Gençlik ve spor bayramı 29 Mayıs 1916da kutlandı ilk kez!
Herhangi bir günün milli bayram olabilmesi için yasa gerekir. Milli Mücadele döneminin ilk bayramı olan 23 Nisan Bayramı, TBMMnin açılışının birinci yıldönümünde, 23 Nisan 1921de 112 sayılı yasayla kabul edilmiş, 1935 yılında da Ulusal Egemenlik Bayramı adını almış. Milli Mücadele döneminin ikinci bayramı, Hakimiyet Bayramıdır. Ne var ki, 362 sayılı Hakimiyet Bayramı Yasası, 1935 yılında, 2739 sayılı yasayla yürürlükten kaldırılmış. Milli Mücadelenin üçüncü bayramıysa Cumhuriyet Bayramı, 19 Nisan 1925te mecliste, 628 sayılı yasayla kabul edilerek yürürlüğe girmiş. Milli Mücadelenin dördüncü bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 795 sayılı yasanın 1 Nisan 1926da TBMMde kabul edilmesiyle başlamış.
Yani 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Milli Mücadele döneminin, ilk dört milli bayramı arasında yok. Doğaldır da bu, çünkü 19 Mayıs 1919 tarihini önemli kılan Atatürkün, 1927 yılında, CHP Kurultayında okuduğu Büyük Nutuktur; 1919, 19 Mayıs diye başlayarak Samsuna çıkışını anlatır. Sonuçları açısından çok önemlidir 19 Mayıs, başlangıcıysa kimsenin dikkatini çekmemiştir çünkü gündemde İzmirin işgali vardır ve Mustafa Kemalin Ordu Müfettişi olarak Samsuna ayak basması önemli bir olay olarak algılanmaz; basında bir tek kişi bile yorumlamaz. Bu tarihin, yani 19 Mayısın yasal olarak milli bayram ilan edilmesi 1938i bulur. Ancak Samsunlular 1926 yılında 19 Mayısı Gazi Günü ilan eder ve kutlarlar. Ondan sonraki yıl, Samsunda, 19 Mayısta Atatürk heykelinin temeli atılır ve İş Bankasının şubesi açılır; kutlamalarsa genişletilerek sürdürülür; 1928 yılında fener alayları düzenlenir, kent bayraklarla donatılır. En sonunda, Samsunun manevi baskısı ve Selim Sırrı Beyin önerisiyle, Terbiye-i Bedeniye Şenliklerinin 10 Mayısta Ankarada, 11 Mayısta İstanbulda, 12 Mayısta da İzmirde yapılacağını, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey bir genelgeyle duyurur. Günün gazetelerine göre, Ankaradaki törende Orta Muallim Mektebi öğrencisi gürbüz kız ve erkekler bedensel hünerlerini sergilemiştir. Bu tarihten sonra Okullar Bayramı, İdman Bayramı, Jimnastik Şenlikleri adı altında, değişik tarihlerde, bütün kentlerde benzer kutlamalar yapılır. Ancak 19 Mayısta kutlanacak genel bir bayramın işaretini, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüpleri, aralarında yaptıkları bir toplantı sonucunda Atatürke arz edilen ortak öneriyle verirler. Ve 1936 yılının 19 Mayısında Jimnastik Bayramı adı altında, Galatasaray-Fenerbahçe B takımları bir maç yapar, çeşitli spor etkinliklerinin yanısıra, Park Otelde bir balo düzenlenir.
Aslına bakarsanız, Selim Sırrı (Tarcan) Bey, ilk İdman Bayramını, 29 Nisan 1916da, Kadıköyde İttihat Spor Kulübünün çayırında düzenlemiş. Dağ Başını Duman Almış marşı eşliğinde 200 Öğretmen Yüksek Okulu öğrencisi katılmış, taklalar atmış, kasalardan atlamış, İsveç jimnastik hareketlerinden örnekler sergilemişlerdir. Az daha unutuyordum, Dağ Başını Duman Almış marşının Cumhuriyetle hiçbir ilgisi yoktur; hele de 19 Mayısla. Bu marş Selim Sırrı Tarcan Beyin İsveçten notalarını getirdiği, asıl adı Tre Trallande Jambör olan, ormancıların ağaç keserken söylediği bir marştır. Tarcan notaları Türkçe Öğretmeni Ali Ulvi Elöveye verir, o da güftesini yazar. Marş, beden eğitimi derslerinde çalınır yıllar yılı ve 19 Mayıs Bayramının simgesi oluverir.
Uzun lafın kısası, 19 Mayıs, 1938den bu yana milli bayramlarımızdan biridir, nasıl kutlanacağınay-sa devlet karar verir, diğer bütün mil-li bayramlarda olduğunca! Gerisi laf olsun torba dolsun sınıfına girer ki, hiçbir anlamı yoktur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.