya giden Sami El Hac, Türk basınında ilk kez ve sadece Vakit gazetesine konuştu. Gördüğü işkenceler nedeniyle alnından burnuna doğru kayan yara izleri hala silinmemiş El Hac’ın yüzünde. “Hayvanlara bile yapılamayacak bir muamele ve işkence gördüm. Bizlere işkence yapanların insan olabileceğini düşünemiyorum” diyen El Hac, 2001 yılında neden ve nasıl tutuklandığına dair daha önce hiç açıklamadığı bir olayı ilk kez Vakit’e açıkladı.

ARADIKLARI KİŞİNİN BEN OLMADIĞIMI BİLİYORLARDI AMA YİNE İŞKENCE YAPTILAR

“Afganistan bombalanmaya başladığında El Cezire’nin talimatıyla bölgeye gittim. Hem Pakistan hem de Afganistan vizesine sahiptim ve 15 Aralık’ta Afganistan sınırında Amerikalıların talimatıyla Pakistanlı güçler tarafından tutuklandım” diyen El Hac, El Kaide lideri Usame Bin Laden ile röportaj yapan ve ismi Sami olan Fas asıllı bir başka El Cezire çalışanıyla isim benzerliğinden dolayı tutuklandığını söylüyor: “El Cezire’den meslektaşım Sami, Laden ile röportaj yaptıktan sonra Doha’ya geri döndü. Amerikalılar da Sami’nin Laden’in yerini bildiğini düşünerek, beni o sanıp tutuklattırdılar. Ama benim aradıkları kişi olmadığımı kısa sürede anladıkları halde, 6,5 yıl işkence yaptılar.”

“BİR HAYVANA BİLE BÖYLE İŞKENCE YAPILAMAZ”

“Aradıkları Sami’nin siz olmadığını bildikleri halde neden serbest bırakmadılar?” sorumuza şöyle cevap veriyor El Hac, “Çünkü, beni tutukladıklarından itibaren işkence tabi tuttular ve orada bulunan herkes işkence görüyordu. Çok şey gördüğüm için beni bırakmak istemediler. Bana, benim aradıkları kişinin ben olmadığını itiraf ettiler ama benden ‘El Cezire El Kaide’nin yayın organı’ demem için işkence yaptılar. Tutuklu bulunduğum 6,5 yıl boyunca yaşadıklarımı anlatamam. Çünkü bir hayvana bile böyle muamele yapılamaz.”

KUR’AN-I KERİM’E SAYGISIZLIK…

Halen El Cezire'de İnsan Hakları Departmanı Direktörü ve Yapımcı olarak çalışan Sami el Hac, 15 Aralık 2001’den Ocak 2002’ye kadar Afganistan’da sorgulandıktan sonra Guantanamo’ya sevk ediliyor ve burada hayatının en kabus günlerini hatta yıllarını geçiriyor. “Hayatımda hiçbir zaman unutamayacağım günler oldu” diyor El Hac. “Sizi en çok etkileyen olay ne oldu unutamadığınız” sorumuza şöyle cevap veriyor: “Bir değil, onlarca olay vardı. Bizler ibadet ederken bile bizlere işkence yapıyorlardı. Kur’an-ı Kerim’i tuvaletlere atıyorlar gözümüzün önünde. Sayfaların üzerine hakaret ve küfür cümleleri yazılıyordu. Biz yaptıkları fiziki işkenceden ziyade, ki bir hayvana bile yapılamaz, en çok Kur’an’a yaptıkları saygısızlık bizlere acı veriyordu.”

480 GÜN BOYUNCA AÇLIK GREVİNE GİTTİ

El Hac, kendilerine yönelik akıl almaz işkenceler yapılan Guantanamo’da tam 480 gün açlık grevine gitti. Neredeyse 1,5 yıl nasıl dayanabildiğini sorduğumuzda, “O işkenceler altında kimse dayanamaz. Bizler de sesimizi duyurmak için açlık grevine gittik. 480 gün boyunca açlık grevine gittik, bizleri burnumuzdan şırıngayla beslediler. 4 yıldan beri açlık grevinde olanlar bile var. Ben oradan çıktım, ama orada kalan diğer insanlar hala işkence ve insanlık dışı muameleye tabi tutuluyor” şeklinde cevap veriyor El Hac.

HİÇBİR SEBEP GÖSTERMEDİLER

“6,5 yıl sonra sizi hangi sebepten dolayı serbest bıraktılar” diye sorduğumuz El Hac, şöyle diyor: “Beni nasıl ki sebepsiz yere tutukladılarsa, aynı şekilde hiçbir sebep göstermeden de serbest bıraktılar. Bir gün hücreme gelip, ‘seni serbest bırakıyoruz’ deyip, beni Sudan’a gönderdiler. 6,5 yıl hiçbir suçlama yöneltemediler. Hatta bana kendileri ‘Pakistan bize yanlış adamı verdi’ diyorlardı.

İLGİLİ HABERLER:

GUANTANAMO TUTUKLUSU İLE GARDİYANINI BULUŞTURAN İFTAR 

CUMA GÜNLERİ İKİ BAYRAMLARDA DÖRT DEFA NAMAZ KILDIRIYORUM 

İŞTE SULTAN ABDÜLHAMİT'İN BÜYÜK PLANI 

KAPALI ÇARŞI'DA SAKALIMI SORDULAR 

İNGİLİZ HÜKÜMETİNİN BAŞ EDEMEDİĞİ PROTESTOCU 

TÜRKİYE'Yİ UTANDIRACAK SÖZLER 

ÇİN ZULMÜNDEN KAÇTI YILMAZ'IN ZULMÜNE YAKALANDI 

DEVLET BAHÇELİ VE AHMET TÜRK GÖRÜŞÜRSE SORUN ÇÖZÜLÜR 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA BAŞÖRTÜLÜ OLARAK ÇALIŞTI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.