Eski kavganın yeni aktörleri

Eski kavganın yeni aktörleri

Son MİT hamlesi, uzun süredir devam eden seçilmişler- atanmışlar kavgasının yeni bir versiyonu gibi. Eski bir yöntem ama bu kez yeni Türkiye'nin dinamik güçleri arasında yaşanıyor.
Geçmişi de biraz daha gerilere, belki ilk çatlağın yaşandığı Beşir Atalay'ın İçişleri Bakanı olduğu döneme dayanıyor...
Ankara kulislerinde arada bir, biraz sitemle de olsa o dönem bakanlığın bazı önemli kadrolarının görevden alınması hep konuşuldu.
MİT hamlesine uzanan rahatsızlıklar ise daha çok 12 Haziran seçimleri sonrasının meselesi ve bir öncekinin devamı niteliğinde.
Bir Ankara gezisinde avukat arkadaşımın şu sözleri yeni dönemin ipucu niteliğindeydi: "Muhabbet Fedaileri gidişattan hiç memnun değiller. Bu iş çok sürmez bir yerden patlar..."
İlk kez duyuyordum "Muhabbet Fedaileri" sözünü. Arkadaşıma göre onlar Gülen Cemaati içindeki "Ağabeyler"di. Cemaatin tümünü bağlar mı bilemem ama "Abiler rahatsızdı."
Bu söz, ister istemez aklıma eski Türkiye'nin o bilinen "Genç subaylar rahatsız" manşetini getirdi.
O türden bir güce heves ettiklerine ihtimal vermek istemem. Ayrıca Türkiye'nin darbelerle yüzleşmesine, Ergenekon sürecinin başlatılmasına ciddi katkı veren, mücadele eden bir kesim bu mücadeleyi güce dönüştürmek istemezdi.
Ama dillerine yansıyan güç söylemi, insanı rahatsız etse de gerçekti. Polis yargı eksenli atanmışlar üzerinden seçilmişlere "meydan" okumaları eski Türkiye'yi hatırlatıyordu.
Yine Ankara'da bir işadamı grubuyla yemekteyim. Yeni yılın ilk günleri ve MİT hamlesi öncesindeyiz.
Söz "abilerin rahatsızlığı"na gelince genç bir işadamı durumu açıkça ortaya koydu:
"Mücadeleyi verenlerin bakanlıklardan, bürokrasiden uzaklaştırılmaları insafsızlık... Elbette buna tepki verecekler."
İşin belki de en can alıcı yanı işte bu "tepki" sözüydü. Bu tepkinin kapsama alanına bugüne kadar nelerin girdiğini bilmiyoruz. Bazen dışarıdan bakınca Türkiye'nin demokrasi yürüyüşüne uygun görünen hamlelerin hangisinin sivil siyaseti sıkıştırma hamlesi olduğunu görmek, fark etmek hiç de kolay değil.
Sivil siyasete yönelik, yargı polis eksenli son MİT hamlesi bu sis perdesini biraz olsun araladı. Her şey daha net görünmeye başladı. Hayırlı da oldu. Zararın neresinden dönülse kârdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi