Yeni bir açılım ve yeni bir rejim sorunu mu?
fF klavyeye geçmek birilerine F tipini hatırlatıyor. Kimi bunu cezaevi ile özdeşleştiriyor, kimi bir cemaatle.. Q tipi ise, Kürtçeyi çağrıştırıyor kimine.. Madem Türk alfabesinde yok, niye Q klavye kullanalım gibi garip tezler de var.
Kimi milliyetçilik açısından bakıyor, kiminin derdi başka. Z tipi klavye isteyen de yok değil.
Sanki, F tipi Türk. Bırakın F tipini, kardeşim kullandığınız alfabe Latin alfabesi. Zaten Türk tipi değil. Hem zaten Q klavye, mekanik daktilolarda, hızlı yazayım derken vurucu tuşların çarpışmaması maksadı ile İngilizce'yi yavaş yazdırabilmek için 1873’te daktilo üreticilerince tasarımlanmış, en çok kullanılan harfler klavyenin her sırasına dağıtılmıştır. Yani bu iddiaya göre aslında İngilizlerin de Q klavyeden vazgeçmesi gerek. Bu durumda konu AB hatta BM’de ele alınması gereken bir sorun.. Ah! Şu Latincenin, harf devriminin başımıza açtığı işlere bakıyor musunuz? Şimdi bize ne lazım: Yeni bir Tevhid-i Klaviyat!
Konunun MGK’da görüşülmesi de gerekebilir. TSK’nın bu konudaki görüşü önemli. Bakarsınız bu konuda Danıştay yürütmeyi durdurur. Bulur bir gerekçe. Onların görüşü de önemli.. Sorunun kestirmeden çözümü için bir yöntem olarak askeri çözüm düşünülebilir: Dikkkat! F klavyeye geçileceeek, geç! Tabii, bu iş bir kanun, hatta Anayasa değişikliği gerektirebilir. CHP de konuyu AYM’ye taşıyabilir. İster misiniz referanduma gidilsin!. Vatandaşa soralım, değil mi? Demokrasi var memlekette. Daktilo, klavye kullanmasa da ona da soralım. Bilgi sahibi olmasa da nasıl olsa bir kanaati vardır vatandaşımızın..
BDP’liler kesin Q olsun der.. MHP F tipi diyecektir. CHP, iktidar hangisini sahiplenirse, duruma bakıp aksini söyleyecektir.. F tipini irtica ile açıklamaya çalışabilir. Q tipini bölücülük ve PKK yandaşlığı ile mesela.. Hatta mesela Kılıçdaroğlu QF tartışmasını “Kufe” ile açıklayıp, işin içinde Irak bağlantılı, irtica senaryoları bile üretebilir ve Meclis’te basın açıklaması yapıp belgesini ortaya koyabilir. Öyle bir zamanlar İslam imparatorluğuna başkentlik yapmış bir şehir gördünüz mü irticayı.. Hatta bu iş Alevilerin oyunu almak için tartışma gündemine getirilmiş de olabilir.. Ali b. Ebu Talip, ya da Necef bu işle ilişkilendirilebilir..
Wikipedia’ya “Kufe” yazın, bakalım ne gelecek: “Kûfe: Irak'ta bir şehir, Bağdat'ın 170 km güneyinde, Necef'in 10 km kuzeydoğusunda yer alır. Fırat Nehri kenarındadır. 2003 yılı verilerine göre nüfus 110.000'dir. Ali bin Ebu Talib döneminde İslam İmparatorluğu'nun başkenti haline getirilen ve başkent olduğu sürece kültürel yapısı geliştirilen, günümüzde de çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu kenttir.”
Habere verilen tepkilere bakarsanız, “Q yasaklansın” diyen de var, “Bırakın dileyen dilediğini kullansın” diyen de.. Bu tartışma Kürtlerin aklına Kürtçe klavyeyi düşürdü. Ee artık Gürcüce, Çerkezce, Lazca, Boşnakça, Arnavutça klavye de olur artık. İş inada binerse bu işin sonu nereye varır bilmem.. Sakın Yargıtay Başsavcısı duymasın, bakarsınız AK Parti için parti kapatma davasına bunu da ekleyebilir.. İster misiniz bu konuda sendikalar “Q klavye” ya da “F klavye isteriz” diye bildiri yayınlasınlar, sokağa çıksınlar!. Q’istler, F’istler arasında taşlı sopalı çatışmalar olsun.. F’ciler, Q’cular’ı sokağa dökmeyi deneyebilirler..
“Türke Türkçe klavyeden başkası dost olmaz” diyen de olacaktır herhalde.. En iyisi “T Klavye” yapalım. T cetveli gibi.. yukarıdan aşağı 3 sıra, mükerrer a, e, i, ı, u, ü koyalım. Nasıl olsa her harften sonra bunları koyuyoruz.. Harfleri sağcı-solcu diye ayıralım, sağcıları sağa, solcuları sola.. Sağdan sola yazılan harfler sağcı olsun mesela. Soldan sağa yazılan solcu.. Amma A ve B sağda olsun. Hani “Elif - Be”ye karşılık geliyor ya. Bir de “Allah”(cc) yazarken, sağ elle başlayalım diye.. Ya da bu a, e, i, ı, u, ü’yü kaldıralım canım. Gençlerin SMS’te yazdığı gibi mesela “Klavye” yerine “klvy” yazarız olur biter. Amma hız, amma zaman, kağıt ve mürekkep tasarrufu!
