Anadoludaki ilk cumhuriyet-2
Dün kaldığımız yerden devam edelim.
Anadolunun ilk Cumhuriyeti Ankara hükümeti değil. Bunu bilelim..
Bu coğrafyada bu halkın ilk Cumhuriyet tecrübesi de Ankara tecrübesi değil.
Laiklik olmadan Cumhuriyet, Cumhuriyet olmadan Demokrasi olmaz iddiası da tamamen safsata. Daha önceki Cumhuriyetlerin hepsi de din temelli idi ve savaş içinde olmamıza rağmen gayrimüslimlerin hak ve hukukuna riayet esas alındı..
1. Meclis de tamamen din gayreti, dindarlar tarafından hilafeti ihya maksadı ile oluşturulan bir meclisti. Mustafa Kemale Kuvayı Milliye ve Müdafaa-ı Hukukun verdiği görev buydu ve Mustafa Kemal o zaman İstanbula Halife ve hakan efendimiz diye başlayan mektuplar gönderiyordu.
Batı Trakya Türk Cumhuriyeti çok daha eski..
Hani şu Genç Partinin bir bayrağı vardı. İki hilal ortasında bir yıldız. O Kafkaslardaki devletleşme hareketi içindeki grublardan birinin bayrağı idi.
Bizim İstiklal Marşımız dini bir özle Taceddin dergahında yazıldı. Ayyıldız da, Ankara hükümeti ile başlayan bir sembol değil. Kars İslam Cumhuriyeti de hemen hemen aynı bayrağı kullandı.. İyi ki dini motif içeriyor diye İstiklal Marşını ve bayrağı reddetmediler..
Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti Güneybatı Kafkas Geçici Millî Hükûmeti Cenub-ı Garbi Kafkas Hükümet-i Muvakkate-i Cumhuriye-i Milliyesi bir Cumhuriyet yönetimi idi. İslam temelli bir Şura yönetimi şeklinde kendini tanıttı. Renk ve ayyıldız şekli ile Türk bayrağına benzer bir bayrak kullanıldı. 17-18 Ocak 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Büyük Kars Kongresinin sonucunda kurulan ve 12 Nisanda İngilizlerin Karsı işgal etmeleriyle son bulan Kars yönetimi Batum, Ahıska, Ahılkelek, Artvin, Ardahan, Acara, Posof, Çıldır, Göle, Oltu, Karakurt, Sarıkamış, Karapınar, Kağızman, Kulp, Iğdır, Serdarabat, Aralık, Nuraşen, Nahcivan, Culfa ve Orduabat gibi yerleri kapsamaktaydı. Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti veya Kars Cumhuriyeti adlarıyla da bilinir. İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Somerset Arthur Gough-Calthorpe tarafından kaldırılmıştır.
Esasen Ahıska ve Ahılkelek çevresinde Ahıska Hükümet-i Muvakkatası (Ahıska Geçici Hükümeti), 3 Kasım1918de Emir Bey Ekberzâde başkanlığında, merkezi Iğdır olmak üzere Aras Türk Hükümeti, 5 Kasım 1918de Kepenekçi Emin Ağa(Emin Ağa Borçalı) ve Piroğlu Fahreddin Bey başkanlıklarında merkezi Kars olmak üzere Kars İslâm Şurası kurulmuştur. 15 Kasımda Birinci Kars Kongresi düzenlenmiş ve sekiz kişilik Muvakkat Heyet-i Temsiliye seçilmiştir. Bu yapı içinde Mustafa Kemal olmadığı için resmi tarihçiler tarafından yok sayılmıştır..
İngilizler bu hükümete ve kurucularına karşı düşmanca bir tutum içine girerlerken, Mustafa Kemalin İstanbuldan ayrılmadan önce, İstanbuldan ayrılırken ve Samsuna gelişinde İngilizlerle temas içinde olduğunu biliyoruz..
İttihatçıların sürgün yeri Selanikti mesela. Abdulhamidi Selanike, bir Yahudi tüccar olan Şemsi efendi (Şimon Zwi) nin okulunun sponsoru da olan Alatini efendinin evine sürgüne gönderdiler.. Müslümanların halifesi İttihatçılar tarafından bir Yahudi tüccara rehin bırakıldı..
Bu kadroların genel yapısı, karakteri, derin ilişkileri hep böyle..
Kars İslam Şurası üyelerinin Maltaya sürülmeleri de ilginç. Osmanlının sürgün yeri Fizandı, yeni Ankara hükümetinin de sürgün yeri Malta oldu, daha sonra. Bu işte bir İngiliz parmağı var!
Gün gelecek Çanakkale savaşını da konuşacağız, Kurtuluş savaşını da. Çanakkale cephesi kadar, Filistin cephesi de önemli değil mi? Filistin cephesinde kimler vardı ve sonuç ne oldu, bir baksanıza! Sahi Çanakkale geçilmedi mi? Geçilmedi ise Mondros mütarekesini niçin imzaladık ve İstanbul nasıl işgal edildi?
Sahi 1. İnönü savaşı nasıl kazanıldı..
Ya da Kars İslam Cumhuriyetinden bizim tarihler neden hiç bahsetmezler?
TBMM Anayasa Komisyonu üyeleri, vazgeçtim Selçuklu, Osmanlı Teşkilat-ı Esasi yapısını incelemelerini, bu Kars İslam Cumhuriyetinin Anayasasını inceleme fırsatı buldular mı? Hani bulsalar da biz de kendi tarihimize tanıklık etsek..
Selâm ve dua ile.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.