AK Parti'de temayülün anlamı

AK Parti'de temayülün anlamı

Seçim süreci başladı ve kimlerin milletvekili listelerinde yer alacağı merakla bekleniyor. Bu açıdan iktidardaki AK Parti'nin teşkilatlar düzeyinde yaptığı "teamül" yoklamaları önemli bir işaret olarak niteleniyor. Ama kuşkusuz tek ölçü değil, teamül yoklamaları. Geçmişte teamülden birinci çıktığı halde listeye giremeyen çok isim oldu.
Bu tür yoklamalarda, teşkilatların içinden gelen ve belediye başkanlığı yapan isimlere ağırlık vermesi doğal karşılanıyor.
İstanbul ve Ankara örneğinde bu gerçeği net olarak görmek mümkün... İstanbul birinci bölgede eski Pendik Belediye Başkanı ve şu anda Başbakan'ın danışmanı olan Erol Kaya, ikinci bölgede İstanbul AK Parti yönetiminden gelen Bülent Turan, üçüncü bölgede ise yine eski il yöneticisi Nurettin Nebati'nin birinci gelmeleri şaşırtıcı değil.
İkinci sıralar da benzer özellikler taşıyor. Birinci bölge ikinci sırada eski Kadıköy İlçe Başkanı Muharrem Ödemiş, ikinci bölge ikinci sırada eski Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, üçüncü bölge ikinci sırada ise eski Başakşehir İlçe başkanı Ahmet Selim Köroğlu var.
Ankara'nın iki bölgesindeki ilk üç sıra açısından yine teşkilat ağırlığı hissedilse de ikinci bölge birinci sırayı Başbakanın danışmanı Emrullah İşler'in alması dikkat çekici... Tersinden dikkat çekici bir noktada kadınlara az oyun çıkması... AK Parti İstanbul'da kadın adaylar arasında tabanın en yüksek oyunu yine ilçe başkanlığından gelen e
ski Adalar İlçe Başkanı Özlem Öztekin Vural 986 oy, eski Silivri İlçe Başkanı Tülay Karaca ise 912 oyla aldı.
Kadınlar erkeklerden az oy aldı ama bu kadar oy almaları da küçümsenecek gibi değil. Çünkü ilk kez kadın ve gençler bu teamülde harekete geçti. Ve ilk kez oylar sayılıp açıklandı.
Bu noktada teamülleri ilginç kılan, teşkilat içinden gelmeyenlerin ne kadar oy aldığı.
Hakan Şükür'ün ilk beş içinde yer alması Başbakan Erdoğan'ın uzun yıllardır danışmanlığını yapan Nabi Avcı'nın 900, Akif Çağatay Kılıç'ın 858, Ankara'da Yalçın Akdoğan 865 oy alması belki parti çevresindeki popülerlik olarak yorumlanabilir ama bu yoklamaları asıl anlamlı kılan teşkilat içinden gelmeyenlerin taban tarafından destek görmeleri.
VARYAP İnşaat'ın sahibi Süleyman Varlıbaş, Prof. Dr. Türkan Dağoğlu, AB Genel Sekreteri Volkan Vural, Prof. Dr. Mustafa Şentop, gazeteciler Şamil Tayyar, Fikri Akyüz, Ankara'dan işadamı Faik Güngör ve sendikacı Salim Uslu gibi dışarıdan gelenlerin çok sayıda teşkilat mensubunu geride bırakmaları hiç de yabana atılacak bir şey değil...
Bu durum Türkiye'de siyasi partilerin korkulu rüyası olan ön seçimin, o kadar da korkulacak bir şey olmadığını gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi