Küçük bedenlerin, büyük yükü

Küçük bedenlerin, büyük yükü
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Kas İskelet Hastalıkları Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Emel Özcan, sırt çantasının, okul çağında bel ağrısının en sık sebebleri arasında olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Emel özcan, bel ağrısının gelişmiş toplumlarda en sık karşılaşılan ve insanın hareketlerini kısıtlayarak sakat bırakan bir sorun olduğuna dikkati çekerek, önceki yıllarda bel ağrılarının sadece yetişkinlerin sorunu olduğunu, son yıllarda ise bu sorunun gençlerde de çok büyük bir oranda görülmeye başlandığını kaydetti.

Günümüzde artık bel ağrılarının çocukların ve gençlerin önemli bir sorunu olduğunun kabul edildiğini anlatan özcan, “Son yıllarda yapılan araştırmalara göre okul çağı çocuklarda ve gençlerde bel ağrısı sıklığı yüzde 75'e ulaşmıştır. çocuklarda bel ağrısı, aktiviteleri kısıtlayarak sakatlanmalara yol açmaktadır. Ayrıca duruş bozukluğu ve omurga eğriliği ile solunum sistemini de olumsuz etkilemektedir” dedi.
özcan, bu sebeble gençlerin ve öğrencilerin sağlıklı bir bel, kas ve iskelet sistemine sahip olabilmesi için okul çağından itibaren korunması gerektiğini ifade ederek, çocukluk döneminde bel ağrısından korunmanın büyük ölçüde mümkün olduğunu vurguladı.

FİZİKSEL ETKİLER

Bel ağrılarında fiziksel sebeblerin önemli bir etken olduğunu kaydeden özcan, şu bilgileri verdi:
“Uygun olmayan sırt çantasının kullanımı, uzun süreli ve uygun olmayan pozisyonda bilgisayar kullanımı, okuldaki masa, sandalye gibi araç gerecin yüksekliğinin çocuğa uygun olmaması, kambur, yanlış pozisyonda oturma gibi etkenler bel ağrısının başlıca nedenlerdir. Tabi bazı yalnızlık, aile ve yakınlarıyla iletişim sorunlarında zorluk, iletişimde güçlük gibi psikososyal nedenler de bel ağrılarına yol açabilmektedir.”
Emel özcan, bel ağrısından korunmak için duruş ve vücudu iyi kullanma alışkanlığının gençlere kazandırılması gerektiğini dile getirerek, “Uygun sırt çantası kullanımı, taşınılan yükün azlığı, masa ve sandalyenin yüksekliğinin iyi ayarlanması, teneffüslerde fiziksel aktiviteler, bel ağrılarının önüne geçmekte etkili olacaktır” dedi.
özellikle okul çocuklarında yapılan çalışmalarda bel ağrısı ve sırt çantası arasında ilişkinin ortaya konulduğunu belirten Prof. Dr. özcan, “Okul çocuklarında sırt çantaları ergonomik olarak tasarlanmışsa ve doğru, uygun şekilde kullanılıyorsa yararlıdır. Aksi durumda sırt çantası okul çağında bel ağrısının en sık sebebleri arasındadır. Sırt çantaları hem doğrudan mekanik yüklenme ile hem de duruşu bozarak bel ağrısına neden olmaktadır. Duruş bozukluğunun, omurga eğriliğinin solunum sistemi ve kalp-damar sistemi üzerinde de olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir” diye konuştu.
Sırt çantasındaki ağırlığın öğrencinin ağırlığının yüzde 15'inden az olması gerektiğini vurgulayan özcan, şu önerilerde bulundu:
“Sırt çantasının içinde ağırlık eşit dağıtılmalı, ağır eşyalar bele daha yakın olmalı. Sırt çantaları uzun süre taşınmamalı. Sırt çantasının geniş ve destekli omuz askıları, bel desteği, bel kemeri ve çeşitli bölümleri bulunmalıdır. Sırt çantası her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalıdır. çantanın taşınma düzeyi kalça veya bel kemeri bölgesinde olmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.