Sahi, biri bu konuyu AİHM’ye götürmeye kalkarsa ne olur? AB içinde bu konuda bir görüş birliği var mı dersiniz? Ama herhalde, en azından WQX gibi harflerin klavyede yer almasını isteyeceklerdir..
Sahi, şu ana kadar kaç Q , kaç F klavye satıldı acaba? F klavye zorunlu olacak olursa, satılmayı bekleyen ya da elde mevcut kaç klavye var ve bu değişikliğin bize maliyeti ne olacak? Artımız ne, eksimiz ne?. Uyum ne kadar zaman alacak?. Kimsenin bunlara baktığı yok..
Bir deli bir kuyuya bir taş atar, artık 40 akıllı, 40 gün bu taşı çıkartmaya çalışırız.. Bakın bu konuda hükümet bir karar alsın, hemen bir aklı evvel çıkıp, Erdoğan’ın ya da Ulaştırma Bakanı’nın oğlunun, F klavye ithalatı için önceden anlaşma yaptığını ve bu işten örtülü bir şekilde halkı soyduklarını filan yazıp çizecektir.. Hatta CHP’den birileri soru önergesi bile verebilir..
Mesela bir Ergenekon sanığı, savunmasında “Bu iddianamenin “F tipi bir klavye”den çıktığını düşünüyorum” diye kendine göre, başka yerlere göndermeler yapabilir.. Breh breh breh...
Tüketiciler Birliği eski Genel Başkanı Kemal Özer’e kalsa, sanal klavye ile sorunu çözecek.. Hani maksat kavga çıkmasın, nefesimizi tüketmeyelim de bu işi rejim sorunu haline gelmeden çözelim.. Tuşların üstündeki karakterleri dönüştüren bir çözüme ne dersiniz. Hani ille de birbirinizi yiyecekseniz kim ne diyebilir. Buyurun, afiyet olsun!.
Kimin ne yazdığı kimsenin umurunda değil.. Nasıl yazdığı ile ilgiliyiz.. Bakın bu sorun, 55 yıldır çözülemeyen bir sorun. Türk Dili'ne uygun klavye standardını belirlemek için İhsan Sıtkı Yener'in çabalarıyla 1955'te "Standart Türk Klavyesi" o zaman F tipinde karar kılmış. TDK da F tipi diyor. Bir başkası “Büro otomasyonu ile yazı yazmaktan veri tutmaya, verileri veya başka surette elde edilen bilgileri ihtiyaca uygun bir düzende sunmaya imkan sağlayarak verimliliğin alanını genişletti ise, F Klavye de bu verimliliğin derinliğini arttıracaktır” görüşünde. Bu tartışmanın toplumu böleceği kuşkusunu taşıyanlar da var..“Türkçe karakterleri yazmak çeşitli cambazlıklar gerektiriyor. Böyle olunca da kullanıcılar mesaj yazarken Türkçe karakterleri kullanmaktan kaçıp, "ğ, İ, ı, ü, ş" gibi harfler yerine aksak karşılıkları olan "g, I, i, u, s" harflerini kullanıyorlar. Eğer Türkçe F klavye standardı zorunlu kılınmazsa yakın bir gelecekte Türkçe alfabemiz de tarih olacak, Türkçe harfler kullanılmaz olacak” diyenler de var. Sahi, bu durum cep telefonlarının klavyesinde nasıl uygulanacak?. Bir başkasına göre ise "Cahil insanların boş hayalidir. Başarılı olması ihtimali çok zayıftır. Dünyadan haberi yok bunların. O yüzden böyle şeylerle oyalanıyorlar. Q klavye o kadar yerleşmiştir ki, uluslararası standartların o kadar getirdiği bir şey ki, o kadar alışılmıştır ki, böyle bir şeyin altından kalkamazlar. Kendilerini Microsoft'tan daha güçlü zannediyorlar. Hayal kuruyorlar. Olumlu bir gelişme olarak görmüyorum ama gerçekleşme ihtimali olmadığı için boş işlerle oyalanıyorlar.” Sahi yurt dışına çıktığımızda ne olacak? “Dünya Türk olsun”du değil mi? “Klavyeyi yeni öğrenen adamlara döneceğiz..” diyenlere ne diyeceğiz? Yurdum insanı kafayı takmış bu konuya: “Türkiye son sürat (f)tipine doğru gitmekte. Bu da son hamlelerden biri olabilir ama devam edebilir gibi bir görüntü vermekte.” “Eski köye yeni adet.. “F veya Q klavye kullanmak bu tamamen alışkanlıklarla ölçülebilecek bir şey. Şimdi burada F klavyeyi savunan aklı evvellere sormak istiyorum: Her 100 bilgisayar kullanıcısından kaç tanesi F, kaç tanesi Q klavye kullanabiliyor.” “Ben yaptım oldu diyerek zorunluluk getirilemez. Çoğu insan Q klavyeye alışık.”, “Ülke güllük gülistanlık. Herkes mutlu mesut bolluk içinde yaşıyor. Ne işsizlik ne yoksulluk... Tek derdimiz klavye..”, “Leyleğin ömrü laklakla geçiyor, bizim de ömrümüz bu tür fuzuli işlerle kaybedilen zamanlar yüzünden bir ohhh diyemeden ömrümüz gençliğimiz geçti... Ne zaman akıllanıp bunlardan kurtulacağız!?”
Hadi, kalın sağlıcakla.. Durmak yok, tartışmaya devam:) Bana Allahaısmarladık. Selam ve dua ile.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.