Bilişim çağına elektriksiz girilir mi?
Hindistan'da 350 milyon kişinin yaşadığı bölgelerin elektriksiz kalması ertesinde yapılan tartışmalar, gelişmekte olan ülkelerin tümünü ve bizi de yakından ilgilendiren gerçekleri gündeme getirmekte.
Hindistan'ın ihtiyacına yetecek enerji üretiminin olmamasına karşın izlenen yanlış politikayı, The New York Times'a konuşan Hindistan Merkezi Elektrik Düzenleme Komisyonu'nun eski başkanı Surendra Rao şöyle özetlemiş:
- Enerji darboğazını giderecek yollar aranmak ve bu darboğaza neden olan sorumlular aranmak yerine elektrik fiyatlarına zam yapıldı. Hindistan'ın elektrik üretiminin yüzde 20'sini hidroelektrik santraller karşılamaktaymış. Muson yağmurları geç gelince hem bu üretim azalmış, hem de tarımda su pompaları çok fazla çalıştırılmaya başlamış.
Elektrik üretiminin yüzde 60'ını sağlayan termik santrallerin ihtiyacı olan kömürü de bir devlet şirketi (veya KİT) olan "Coal İndia" tedarik ediyormuş.
Kaybolan yıllar
Çevrecilerin direnişleri yüzünden hem kömür üretimi azalmış, hem de kömürün fiyatı artmış.
Alternatif çözüm olan ABD ile ortak bir "Nükleer Santral"ın yapımı da, siyasi tartışmalar nedeniyle iptal edilmiş.
Sonuç ortada... Hindistan'da trajik bir enerji kriz yaşanmakta.
Başkent Yeni Delhi'de bile trafik ışıkları çalışmıyor.
Enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye'nin de benzer bir krize sürüklenmemesi için uzun yıllardır yapılan tartışmaları ve kaybedilen yılları bir düşünün.
Yıllardır nükleer santral yapılmasının kaçınılmaz bir gerek olduğunu konuşup duruyoruz.
Ama bu proje hâlâ yapım sürecine giremedi.
Elektriksiz bilişim
Hidrolelektrik Santrallar (HES'ler) konusunda her proje gündeme girdiğinde bu "Çevreciler" olarak nitelenen kesimin, yerel nüfusun da desteklediği protestolarına konu oluyor.
Sonuçta Hindistan'dakine benzer bir durum var bizde de.
Üretim artmadığı için, genellikle petrol ve doğalgaz fiyatlarına endeksli zamlar gündeme gelmekte.
Şu anda Hindistan bilişim çağının önde gelen bir ülkesi.
Ama demek ki bu çağa bir adım atmış olmak, her alanda çağ atlamak anlamına gelmiyor. Bangalore kentini dünyanın bilişim merkezi olarak sunanların, elektriksiz Hindistan karşında ne diyeceklerini merak etmiyor musunuz?
Her şeye hayır...
Derinlerdeki "Kökten devletçi" ideoloji temizlenmeden ve atılması kaçınılmaz olan adımlar kararlılıkla atılmadan, bilgisayarları yapsanız da, bunlar için gereken elektriği üretemiyorsunuz.
Köprü ve yol yapmak yerine araç kullanımını kısıtlamak nasıl trafik sorununa bir çözüm değilse, hem enerjide dışa bağımlı olmak üzerine çeşitlemeler yapıp hem de HES'lere de, nükleer santrallere de karşı olmak, çıkar yol değildir.
Her şeye "Hayır" diyenlerin "Evet" diyecekleri konuları da saptamaları gerekiyor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.