Süleyman Yaşar

Süleyman Yaşar

Avrupa'yı kurtarmak için Türkiye para verecek mi?

Avrupa'yı kurtarmak için Türkiye para verecek mi?

Hafta sonunda Meksika'nın başkentinde toplanan G-20 Bakanlar Toplantısı'nda Avrupa mali krizinin sıçramaması için "yangın duvarı" örülmesi kararlaştırıldı.
Peki ne anlama geliyor yangın duvarı? Avrupa'da yaşanan mali krizin Yunanistan'ın ardından İtalya ve İspanya'ya sıçramaması için 2 trilyon dolarlık bir fon oluşturulacak. Böylece mali yangının bu iki ülkeye sıçraması bu fonla önlenecek. Küresel piyasalar böylece İtalya ve İspanya riskinden kurtulacak.
Gelelim söz konusu fonun kaynaklarına... G-20 Bakanlar Toplantısı'nda 2 trilyon dolarlık koruma fonunun bir trilyon doları AB ülkelerince Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nda toplanması düşünülüyor. Kalan bir trilyon doların ise IMF'de oluşturulması öneriliyor. Halen IMF'nin elinde 360 milyar dolarlık fon mevcut. 600 milyar dolarlık daha fon bulunması için çeşitli alternatifler geliştiriliyor. Şimdiden Çin ve Japonya, sırasıyla 100 ve 50 milyar dolar katkı yapmayı kabul etti. Ardından Brezilya ve Hindistan'ın da katkıları bekleniyor. Brezilya para verebileceğini ama Avrupa üzerinde IMF'nin yetkilerinin artırılmasını istiyor.
Peki IMF'de oluşturulacak bir trilyon dolarlık yangın duvarına başka hangi ülkeler katkı yapabilir? Akla hemen Rusya, Meksika, Türkiye, G.Kore ve Endonezya geliyor. Tabii bu gidişle Türkiye'den de katkı yapması istenebilecek. Çünkü Avrupa'nın batan zengin ülkelerinin başka çıkış yolu yok. Zaten Almanlar işi yokuşa sürüp, krizin maliyetini tüm ülkelere yaymak istiyorlar. Çin ve Japonya ise dolara alternatif bir rezerv para birimi olan euronun yaşaması için destek veriyor.
Gelelim Türkiye'nin Avrupa'daki yangının sıçramasını önlemek için yangın duvarına destek vermesine... Türkiye, bütçesi sorunsuz ve rezervleri yeterli ülkelerden biri. Bu nedenle Hazine borç verebilir. Ama bunun getirisi ne olacak?
Türkiye bu yangın duvarına katıldığı takdirde sadece faiz getirisiyle yetinmemeli. Kredi derecelendirme notunun hemen hakkı olan düzeye getirilmesini şart koşmalı. Çünkü faiz lobisinin oyunlarıyla yapay olarak düşük tutulan not, Türkiye'ye doğrudan sermaye girişini engelliyor. Hatta Mexico City'deki G-20 Bakanlar Toplantısı'nda OECD Başkanı Jose Angel Gurria'nın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, "Sayın Babacan, yüzünüzdeki gülümsemeyi biraz saklamanızı tavsiye ederim. Çünkü buradaki herkesin durumu sizinki kadar iyi değil, lütfen gülmeyin" diyerek Türkiye ekonomisini diğer ülkelere örnek göstermesi, bizim faiz lobisine ve adeta emirlerinde çalıştırdıkları notçulara bir mesaj olabilir ama... Lobi ve işbirlikçisi notçular Türkiye ekonomisiyle ilgili bu tür olumlu değerlendirmeleri görürler mi dersiniz...
Hayır görmezler. Gene üç maymunu oynarlar. Çünkü onların amacı haksız yüksek faiz almanın yanı sıra siyasi iktidarı da zor durumda bırakmak olduğu için bu tür uluslararası değerlendirmeleri görmeleri, işitmeleri mümkün değil. İşte bu nedenle Türkiye, yangın duvarına eğer destek verirse, karşılığında muhakkak yapılan bu haksızlığı masaya yatırmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Yaşar Arşivi