Füzeler ateşleniyor: Hiç bu kadar kötüsü o
Hiç bu kadarını görmemiştik. Sovyetler Birliği'nin çözülmesinden bu yana merkez güçler arasındaki hiçbir kriz bu kadar tırmanmamıştı.
Kafkaslar hep karışık oldu ama Karadeniz hiçbir zaman bu kadar tehlike altında olmadı. Bugün Batum limanında, Poti limanında, Abhazya açıklarında yaşanan krizin kısa, hem de çok kısa süre içinde Türkiye'nin Karadeniz limanlarına sıçraması pekala mümkün.
Olay; “Siz Saddam Hüseyin'i astınız. Biz de Mihail Saakaşvili'yi asabiliriz” gibi kontrolsüz bir noktaya doğru gidiyor. Olay, bazılarının iddia ettiği gibi, yapay bir kriz değil. Kuru gürültü de değil. Rusya için sıcak denizlerin ne olduğunu bilenler, Kafkasya'nın ne olduğunu bilenler, ABD ve NATO için Rusya'yı çevreleme stratejisinin ne olduğunu bilenler için bu gelişmeler son derece ürkütücü. Bizim en büyük korkumuz, Karadeniz'in onlarca yıl sürecek bir paylaşım savaşına, açık çatışma alanına dönüşme ihtimali. Güneyi istikrarsızlaştırılan, Doğu'su büyük bir kriz merkezi haline getirilen Türkiye, şimdi de Kuzeyi'nin 21. yüzyılın en şiddetli güç mücadelelerinden birine sahne olmasına tanıklık ediyor.
Olayın vahametini anlamak için şu gelişmelere dikkatle bakalım:
Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Gürcistan'ın NATO ve ABD desteğiyle çok yakında Abhazya'ya saldırabileceğini, bu yönde çok net istihbarata sahip olduklarını iddia etti.
Karadeniz'de şu an 10 NATO gemisi var. ABD, Alman, Polonya, İspanya gemileri bölgede ciddi bir yabancı güç oluşturuyor. Bu ülkelerden hiç biri Karadeniz ülkesi değil. Çok yakında 8 geminin daha Boğazlar'dan Karadeniz'e geçeceği söyleniyor.
NATO ve ABD Gürcistan'ın hava savunma sistemini ve askeri üslerini hızla yeniliyor.
Rusya'nın iddialarına göre, Karadeniz'deki NATO gemileri 100 Tomahawk füzesi taşıyor. Bunlardan 50 tanesi USS McFaul gemisinde bulunuyor. Ayrıca bu gemiler Harpoon füzeleriyle yüklü.
Rusya'nın tek uçak gemisi olan “Amiral Kuznetsov” Akdeniz'e, Suriye'deki Rusya üssüne gönderildi. Aynı geminin yakında kriz bölgesine gideceği söyleniyor. Rusya Karadeniz Filosu'nu da Abhazya açıklarında topluyor. Rus donanmasının füze gemisi Moskva ve denizaltılar da aynı bölgeye gönderildi. Rusya füze gemisi dün akşam saatlerinde Abhazya kıyılarına geldi.
ABD gemileri, Rusya'nın kontrol ettiği Gürcistan'ın Poti limanına girmekten son anda vazgeçti. Gözlemciler bu tür bir hazırlığın, eğer olacaksa, birkaç gün içinde çatışmaya yol açabilecek potansiyeli barındırdığını söylüyor.
Bazıları, ABD'de şahinlerin iktidarı garantilemesi, Cumhuriyetçilerin kazanması durumda, Karadeniz'de nükleer savaşın yaşanmasını muhtemel görüyor.
Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımasından sonra bütün Batı nasıl bir misilleme yapılabileceğini tartışmaya başladı. NATO dün Moskova'ya açıkça ültimatom verdi ve kararı geri almasını istedi. Ancak Rusya, geri adım atmak bir tarafa, Batı restine sertlikle cevap verdi.
Rusya ve Çin'in başını çektiği, Orta Asya ülkelerinin de üye olduğu Şanghay Bloku, bugün Tacikistan'da olağanüstü toplanıyor. İran ve Hindistan da toplantıda aktif rol oynayacak. ABD'nin Avrupalı ortaklarına karşı Rusya da Asya ülkelerini arkasına almaya çalışacak. Zirve o kadar önemli ki, Tacikistan'ın sınırları bile kapatıldı.
İran muhtemelen İttifak'a üye olabilir. Belki de bu zirve, Doğu-Batı kırılmasının, kamplaşmasının miladı olacak. O zaman çatışma Kafkaslar ve Karadeniz'den Afganistan'a doğru yayılacak. Afganistan ve Pakistan'da hesaplar karışabilecek.
Rus-Gürcü savaşından hemen sonra Polonya ile anlaşan ABD, dün de Cek Cumhuriyeti'yle Füze Kalkanı anlaşması yaptı. ABD'nin uzun menzilli füzeleri bu iki ülkeye yerleştirilecek.
G. Osetya ve Abhazya'ya yönelik yeni saldırılara da açık karşılık vereceklerini söyleyen Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, sınırlarında oluşacak füze üslerine de mutlaka “askeri karşılık” vereceklerini duyurdu. Bu arada Rusya, Karadeniz'de füze denemelerine başladı. Bu açık bir gövde gösterisi.
Batı, Avrupa sınırlarına Rus askeri yığınağı olacağından endişe ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği liderlerini 1 Eylül'de toplantıya çağırdı.
Türkiye'nin Kafkas Paktı önerisine ABD karşı çıkarken Rusya Dışişleri Bakanı konuyu görüşmek için Türkiye'ye geliyor. Ziyarette Montrö, Karadeniz, enerji sevkiyatı gibi konular da görüşülecek. Türkiye, Rusya ve İran krizinde terazinin hangi tarafa yatacağını belirleyecek tek ülke. Bu yüzden tercihleri iki taraf için de son derece önemli. Dengeyi sağlama ehliyetine sahip ülke. İki kamp arasındaki gerilim sadece riskler değil, aynı zamanda böyle bir imkan da sunuyor.
Bunlar oyun değil, tatbikat değil, yapay bir krizin göstergeleri değil. Dünyayı, Türkiye ve İran'ın bulunduğu bölgeden ikiye ayıran son derece tehlikeli gelişmelerin ilk işaretleri. Karadeniz, bir anda füzelerin uçuştuğu bir bölge haline gelebilir. ABD de, Rusya da, NATO da adeta gözleri dönmüş gibi hareket ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.