Avrupa hiç özeleştiri yapmaz mı?
Türkiye ile Yunanistan'ın, barış ve dostluk yolunda anlaşma adımlarını hızlandırması, kendisi de bir barış projesi olan Avrupa Birliği'ni nedense endişelendirdi. Brüksel hemen Türkiye sınırına Avrupa askerinin yerleştirilmesini gündeme getirdi.
AB, Türkiye-Yunanistan sınırına neden Avrupa askerini koymak istiyor?
Bu önlemin, Yunanistan Türkiye vatandaşlarına vizeleri kaldıracağını belirtince derhal devreye sokulduğu dikkate alınırsa, neden ortada. Güya sınıra konuşlanan Avrupa askeri, yasadışı göçle mücadele edecekmiş. Peki bu önlem, Yunanistan vizeleri kaldırma adımını atınca mı akıllara geldi?
Bizce amaç farklı. Amaç, yasadışı göçü değil, Türkiye ve Yunanistan'ın uzlaşmasını önlemek. Çünkü uzlaşırlarsa, iki ülkenin Avrupa'dan silah alımları azalacak. Böylece silah üreten AB ülkeleri Türk-Yunan barışından zarara uğrayacak. Avrupalı silah üreticilerinin istediği, iki ülkeyi gerip bunlara sürekli silah satmak.
Düşünün... Soğuk Savaş bitti ama Türkiye ve Yunanistan devam etti. İki ülke son 22 yılda toplam 590 milyar dolar tutarında askeri harcama yaptı ve bu harcamaların önemli bir kısmı silah alımına ayrıldı. Dolayısıyla Türkiye ve Yunanistan, kaynakları kendi vatandaşlarının refahına, eğitime, sağlığa ve altyapıya ayıracaklarına, silah alımına harcadı. Tabii bu gereksiz askeri harcamaların doğal sonucu olarak da adeta nöbetleşe mali krizlere girdiler.
En son Almanya'nın Yunanistan'a dört adet, Türkiye'ye de altı adet 214 sınıfı olan ve su yüzüne çıkarken yan yatan, homurdayan, kendisinin kullanmadığı denizaltıları satması hafızalarımızda çok taze. Hatta Yunanlılar, "bu denizaltıları istemiyoruz" deyince, "girdiğiniz ekonomik krizde size yardım etmeyiz" denilerek Almanlarca tehdit edilmişti. Türkiye Hazinesi de aynı "yan yatıp homurdayan" denizaltılara para yetiştirmek için iki milyar dolar borçlanmıştı.
Peki AB hiç özeleştiri yapmaz mı? Türkiye'yi AB'ye tam üye yapmamak için tuhaf bahanelerle dışarıda tutan AB'nin iki ülkeyi sürekli gererek silah satması acaba AB müktesebatının hangi faslına, maddesine uyuyor? Bizde de bazıları çıkmış, "AB'ye ancak 2023'te 2030'da tam üye oluruz" diyor. Türkiye'yi AB'de istemeyenlerle paslaşıyorlar. Onların amacı da Türkiye'nin tam üyeliğini uzatmak. Aksi takdirde işlerini kaybedecekler. Silahçılardan pek farkları yok.
Gelelim Türkiye'nin AB'ye ne zaman tam üye olacağına... Önceki gün Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2010 yolsuzluk algılama raporu yayınlandı. Avrupa müktesebatına uyum sağladıkları için AB'ye tam üye yapılan ülkelerden Romanya 69, Bulgaristan 73, Yunanistan 78. sırada yer alıyor. Bu ülkelerden Yunanistan, AB'den 84 milyar euro, Romanya, Bulgaristan ve Doğu Avrupa ülkeleri toplam 35.7 milyar euro hibe para aldı. Türkiye ise 1963'ten bu güne ancak 1.7 milyar euro hibe alabildi. Buna rağmen Türkiye yolsuzluk algılamasında 56. sırada yer alıyor.
Anlayacağınız, Türkiye'de yolsuzluklar gün geçtikçe azalıyor. Çok fazla hibe almalarına rağmen Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan'da ise yolsuzluklar çoğalıyor. Bu üç ülkenin AB müktesebatına uyum derecesinin düşüklüğü, yolsuzluk algılama endeksinde açıkça ortaya çıkıyor. O halde Türkiye niye müktesebat uyumunda oyalanıyor?
Amaç belli, Türkiye'yi dışarıda bırakarak, Yunanistan'la arasında sürekli gerginlik yaratmak ve bu iki ülkeye silah satmak, Ege'yi silah mezarlığı yapmak. Halbuki silah satıcıları devreden çıksa Türkiye 2014'te AB'ye tam üye olabilir. Türkiye'nin bu silah satışı oyununu bozması için Yunanistan'la kısa sürede anlaşması şart. Silah satıcılarının oyununu bozmanın tek yolu bu!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.