Erdoğan'ın Baykal'a kameralı görüşme cevabı

Erdoğan'ın Baykal'a kameralı görüşme cevabı
Başbakan Erdoğan partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada muhalefete yüklendi.

Erdoğan'ın konuşmasının ayrıntıları şöyle: 

AZERBAYCAN TARTIŞMALARINA SON NOKTAYI KOYDU
Azerbaycan meclisinde yaptığım konuşmanın arkasındayım. Bizim Azerbaycan aleyhinde hiç bir anlaşmanın altına imza atmamız sözkonusu değildir. Ama nifak girişimleri var. Kimse bu nifak girişimlerine prim vermesin. Aslı olmayan bu dedikodulara kimse kulak asmasın. Biz azeri bayrağını Türk bayrağı gibi, azeri topraklarını Türkiye toprakları gibi kutsal bildik yine öyle biliyoruz. Bakü'de yatan şanlı şehitlerimiz bunun şahididir. Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimizdir. Kimse iyi niyetli duruşumuzu başka yerlere çekmesin ve Türkiye'yi de test etmeye kalkmasın. 

TÜRK BAYRAKLARININ İNDİRİLMESİ
Fitne odakları Türkiye'nin içinden de besleniyor. Sürekli olarak orayla paslaşmak suretiyle böyle bir süreci yürütüyorlar. İktidarımız süresince iki ülke ilişkilerinin nereye geldiği ortadadır. Bizi yaralayan Azerbaycan şehitliğinin yakındaki Türk bayraklarının kaldırılmasıdır ki Azerbaycanlı kardeşlerimiz bunun ne anlama geldiğini çok iyi bilmektedirler.

IRAK İLE YAPILAN ANLAŞMALAR
Irak ziyaretimiz çok verimli geçti ve Türkiye ile Irak arasında 48 anlaşma imzalandı ki böyle bir anlaşma tarihimizde bir ilktir. Bölge barışı için büyük önem taşıyan bu anlaşmalar önümüzdeki yıllarda kendisini daha net gösterecektir. 

BAHÇELİ'YE SERT CEVAPLAR
Geçtiğimiz günlerde Ahilik haftasını kutladık. Ahiliğin iki öğüdünü altını çizerek ifade etmek istiyorum. Gönlünü, elini, sofranı ve kapını açık tut diyor. Yine diyor ki Ahiler, sana gelmeyene sen gideceksin. Bu parti milletin partisidir. Bu partiyi millet kurdu. Hamurunu millet yoğurdu. Biz Türkiye'nin sesine kulağımızı tıkayamayız. Yüreğimizi kapatmayız. Rotamızı da atacağımız adımlarımızı da milletimiz belirler. Nazla asla hareket etmeyiz. Rotamızı da onların ışığında çiziyoruz. Burada, iki önemli konu var. Sayın Bahçeli, haftasonu bir kongrede benim bölge milletvekillerime siyasi ahlaktan tamamiyle uzak bir yakıştırma ile bana seslendi. Arkadaşlarıma aslında ciddi manada saygısızlığın da ötesinde hakaret etti. 

SAYGISIZLIĞIN DANİSKASI
Sayın Bahçeli, sizin yaklaşım tarzınızı kabul etmemiz mümkün değil. Sizin dilinizle size cevap vermeyi de asla düşünmüyoruz. Ama biz, bölgesel milliyetçilik yapmayacağız, etnik milliyetçilik yapmayacağız ama sen bu ifadelerinle hem bölgesel hem de etnik milliyetçilik yapıyorsun. Durup dururken bu saygısızlığın daniskasını ortaya koyuyorsun. Ne demek yani, bunun testini sana ne zamandan beri düştü. Böyle bir öhakkı sen kendinde nasıl buluyorsun. Bu insanları bölme hakkını kendinde nereden buluyorsun. Neden oralarda sıralamaya giremediğin belli. 

DENİZ BAYKAL'A GÖNDERİLEN MEKTUP VE BAYKAL'IN CEVABI
İkinci konu şu. 8 Ekim 2009'da CHP Genel Başkanı Baykal'a bir mektup yazdım. Demokratik açılım sürecini başlattığımızı ve hedefimizi ifade ettim. Ülkemiz adına son derece önemli olan böyle bir sürecin geniş bir toplumsal mutabakata dayanması gerektiğini vurguladım. CHP'nin ve onun Genel Başkanı'nın sürece ilişkin görüş, öneri ve birikimlerinden istifade etmek istediğimizi ve gelinen noktayı da aktarma fırsatımızın olacağını ifade ettim. Çok hassas davrandım. Çok dikkat ettim. Kamuoyu da mektubumuzu son derece ince ve samimi bir dille kaleme alındığı kanaatine sahip oldu. Kendilerine gönderdim. Benim mektubumun kendilerine ulaşmasından 4 gün sonra cevabi bir mektubu bana ilettiler. Üzülerek ifade edeyim ki, 6 sayfadan oluşan incitici, kırıcı, dedikodu ve haksız ithamları peş peşe sıralayan, tam tersi üsluba sahip bir mektupla karşılaştım. Süreci uzun uzun eleştiriyor. Bir şey bilmiyor ama eleştiriyor. Tamamen dedikodulara asılsız iddialara dayandırıyor ve sizinle birlikte olmayacağımız çok açıktır diye bitiriyor. Mektubun son paragrafında tüm siyasi geleneklere aykırı bir şekilde görüşmenin kameralar tarafından kayda geçirilmesi şartının olduğunu gördüm. Bir taraftan ikili bir görüşme yapmaya hazırım diyor ama kamera şartını dayatıyor. Bizde ne dünyanın her hangi bir ülkesinde liderlerin bir araya gelmesi ilk kez yaşanmıyor. Kamera ile bir görüşmeyi tespit siyasi ve diplomatik ahlaka ters olarak nitelendirilir. Sayın Baykal'ın bu tür görüşmeleri çok yapmış olması lazım. Liderlerin samimi bir ortamda iletişim kurması gerekir. Yapılan budur. Demokrasinin gereği de siyasi partilerin diyalog içinde olması da budur. Ben oraya sürecin koordinatörü olan bir bakanımla gidiyorum. Gerekiyorsa birer tane oraya ses kaydı getirin. Ama biri bizi gözetliyor mantığı içinde kameraların kurulmasını anlamak mümkün değil. 

KAMERALI GÖRÜŞME CEVABI
Televizyona şov programı yapıyor gibi kamera koymak görüşme olmaz. Bahane üretmektir bu. Bin dereden su getirmektir. Biz oraya gidip beynini yıkayacak değiliz, hipnotize edecek değiliz, büyü ya da sihir yapacak da değiliz. Biz demokrasinin gereğini yapalım istiyoruz. Bunu azru ediyoruz. İktidar ile muhalefet her konuda birebir düşünmek durumunda değil, önemli olan müzakereye açık olmaktır. Bu ikinci ziyaretim olacaktı. Onu yapmaya hazırlanırken bu cevapla karşılaştım. Ben mutabakat aramıyorum da, demokrasinin bir şartı da değil. Böyle bir şey yok. Makul olana biraz daha yaklaşmak için bir adım atmış oluruz. Ama bırakın içeriği konuşmayı usül üzerinde bile mutabakattan kaçtığını görüyoruz. Sanki milletten bir şeyler kaçırılıyor. Bunun kime ne yararı var. Sayın Baykal bugüne kadar kimse ile görüşmemiş mi, tüm görüşmelerini kameralar önünde mi yaptı? Sizin kapılarınız hep açık mı duruyor sayın Baykal, böyle çarpık bir anlayış olur mu? Günlerdir herkes konuşuyor. Kamuoyunun hissiyatını dikkate almadan siyaset yapılamaz. Her meseleyi krize dönüştüren bir anlayışla nasıl hareket edilir. Biz bu süreci tamamen şeffaf olarak her şeyi konuşarak milletimize danışarak, bizzat koordinatör bakanım gitti görüştü. Sivil toplum, akademik, yazılı görsel basın, herkesle görüştü. Zaman zaman medyayı da bilgilendirdi. 

ERDOĞAN GİTMİYOR
Cevabını veriyorum. Zaten biz meclise getiriyoruz. Zaten bu konuyu görüşeceğiz. Eğer sen çıkıp konuşursa ben de çıkıp konuşacağım. Ama sen çıkmazsan arkadaşlarım her şeyi açık seçik anlatacaklar. Bu vesile ile sağolasın belki bir çayını içerdim bundan da mahrum oldum. Teşekkür ediyorum diyorum ve oraya ben de gitmiyorum.

TERÖRLE MÜCADELE
Ne zaman terörle mücadelede önemli bir adım atsak şer odaklarının planlarını, rant ve istismar arayışlarını görüyoruz. Bunlar kargaşa ve terörden nemalanıyor. Hala bu sürece gölge düşürme veya bunun altında bir şeyler arama gayretinde olan bir arayış var. Neden bu coşkuyu milletle paylaşmıyorsunuz? Zamanında hazırladığınız raporlarda daha ileri durumlar vardı? Peki bugün sizi geçmişinizle tam tersi yöne sevkeden nedir. Tek başına da kalsak inşallah bu süreci sona erdirmeye çalışacağız. Milletimizin desteği arkamızda olduğu sürece sonuna kadar gideceğiz. Bunu partilerüstü bir mesele olarak görüyoruz. 

TESLİM OLAN PKK'LILAR ve DTP'YE SORUMLU OLUN UYARISI
Dün 34 kişi sınırı geçti ve bu sabah saatlerinde 29 kişi ilgili yasalarımız çerçevesinde serbest bırakıldı. Bu son derece sevindirici bir gelişmedir. Bazı medya grupları bu sürecin İmralı'dan yönetildiğini ifade ediyorum. Ben onları da uyarıyorum, adama sorarlar acaba 11-12 yıldır orada değil miydi neden bir adım atılmadı. Bunlar demokratik açılım sbüreciin gereği olarak atılan bir adımdır. PKK'lılara çağrımı yineliyorum, vakit yitirmeden ülkelerine dönmeye davet ediyorum. Bu güzel manzarayı siyasi şova dönüştürmeye çalışanları da sorumlu olmaya davet ediyorum. Legal bir örgütün temsilcisi İllegal bir örgüt adına konuşamaz, konuşmamalı. Kim olursa olsun. Legal herkese kapımız açıktır. Ama illegal bir örgütle asla. Bunu her yerde söyledik. Bu yaklaşımımızın karşılık bulmasını temenni ediyorum. 

Haftasonu 4 günlük Pakistan ve İran ziyaretlerimiz olacak. Gerekli ilişkileri kuracağız ve inşallah ülkemize döneceğiz. 

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.