Olumsuz gelişmeler
Siyasi analiz yapılırken ortaya atılan iddiaların doğru ya da yanlış olması değil yaratacağı sonuçlar önem kazanır. Son günlerde ortaya çıkan tablo siyasette bir belirsizlik dönemine girdiğimizi gösteriyor.
Anayasada yapılan değişikliklerde parti kapatmaları zorlaştıran maddenin düşmesi önceden planlanmamış, olayların doğal akışının bir sonucu mudur yoksa bir projenin parçası mıdır? Bunların arka planında bir gücün olduğunu söylerseniz komploculukla itham edilirsiniz ama tabloyu bir bütün halinde gördüğümüz zaman belirsizliklerin egemen olduğu bir sürece sürüklendiğimiz gözlenmektedir.
Siyasette belirleyici rol oynayan partilerin başında olan AK Parti için bir kapatma davası söz konusu olabilir mi? Böyle bir dava nasıl sonuçlanır? Bu sorunun cevabını ihtimaller hesabına göre verirsek böyle bir davanın açılabileceğini ve sonucun olumlu olmayacağını söyleyebiliriz.
Başka ilginç bir gelişme CHP için de bir operasyonun hazırlandığını gösteriyor. Deniz Baykal hakkında savunulması zor bir iddia kamuoyuna yansıtılıyor. Olayın kişisel olmayıp siyasi bir boyut içermesi, yani milletvekilliğinin uygunsuz ilişkilerle elde edildiğinin gösterilmesi siyasi sonuçlar yaratıyor.
Bir kapatma davasıyla AK Parti’nin, söz konusu iddia ile CHP’nin liderleri siyaset dışına atılırsa belirleyici konumda olan iki parti başsız kalabilir. Şu anda MHP ve BDP’nin dışarıda kalması onların siyasi etkilerinin sınırlı olmasından kaynaklanıyor. Yeni bir oluşum olarak ortaya çıkanlar içinde DP de şu anda lidersiz sayılıyor ve genel başkanlarının emanetçi olduğu düşünülüyor.
Eğer ihtimaller hesabı üzerine kurulu olan bu senaryo gerçekleşirse nasıl bir siyasi yapıyla karşılaşırız? Seçimlere kadar AK Parti’nin yerine kurulacak partinin iktidarını sürdürmesini engelleyecek bir durum söz konusu değil. Asıl sorun hangi eğilimi temsil eden bir kişi, geçici de olsa liderliği üstlenecek ve seçime kiminle girilecek? Merkez sağ bu parti tarafından temsil edilmeye devam edecek yoksa DP’nin yeni kadrolarla takviye edilmesiyle bu yeni oluşumun boşluğu doldurması mı sağlanacak? CHP’de yeni liderlikle birlikte nasıl bir siyasal yön izlenecek?
Başka bir model de söz konusu olabilir. CHP tasfiye sürecine terk edilir ve tek bir merkez sağa karşı MHP ve BDP’nin birbirini dengeleyerek muhalefet rolünü üstlenmesi benimsenebilir.
Yeni yapılanmada bürokrasi ile siyaset arasındaki büyük gerginlik sona erdirilir ve çatışma yerine bütünleşme sağlanır. Çünkü mevcut tablo, yani yargı, ordu gibi devletin vazgeçilmez kurumlarıyla siyaset arasındaki onarılmaz çatışma sürdürülemez boyutlara ulaştı ve yakınlaşma sağlamak yerine galip gelme arayışı ön plana çıktı. Bugüne kadar siyasetin önde göründüğü bu çatışmada henüz karşı taarruza geçilmedi. İlk hamlenin yargı sürecindeki davalarda kullanılan bazı belge ve bilgilerin düzmece olduğunun iddia edilmesi olabilir.
Görüntüler böyle bir model kurmama yol açtı. Umarım yanlış değerlendirme yapıyorum ve olumsuz hiçbir gelişme ile karşılaşmayız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.