Delilsiz Soykırım!
Türkiye’de fikir hürriyeti, ifade ve basın hürriyeti konusunda sıkıntılar olduğu, baskıların arttığı söylenip duruyor... İnandırıcı belgeler, bilgiler varsa, biz de “evet” diyelim. Mesela, Türkiye öyle bir ülke ki, Ağrı olayları sırasında terör örgütünün İstanbul’da basılan gazetesinde ordumuz için “sömürgeci Türk ordusu” denilebiliyor... Papa “soykırım” dedi diye ayağa kalkıyoruz ama İstanbul’da “Ermeni soykırımını anma günü” düzenlenebiliyor.
Bunlar “hürriyet” mi?
Bunlar normal şartlarda hürriyeti aşan durumlar! Bunlar düpedüz saldırganlık! Türkiye’de hatta “saldırganlık hürriyeti” var!
Siz Ermenistan’da, “1. Dünya Savaşı sırasında Ermeni komitacıları tarafından katledilen Müslümanlar veya Türkler”le ilgili bir toplantı yapabilir misiniz? Bunun sözünü etmeniz bile mümkün değil! Avrupa’nın bazı ülkeleri “Ermeni soykırımı yok” deme hürriyetini bile ortadan kaldırdı!
Soykırımı doğrulayacak delil var mı peki?
Olsa idi, Mondros Mütarekesi’nden sonra İstanbul dâhil Türkiye’nin birçok bölgesini işgal eden İtilaf Devletleri yetkilileri bunu ortaya dökerdi. Mahkemeler kurdurdular, yargılamalar yaptırdılar, cezalar verdirdiler, astılar kestiler, fakat “katliam” yani soykırım delili bulamadılar.
Amerikalı savaş tarihçisi Edward J. Erickson Türkçe’ye “Osmanlılar ve Ermeniler” adıyla çevrilen kitabında konuyu enine boyuna inceliyor. Derin Tarih’in Nisan sayısında yer alan özet gerçekten ikna edici. Tehcir/zorunlu göçle ilgili tezleri ele alınıyor. “Neden yapılmış olabilir?” sorusunun cevabı aranıyor.
İlk akla gelen ihtimal Anadolu’nun etnik bakımdan tek türleştirilmesi. Yani Ermenileri yaşadıkları yerlerden sürerek buraları Türklerle, Müslümanlarla iskân etmek… Yazar, “diyelim ki doğru, öyleyse tehcir 1915 kışında neden durduruldu?” sorusunu soruyor. Ayrıca biliyoruz ki, bölgenin iskânı için hiç bir şey yapılmamıştır. İkinci tez, imha kastı. Ermenileri külliyen imha etmekle ilgili hiç bir sahih kanıt olmadığını yazar ortaya koyuyor. Doğuda Müslümanları katleden komitacılara misilleme için tehcire başvurulmasının da gerekçe olamayacağını söylüyor. Devlet emniyetini sağlamak düşüncesinin ve Ermeni ayaklanmasının tehcire gerekçe olabileceğini fakat bunun da yeterince inandırıcı olmadığını belirttikten sonra, asıl sebebin “Osmanlı siyasetinde isyana karşı koyma konusunda radikalleşme” olabileceğini belirtiyor.
Tehcirlerin, hızla yükselen ve kasten tasarlanmış bölgesel isyana karşı koyma harekâtlarının bir sonucu olduğunu, buna karşılık Donald Bloxham’ın Ermenilerin toplu imhasına dair evvelce planlanmış her hangi bir karar olmadığı görüşüne katıldığını ifade ediyor.
İttihatçıların üç büyüğünden Cemal Paşa’nın yerlerinden edilmiş Ermenilerin hayatlarını ve müklerini korumak için her yolu denemesinin, tehcir esnasında ve akabinde önceden tasarlanmış, devlet destekli bir imha kavramının külliyen meşkuk hale getirdiğini belirtiyor.
Yazar, “Ermeni tehcirleri hususunda sahip olduğum sonuçlara nasıl ulaştığım hakkında da bir izah getirmeliyim. Ve ilkin 20 yıl boyunca kafamı karıştıran rahatsız edici soruları okurun da dikkate almasını istiyorum. Bu sorular: Niçin suçun işlendiğini gösteren su götürmez bir delil yok? Bugün hiçbir yerde, ne Ermenileri imha etmek için ne de onları ideolojik veya siyasi sebeplerden dolayı tehcir etmek için bir emir bulunduğunu gösteren hiçbir sahici delil mevcut değil. Kısacası bu hususları açıklayan resmi belgi yoktur ve ‘neden’ diye sormalıyız.”
Yazar Osmanlı arşivi açık tutulurken Ermenistan arşivinin neden kapalı olduğunu da soruyor...
100 yıl sonra hakikat arayan Ermeniler var mı? Onlara bizim arşivimiz açık, buyursunlar. Ama bir cesaret gösterip kendi arşivlerinin açılması için bir “Dur-De” inisiyatifi başlatsınlar...
Peki, Ermenilerin hayatlarını ve mülklerini korumak için her yolu deneyen Cemal Paşa’nın akıbeti ne oldu?
Mütareke öncesi yurtdışına çıkmış olan Cemal Paşa Tiflis’te, Türkiye'ye dönmeye hazırlanırken Karakin Lalayan ve Sergo Vartanyan adlı iki Ermeni komitacı tarafından 21 Temmuz 1922'de katledildi!
Böylece mükâfatını aldı!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.