Gün dönümü nedir? 21 Haziran'da neler yaşanıyor? Günler ne zaman kısalıyor?
21 Haziran gün dönümünde Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla düşer. İşte, 21 Haziran yaz gün dönümü detayları...
GÜN DÖNÜMÜ NEDİR?
Yaz gün dönümü, her yıl 21 Haziran ve 21 Aralık tarihlerinde gerçekleşen bir olaydır. Bu tarihlerde Güneş, yeryüzündeki yarımkürelerden birine en dik açıyla gelir. 21 Haziran'da, Güneş'in yeryüzündeki yüksekliği en fazla olur ve bu da kuzey yarımküre için yazın başlangıcını işaret eder. Bu günlerde, güneş ışınları daha dik geldiği için günler daha uzundur. 21 Haziran'dan sonra günler giderek kısalır çünkü Güneş, yarımküre üzerindeki yüksekliği azalmaya başlar.
21 HAZİRAN GÜN DÖNÜMÜNDE NELER YAŞANIR?
Yaz gündönümünde, Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik olarak gelir. Bu an, kuzey yarımkürede yaz mevsiminin, güney yarımkürede ise kışın başlangıcı olarak kabul edilir. Güney yarımkürede bu gün, kuzey yarımkürede ise en kısa gece yaşanır.
21 Haziran'da yaz gündönümünde, kuzey kutbunda 24 saat boyunca gündüz yaşanırken güney kutbunda tam tersi olarak 24 saat boyunca gece olur.
Türkiye'de ise 21 Haziran'da, Sinop'ta en uzun gece yaşanır, bu tarih ülkemizde yaz gündönümünün belirgin özelliklerinden biridir.
21 HAZİRAN'DA GÜNLER KISALIYOR MU?
Yaz gün dönümü olan 21 Haziran'da kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, güney yarımkürede uzamaya başlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.