Trajikomik bir olay
TBMM'de cuma günü, Cumhurbaşkanı'nın iade ettiği milletvekili emekli maaşları hakkındaki kanun görüşülmeye başlanacak. Konu daha önce gündeme geldiğinde görüşlerimi yazmamıştım. Zira, ben de emekli milletvekili olduğum için yazım objektif bulunmayabilirdi. Lâkin, konunun ikinci defa gündeme gelişinde, kim ne düşünürse düşünsün görüşlerimi yazmaya karar verdim.
***
Evvelâ, kanunun ilk görüşülmesi sırasında, trajikomik ve ibret verici bir olayı, TBMM tutanaklarından aynen aktarıyorum: 'BAŞKAN Komisyon önergeye salt çoğunlukla katılmış olduğundan, önerge üzerinde yeni bir madde olarak görüşme açıyorum.
MEHMET ŞANDIR (Mersin)- Sayın Başkan, müsaade ederseniz kısa bir açıklama yapma istiyorum. BAŞKAN- Sayın Şandır buyurunuz.
MEHMET ŞANDIR (Mersin)- Sayın Başkanım, bu önergede TBMM Başkanlık Divanı'nda partilerimiz adına görevli olan arkadaşlar imza koymuşlardır. MHP olarak söylüyorum: Bu önergeye imza koyan Başkanlık Divanı Üyesi arkadaşımız grubumuzu temsilen koymuştur.
Bunu bilgilerinize sunarım. Diğer arkadaşlarımızın da bu yönde açıklamaları olacağını ümit ediyorum, diğer grup başkan vekillerinin.
HASİP KAPLAN (Şırnak)- Sayın Başkan söz istiyorum. Evet, Sayın Başkan, doğrudur, bizim de idare âmirimizin imzaladığı ve grubumuzun görüşünü yansıtan bir önergedir.
EMİNE ÜLKER TARHAN (Ankara)
Sayın Başkan, biz de katılıyoruz.
AYŞE NUR BAHÇEKAPILI (İstanbul)
Divan üyesi arkadaşımız da grubumuz adına imza atmıştır, biz de katılıyoruz.
BAŞKAN- Teşekkür ederim.'
***
TBMM tutanaklarından takip edebileceğiniz gibi, milletvekili emekli maaşlarını arttıran önergeye, MHP, BDP, CHP ve AK Parti, grupları adına açıkça iştirak etmişlerdir.
Daha sonra kamuoyunun tepki göstermesi üzerine önce BDP çekilmiş, fakat AK Parti, CHP ve MHP desteklemeye devam etmiştir.
Lâkin kanun Cumhurbaşkanlığı'na sunulduktan sonra CHP ve MHP, önceki beyanlarını inkâr ederek kanundan desteklerini çekmiş ve sözünü inkâr etmeyen tek parti olan AK Parti'yi yalnız bırakarak sorumluluğu onun üzerine atmışlardır.
CHP'nin kanuna oy veren milletvekillerini sorgulaması, tam bir riyakârlık örneğidir. CHP lideri Kılıçdaroğlu bununla da yetinmemiş; önceki grup görüşüne hiç aldırmadan Cumhurbaşkanı'na mektup gönderip kanunu veto etmesini istemiştir.
MHP lideri Bahçeli de Tarsus'ta beyanat vererek Cumhurbaşkanı'ndan kanunu veto etmesini talep etmiştir.
CHP ve MHP'nin bu tutumları tek kelimeyle 'trajikomik'tir. Zerre kadar dürüstlükten nasibi olanların bunu yapmaması gerekir.
İçimden 'Siz yalancısınız!' diye bağırmak geliyor.
***
Milletvekili maaşlarının yüksek olmasına karşı çıkmak, Türkiye'nin siyasî ve sosyal şartlarında gerçekçi değildir. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in geniş şekilde açıkladığı üzere, bir milletvekilinin üst bürokratlar gibi araç, temsil, ikram, lojman ve benzeri imkânları yoktur.
Devleti temsil eden valiler, milleti temsil eden milletvekillerinden daha büyük imkânlara sahiptir. Üstelik milletvekillerinin şahsî giderleri dışında çok çeşitli sosyal harcamaları da vardır. Milletvekillerine, kimseye muhtaç olmadan geçinebilecekleri bir maaş verilmesi zorunludur.
Aynı şekilde, milletvekili emeklilerinin de maaşları sosyal statüleriyle orantılı olmalıdır.
Bu itibarla, emekli maaşlarına zam konusuna da ters bakmamak gerekir.
Ancak, bu konudaki asıl yanlışlık, mevcut milletvekillerinin kendi maaşlarına ilâve olarak milletvekili emekli maaşlarını da alabilmeleridir.
Bu durum, hukuka ve hakkaniyete uymayan ve etik olmayan bir saçmalıktır. 1991'de, benim milletvekilliğim sırasında bu uygulama başlatılmıştı. 38 yaşını dolduran milletvekilleri emekliliğe hak kazanıyor ve emekli maaşını da asıl maaşlarına ek olarak alıyorlardı. O zaman TBMM'de sadece ben bu duruma itiraz etmiş ve emekli maaşını almayı reddetmiştim (Daha sonra merhum Adnan Kahveci de yaşını doldurunca bu ek maaşı almamıştı).
***
Meclis'te bu ikinci düzenleme yapılırken, maaşlar arttırılmalı fakat mevcut milletvekillerinin, kendi maaşlarına ilâveten emekli maaşı almalarına engel olunmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.