Yeni Dersler (Kur'an ve Sîret)
Seçmelik ders olarak Kur'an-ı Kerim ve Sevgili Peygambermiz'in (s.a.) hayatı okutulacak. Müslümanlar olarak bu karara sevinmemek mümkün değildir.
Gerçi Başbakan'a hitaben "Sizin yetiştireceğiniz dindar nesilden hayır çıkmaz, bu okullarda sahih din tam olarak öğretilemez, bu işi halka bırakın" diyenler var, ama ben de diyorum ki, "Size göre gerçek ve kamil din ne ise onu çocularınıza ve insanlarınıza evlerinizde, vakıf ve derneklerinizde, konferanslarınızda, sohbetlerinizde... öğretmenize bir engel yok. Siz (her kim iseniz ve İslam anlayışınıza katılan kaç Müslüman var ise) kendi imkanlarınızla bunu yapın. Hatta devlet, özel din eğitim ve öğretimi okulu açma imkanı da getirsin. Bu eğitim ve öğretimi oralarda da yapın ve hep birlikte sonucu görelim. Ama mevcut okullarda da imkan verildiğinde, ders açıldığında din eğitim ve öğretiminin yapılabileceğine, bunun da faydalı olacağına inananlara da saygı gösterin, önlerini kesmeye çalışmayın. Bu uygulamanın da sonuçlarını -tek başınıza değil- hep birlikte görelim ve değerlendirelim.
Okullarda bu desleri seçenlere okutulacak Kur'an-ı Kerim ve siret dersi hakkında bazı düşünce ve temennilerimi yazmak istiyorum.
Eşsiz kitabımızı, manasını anlamadan yüzünden okumak, ezberlemek de bir şeydir, değerlidir, sevaplıdır. Buna karşı çıkmak veya değersizleştirmek yerine "manasını da anlatarak" tamamlatmak için gayret etmek hikmet gereğidir.
"Manasını anlamayı sağlamak" iki şekilde olabilir: 1. Arapça ve diğer yardımcı ilimler öğretilir ve bunları bilenler Kitabımızı anlayarak okurlar. Bunun zor olduğu ve mevcut okullardaki seçmelik derslerle mümkün olmayacağı açıktır. 2. Orta öğretimin aşağıdan yukarıya doğru sınıflarında, her seviyeye uygun yöntem ve dil ile yazılmış "Kur'an'ın içeriği" konulu programlarla, öğrenciler bir yandan Kur'an'ı yüzünden okumayı ilerletirken diğer yandan içeriğini öğrenmiş olurlar. Uygun sınıflarda "Kur'an'ın tarihi" konusunda bilgi vermek de faydalı olacaktır.
Sevgili Peygamberimiz'in (s.a.) hayatı (sîretü'nebî, sîret, siyer) da yine sınıf seviyelerine göre erbabı tarafından yazılmış, eğitim öğretim yöntemi konusunda uzmanlaşmış heyetlerce gözden geçirilmiş kitaplardan öğretilmelidir. Bu dersin müfredatı hem Peygamberimiz'in hayatını kronolojik olarak vermeli, hem de O'nun tebliğ ettiği, açıkladığı, en güzel örnek olarak uyguyladığı din, onun sözlerine ve uygulamasına bağlı olarak anlatılmalıdır.
Bu derslerin amacına uygun olarak verilmesi ve başarı elde edilmesi büyük ölçüde öğretmenlere bağlıdır. Unutmayalım, öğretmenlik bir san'attır. Ama her san'atın bir teknik yönü de vardır. Öğretmenlerin amaca uygun olarak yetiştirilmesi başarının ilk şartıdır.
Bu iki ders, İslam'ın iki temel kaynağının dersidir. Peygamberimiz "Size Allah'ın kitabı ile sünnetimi bırakıyorum; bunlara sımsıkı sarıldığınız sürece asla sapmazsınız" buyurmuşlardı. Şu halde en sahih ve sağlam din öğretimi "Kur'an ve Sîret" dersleriyle olacaktır.
İnşaallah bu teşebbüs başarılı olur, Müslümanlar dinlerini temel kaynaklarına dayalı olarak öğrenirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.