Türkiye'nin yüzde 66'sı: ''Kapatmaya hayır!''
Sanıyorum Türkiye toplumu 22 Temmuz seçimlerinden sonra daha iyimser bir Türkiye beklentisi içindeydi. Ama olmadı. çok değil, 8 ay sonra toplum 22 Temmuz öncesinden çok daha karamsar bir noktaya geldi.
Türbanı özgürleştiren yasa, pusuda bekleyenlere önemli bir gerekçe sundu ve 2007'den bile kötü bir yıl yaşamaya başladık.
İktidar partisi yargı önünde... Cumhurbaşkanı ve başbakan dahil mevcut hükümetin önemli isimlerine siyaset yasağının gelme olasılığı bir hayli yüksek. Diğer negatif gelişmeleri saymaya gerek yok. Durumumuz hayli kritik...
Peki, bu kritik durumu toplum nasıl değerlendiriyor?
Parti kapatma girişimine, 2008'e nasıl bakıyor? Bu karanlık zeminde genel ya da yerel seçim olsa sonuç ne olur?
Bu soruların cevabını, GENAR Araştırma Şirketi'nin 2008'in ilk çeyreği için yaptığı son kamuoyu araştırması veriyor.
önce ankete katılan 2159 kişinin 2008'e nasıl baktığını görelim; soru şu:
"2007 ile kıyaslandığında 2008 nasıl olacak?"
Araştırmaya katılanların yüzde 57.1'i Türkiye'nin daha kötü bir yıl geçireceği görüşünde. Yüzde 25.2'si daha iyi bir yıl olacağını umut ederken, 17.8'i ise değişen bir şey olmayacağını düşünüyor.
Peki çoğunluğu karamsar olan Türkiye toplumu 2008'in ilk üç ayında en çok hangi sorunları önemsedi?
İlk sırada yüzde 39.7 ile AK Parti'ye açılan kapatma davası var. Bunu yüzde 25.6 ile Kuzey Irak Harekatı, yüzde 24.9 ile üniversitelerde başörtüsü gerginliği, yüzde 5.6 ile Ergenekon operasyonu ve yüzde 4.9 ile Almanya'daki kundaklamalar takip ediyor.
Siyasetin bir hayli gerginleştiği bir süreçten geçiyoruz. Belli kesimler AK Parti'nin kapatılarak devre dışı kalmasını istiyor.
Peki, kapatma konusunda halk ne düşünüyor?
Türkiye toplumunun çoğunluğu yani yüzde 66'sı davayı desteklemiyor; yüzde 34'ü ise davayı haklı buluyor.
Türkiye genelinde 14 ilde yapılan araştırmada "Genel seçim olsa kime oy verirsiniz?" sorusuna gelen cevaplar ise şöyle:
AK Parti: 48.8
CHP: 21.3
MHP: 13.7
DTP: 4.9
DP: 2.8
Genç Parti: 2.0
Saadet Partisi: 1.9
Bağımsızlar: 1.2
DSP: 0.6
Diğer: 2.7
Tabloda dikkat çeken, AK Parti'nin oyunu artırması. CHP ve MHP'de 22 Temmuz'daki oy oranıni hemen hemen korunuyor. En dramatik düşüş DP'de görünüyor.
Tabii -büyük bir sürpriz yaşanmazsa-şu anda gündemimizde genel seçimden önce yerel seçimler var. Yaşanan siyasi karmaşaya rağmen Türkiye önümüzdeki yıl bir yerel seçim yaşayacak. GENAR Araştırma Şirketi, olası yerel seçimlerde nasıl bir sonuç olacağını da deneklere sormuş.
İlginçtir bugünden yerel seçimlere katılıp katılmayacağı bile bilinmeyen AK Parti bu kez açık ara önde...
AK Parti: 51.5
CHP: 23.5
MHP: 11.4
DTP: 4.9
DP: 2.8
Anketten merakları giderecek birkaç sonuç daha:
Halkın yüzde 68.5'i "üniversitelerde başörtüsü serbest olsun" diyor. "AK Parti iktidarı döneminde yaşam tarzınıza herhangi bir müdahale oldu mu" sorusuna ise yüzde 93.9 oranında "Hayır" cevabı geliyor. Yeni anayasa değişikliğine Meclis'ten destek gelmeyip, AK Parti'nin referandum yapması halinde ise halkın yüzde 57.8'i destek vereceğini söylüyor, 42.2'si "Hayır" diyor.
Görünen o ki, zorlamalarla, kapatma girişimleriyle sonuç değişmiyor. Halk tüm bu olup bitenlere yine sert ve net tepki veriyor. Türkiye, tuzağa düşen siyasetçilerle siyaseti dizayn etmek isteyenler arasına sıkışıp kalmamalı.
Ve şu sıralar bilerek ve isteyerek göz ardı edilmek istenen şu söz hatırlanmalı ve gereği yapılmalı.
"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir."