Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Ustalık döneminin anlamı

Ustalık döneminin anlamı

Tayyip Erdoğan, üçüncü hükümet dönemini "Ustalık dönemi" olarak niteledi.


Şu an ilan edilen Bakanlar Kurulu'na da "Ustalık kabinesi" demekte herkes hemfikir. Kabine ile ilgili bu algılamanın oluşması ve hemen hiçbir negatif notun düşülmemesi de ilginç.

Peki ama "Ustalık" denen şey neyi kapsıyor?

Ustalığın öncesinde çıraklık ve kalfalık var.

Bu dönem, meşruiyetin ispatı, devleti tanıma, sorunları tanıma, iktidarı pekiştirme ve devleti yönetir hale gelme demek bana göre. Bu saydıklarımın hepsi, Türkiye'de bir siyasi kadronun, geçek anlamda iktidar olabilmesi için aşması gereken engeller.

AK Parti yola 2002'de halktan oy alarak çıktı, bu ilk şarttı ama iktidar olmak için yeter şart değildi. Geçen 9 yıllık dönemde, öteki engelleri de önemli ölçüde aştı.

Artık sorunları biliyor, kavrıyor ve herhalde kendisini onların üstesinden gelecek kadar "iktidarlı" görüyor.

Önünde gerçekten çözüm için "Ustalık" gereken sorunlar var.

- Bu ülkenin genç nüfus sorunu-imkânı var. Bunların eğitimi, "Türkiye'nin geleceğini inşa" gibi bir misyonu içeriyor. Başbakan bu alana Ömer Dinçer'i getirdi. Hem eğitim teknolojisi hem insan profili anlamında hamleler yapsın diye. Onun hemen yanı başına Gençlik Ve Spor Bakanı olarak Suat Kılıç'ı yerleştirdi. "Haydi, Türkiye'nin geleceğini inşa edecek nesilleri yetiştirin" çağrısı bu.

- Bu ülkenin kadın ve aile sorunu var. Çözülen aileler, şiddet, suçlu çocuklar şu bu... Hem aileyi hem anneyi hem kadını hem çocuğu hem babayı hem toplumu düşünen bir aile politikası... Bunu Fatma Şahin başaracak.

- Kürt sorunu... Hükümet, derin bağlantılar içinde kangren hale gelmiş olan bu sorunu, Türkiye'nin bütünlüğüne asla halel gelmeden ama bu ülkede yaşayan her etnik aidiyetin, her inanç aidiyetinin mutlu olacağı bir iklimi gerçekleştirebilme birikiminin üzerine kuruldu. Eminim tüm Bakanlar Kurulu, hatta Meclis kadrosuyla tüm AK Parti, bu meseleyi çözmek için seferber olacak.

- Ekonomi... Ali Babacan orada bir güven anıtı gibi duruyor, etrafında Zafer Çağlayan, Mehmet Şimşek, Taner Yıldız, Faruk Çelik, Nihat Ergün, Hayati Yazıcı... Kendi alanlarının güven simaları olarak sıralanıyor.

- "Ulaştırma" alanı, bütün boyutlarıyla bir medeniyet hamlesi haline geldi Türkiye'nin. Geçen iki AK Parti hükümeti, çıraklık ve kalfalığında bile büyük adımlar attı. Şimdi Binali Yıldırım'la, bir yandan bilişim teknolojilerinin hayata geçirilmesi, bir yandan kara, deniz, hava ulaşımında hamleler, hızlı tren ağının, iyi kaliteli yol ağının gerçekleştirilmesi... Ufuk ufuk Türkiye'nin uçurulması... Buna güven duyuyor bu ülke insanı.

- Sağlıkta acaba daha neler yapılabilir? Türkiye şu andaki sağlık hizmetleriyle, çağdaş diye kabul edilen dünyanın bile çok çok ilerisinde... Bunun mimarı Recep Akdağ. Görevinin başında. Belki bu dönem, doktorların da sızlanışlarını giderecek çareler arayacak.

- Anayasa yapımı. Hukuk düzenlemeleri... Bunun joker ismi, Sadullah Ergin. Sakin, güvenilir, iletişime açık tam bir hukuk adamı. Büyük işler yapacak.

- Marka şehirler... Her şehrin her anlamda zenginliğinin ortaya çıkarılması. İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır için ufuk ötesi hamleler. Türkiye'nin her karesinin dünyaya sunulabilir özelliği bulunduğu inancıyla çalışma... Orada Erdoğan Bayraktar ismi marka.

- Dışişleri... Dünyada, Türkiye adına ciddi ağırlık sahibi bir ülke inşası. Bunun için tüm dünyayı bir gergef gibi dokuyacak akıl ve gönül birikimi... Bu Ahmet Davutoğlu'dur. Avrupa Birliği ile ilişkiler, sıkıntılı süreci aşma çabasının adı Egemen Bağış'tır.

- İçişleri ve Milli Savunma... En kritik iki bakanlık ve iki yeni isim. İdris Naim Şahin ve İsmet Yılmaz... Başbakan hem bu bakanlıkların hayati niteliğini biliyor hem de bakan tayin ettiği insanları...

- Denir ki Tayyip Erdoğan'ın en önemli vasfı, kadro kurması ve iyi ekip çalışması yapabilmesidir. Ustalığa oynuyor, tarih yazmak istiyor ve bunu ülkesine hizmet ederek yapmak istiyor. Bize, ona dua etmek ve işini kolaylaştırmak düşer, diye düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Taşgetiren Arşivi