Suriyedeki harici radikalizmini kim destekliyor
Mehmet Ali Birandın Suriye halkını Esaddan kurtarmak bizim görevimiz değil ve olmamalı sözlerine eşlik eden Ertuğrul Özkökün bu bizim savaşımız değil tarzı cümlelerde şaşılacak bir nokta var mı sizce? Şaşılacak bir şey olduğunu hiç sanmıyorum. Çünkü onların biz olarak kimi kastettikleri üç aşağı beş yukarı bilinir. Birand ve Özkökün temsil ettikleri dünyada Suriye halkı bize dâhil değildir, bizden sayılmazlar.
Selefi, Vahhabi, el Kaideci,
Harici Radikalizmi!
Suriyede yaşanan hadiselerde Türkiyedeki iktidar sınıfları Esed-Baas rejiminin bekası için safları sıklaştırmaktadır. Bu sebeple 28 Şubat ve 27 Nisan sürecinin tüm aktörleri bu dönemde Suriye vesilesiyle, ama bu kez İslâmcı bazı unsurları da aralarına katarak dayanışma sergilemekte.
Esed rejimin işlediği tecavüz, yıkım ve kıyımların meşrulaştırılmasında müracaat ettiği en önemli söylem tekfirci Selefi terörü, el Kaide terörüdür. Selefi veya el-Kaide öylesine güçlü bir nefret unsuru olarak inşa edildi ki; ABD ile İranı, AB ve Rusyayı Esed rejime razı olmaya ikna etti. Türkiyedeki sol-sosyalist, Alevi, Kemalist çevreleri laik-sosyalist Baas sevdasıyla sokaklara dökmek için nefret unsuru olarak inşa edilen bu sihirli kelimeler yetiyor da artıyordu. Ortadoğunun bataklığa dönüşüp Afganistanlaşması, Hatayın Peşaver olması, Çeçen cihadistlerin bölgeyi kaosa sürüklemesi korkusu son dönemin salgın ve bulaşıcı bir hastalığı gibi sirayet etti bütün bünyelere. Sonuç malum: Esede kerhen evet.
Bizim için kimin ne söyleyip yaptığından daha önemlisi Müslüman aydın-âlim ve kanaat önderlerinin ne söyleyip yaptığıdır. Adalet ve merhametle şahitlikten birinci derecede sorumlu olanlar ne söylüyor ve yapıyor? Bu soruyu Ali Bulaç üzerinden tekrar sormak durumunda kaldığımızda maalesef hiç de iç açıcı, yürekleri soğutucu bir cevap bulmak mümkün olmuyor. Çünkü Bulaç, Suriyeli Müslümanlara karşı başından bu yana mesnetsiz, mantıksız, ama daha önemlisi merhametsizce yakıştırmalarda bulunmaya devam etmekte. Psikolojik harp uzmanlarına parmak ısırttıran bir buluşla Suriyede Esed rejimine karşı mücadele eden muhalefete Harici Radikalizmi yaftasını yapıştırdı.
Çirkin Yafta: Harici Radikalizmi
Ali Bulaç kaleme aldığı seri yazılarda Suriyedeki hataları yanlış okumalara hamlediyor. Fakat öyle istatistiki bilgiler veriyor ki, ne Esed rejimi ne de ülkedeki Hıristiyanlar üzerine Batı adına hesap yapanlar bu rakamlardan bahsediyor. Mesela Suriyenin nüfusun yüzde 25-30 arası Nusayri ve Hıristiyanlardan oluşmuş olmasından bahsediyor. Nereden çıktı şimdi bu oran?
Bulaç, Suriye intifadasını başından beri Körfez ülkelerinin aktif katılımıyla sivil muhalefet silahlı mücadeleye ve arkasından ülke iç savaş girdabına girdi iddiasını dillendiriyor. Nusayri, Hıristiyan ve Sünni nüfusun kayda değer bir bölümünün Esedin yanında yer almasını Körfez ülkelerinin silahlı provokasyonuna bağlanıyor. İki temel sorun var bu önermede. İlki Suriye halkının iradesini ve bu iradeye karşı Esed rejiminin katliam politikalarını görmezden gelmek. İkincisi ise, şeytanlaştırılmış bir Suudi Arabistan ve Katar metaforuyla bölgedeki gelişmeleri çözümleyeceğini sanan miyopluk ve İran etkisiyle oluşturulmuş eskiden kalma bir paradigma.
İşkence, tecavüz, yıkım ve katliam üzerine kurulu bir rejime karşı Suriyede eğer Sünni temkin modeli uygulansaydı diye başlayan bir cümle kurmakla ne yapılmak istenir? Uzun yıllar ağır bedeller ödemiş bir halkın basiret, feraset ve cesaretiyle alay mı ediliyor yoksa Beşşar Esedin babasından devraldığı kan dökmekteki heveskâr, cüretkâr maharetleri mi hafife alınıyor? Bulaç, bu derin çelişkilere nasıl sürükleniyor acaba?
Suriye halkını silahlı mücadeleye, oradan iç savaşa teşvik edenin Batı, Arap yarımadası ve Körfez ülkeleri olarak tasvir etmekle Bulaç, klasik Baas-İran-Sol-Kemalizm ezberlerini tekrarlamaktan öteye bir adım olsun geçemiyor. Suriyeli Müslümanları basit bir piyon, adi bir işbirlikçi ve akılsız bir gürûh gibi resmeden bu yaklaşım hiçbir analitik değer taşımıyor. Daha ötesi derinleşen çözümsüzlüğü Esed-İran-Rusya hattına değil de başka ülkelere fatura ediyor.
Sözde AK Parti eleştirisi yaptığı en son noktada Bulaç Türkiyenin Harici Radikalizme itibar etmesiyle Sünni temkin modelini terk ettiğini iddia ediyor. Bulaça göre Sünni temkin modelinde ısrar edilseydi belli bir süreçte Baas yönetimi değişecekti. Tabii ki Türkiyenin itibar ettiği Haricilik Suriyede hortlamasaydı eğer.
Ne diyelim; Ali Bulaç tarafından Suriyede keşfedilen Harici Radikalizmi kavramı, sosyal bilimlere ve psikolojik harp literatürüne armağan olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.