Diyanet çorap kokusuna dayanamadı

Diyanet çorap kokusuna dayanamadı
Diyanet cemaati kirli çorap konusunda uyardı: Kötü kokan halılar cemaati camiden uzaklaştırıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, cami cemaatini çorap temizliği konusunda uyardı. 

Başkanlık, kirli çorapların halıları kirlettiğine ve kötü koku oluşmasına sebep olduğuna, bu yüzden de bir kısım cemaatin camiden uzaklaştığına dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde, Başkanlık İç Denetçisi Doç. Dr. İsmail Karagöz'ün 'Camilerde Kurallara Aykırı Uygulama ve Davranışlar' konulu yazısına yer verildi.

Söz konusu yazıda, camiye giderken temiz giysiler giymenin, sarımsak, ter, çorap, sigara ve benzeri kötü kokulardan temizlenmiş olmanın cami adabının gereği olduğu kaydedildi.

Özellikle, çorap temizliğine azami dikkat edilmesi gerektiğini vurgulanan yazıda, "Kirli çoraplar halıları kirlettiği ve kötü koku oluşmasına sebep olduğu gibi bu yüzden bir kısım cemaatin camiden uzaklaşmasına da sebep oluyor. Halılar görünüşte temiz olsa da hijyen sağlanamıyor, halılara çorap-ayak kokusu sinebiliyor." denildi.

Bazı cemaatin camiye yalın ayak geldiği bunun ise doğru olmadığı vurgulanan yazıda şunlar dile getirildi: "Çıplak ve özellikle ıslak ayaklar, halılara mantar mikrobunun bulaşmasına sebep oluyor. Bu sebeple camiye mutlaka temiz çoraplarla gelinmeli. Ter kokusu ve sigara kokusu ile camiye gelinmesi de doğru değil. Çünkü ter ve sigara kokusu camide insanları rahatsız ediyor."

Eskiden cami halılarının birkaç yılda bir yıkandığı, son yıllarda ise camilerin tek tip halılar ile döşenmeye başlandığına dikkat çekilen yazıda, "Bu halılar süpürülüp temizlense bile yıkanamadığı için hijyenik olmuyor. Sağlık ve temizlik açısından camileri bir bütün olarak kaplayan halılar yerine, yıkanabilir halılar ile döşemek daha iyi." ifadesine yer verildi.

Karagöz'ün dikkat çektiği diğer hususlar ise şöyle:

"Camilerin kıble duvarlarına saat takılması, çalar saat bulunması namazın huşuunu ihlal eder. Camilerde çalar saat bulundurulmamalı, pilli veya kurmalı saatler yan duvarlara takılmalı.

Camilerde telefonlar kapatılmasa bile mutlaka sessize alınmalı.

Camiye gelen çocuklar azarlanmamalı.

Vaaz ve ezana saygı gösterilmeli, her ikisi de sükunetle dinlenmeli. Ezan okunurken, Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selam verilip alınmaz, konuşulmaz, müzik çalınmaz.

Camilerde ön saf dolunca, ikinci saf oluşturulur. Ön safta yer varken, ikinci safa durulmamalı."
(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.