Hayrettin Karaman

Hayrettin Karaman

Altıncı Gençlik Buluşması

Altıncı Gençlik Buluşması

Aşağıdaki haber ve onayladığım konuşmaların daha ziyade yaygınlık kazanması için köşeme alıyorum.

2005 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 'uluslar arası birlik' statüsünde kurulan İslâm Dünyası STK'ları Birliği (İDSB)'nin düzenlediği 6. Gençlik Buluşması 11-17 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleştirilecek. Buluşmaya dünyanın her yerinden genç sivil toplum temsilcileri ve akademisyenler katılıyor. "İslâm Dünyasında İnsan Hakları" konulu buluşmada Türkiye'den uzmanların yanı sıra İslâm Dünyasından gelen genç sivil toplum temsilcileri de sunumlar yapacaklar.

"Her sahada ve her ölçekte birlik" anlayışıyla kurulan İDSB, İslâm Dünyası'nın pek çok kesimini değişik vesilelerle bir araya getiriyor. İslâm Dünyası'nın gençlerine yönelik gerçekleştirilen Gençlik Buluşmaları da bir tanesi Türkiye'de olmak üzere yılda iki defa düzenleniyor. Merkezi İstanbul'da bulunan ve Necmi Sadıkoğlu'nun Genel Sekreteri olduğu İDSB, İslâm İşbirliği Teşkilatı (İİT)'nın sivil şekli gibi de değerlendiriliyor. 50 ülkeden 200 üyesi bulunan İDSB'nin üye sayısı ve etkinliği her geçen yıl daha da artıyor. Önümüzdeki Ekim ayında İstanbul'da 13. Konsey toplantısını yapacak olan İDSB bu toplantının yanısıra Endülüs'ün fethinin 1300. yılı münasebetiyle Uluslararası Endülüs Konferansı'nı da İstanbul'da gerçekleştirecek.

"Artık 'İnsan hakları' konusu bizim savunmacı reflekslerle konuşacağımız bir konu olmaktan çıkmalı! Genç nesiller insanca, hakça ve âdil bir şekilde yaşayacakları yönetimler arıyorlar ve her bir Müslüman şeffaf, hesap verebilir, katılımcı ve insan haklarına saygılı yönetimleri hak ediyor" diyen İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu, İslâm dünyasının insan hakları konusunda yapması gerekenler hakkında şunları söyledi: "İslâm Dünyası işgallerden çektiği kadar kendi idarecilerinden ve yönetimlerinden de çok çekti. İşte 'Arap Baharı' diye ifade edilen hadiseler bunun bir göstergesidir. On yıllarca İslam Dünyası'nın en önemli ülkelerinden olan Türkiye'de mütedeyyin insanlar, dinini daha iyi yaşamak için eğitim almak isteyenler, başörtülü kardeşlerimiz mağdur oldular. Irkçı yaklaşımlar ve baskıcı politikalar, inkâr, ret ve asimilasyon kokan siyaset anlayışı her kesimden pekçok kardeşimizin acı çekmesine sebep oldu. Cesaretle, kararlılıkla ve soğukkanlılıkla sorunlarımızın üzerine gitmeliyiz. Biz evimizin önünü temizlemezsek başkaları gelip temizlemek isteyebilir. Artık insanlarımız Avrupa kapılarında haklarını aramaktan çıkmalı. Bu zillet İslâmiyet'in izzetine yakışmıyor. İnsanımıza inandığımız değerlere göre muamele edersek buna niçin ihtiyaç olsun. İslâm dünyası kendi sorunlarını çözmek için kendi mekanizmalarını kurmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)'nın birkaç yıldır çalıştığı ve geçtiğimiz ayın sonunda Astana'da kuruluşu açıklanan İnsan Hakları Komisyonu bu noktada somut ve olumlu bir adımdır. Bununla birlikte özellikle Batı dünyasında kasten tırmandırılan İslamofobik politika ve yayınlara karşı etkili mücadele etmenin yolu da önce kendimizden başlamakla ve etkin temsil ve doğru tebliğ mekanizmaları kurmakla mümkün olabilir. Ne kendi değerlerimizi eksik görüp farklı bir yola sapalım ne de Batının çifte standartlı politikalarını gözden kaçıralım. Ne İslam dünyasındaki işgallere karşı sessiz kalalım ne de bağımsız ama mutsuz ülkeler olalım. Resmin tamamını doğru okuyup isabetli adımlar atmalıyız. "

Uluslararası 6.Gençlik Buluşması açılış programı 11 Temmuz Pazartesi günü Ali Emiri Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Ömer Karaoğlu'nun konser vereceği açılış programında katılımcılar ve program hakkında bilgi verilecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hayrettin Karaman Arşivi