Nefsinizle siyaset yapın
Hadis-i şerifte “Kim şaban ayına tazim ederse …” diyor. Yani bu hürmet ederse, değer verirse demek. Şaban ayına nasıl hürmet edeceksin? Çay mı ısmarlanır, yemek mi yedirilir? Şaban ayına hürmet haramlardan sakınıp, emirlerle amel etmekle olur.
HARAMA HARAM DİYEN KÂFİR OLMAZ
Herkesin alıştığı bir günah vardır. Duramaz onsuz. Kimisi kumara müpteladır. Zinayla işi yoktur ama kumarsız duramaz. Kimisi zinaya müpteladır, içkiyi ağzına sürmez. Kimisi içmeden duramaz. Müslümandır bunlar, gâvur demiyoruz. Harama haram diyen kâfir olmaz. Ama şaban ayındaysan nefsini tutacaksın. “Şaban ayındayım, Rasulullah’ın ayındayım. Berat gecesi geliyor, dualarım reddolur” diyeceksin.
BENİM BİR BİLDİĞİM VAR
“Ya hoca efendi tamam da ben nefsimi tutmaya çalışacağım ama benim fren tutmayacak ben biliyorum. Ben en fazla 15 gün tutarım kendimi. Berattan sonra benim bir daha koy vereceğim belli bir şey” diyor adam. Yahu sen Berata kadar söz ver tamam. Sonrası Allah Kerim. Bunu nasip eden, onu da nasip eder. Adam “Sonrasında nasıl yapmadan duracağım?” diye düşünüyor. Onun için “Şimdiden tövbe etmeyeyim” diyor. Yapmayın böyle. Siz şimdiden tövbe edin. “5 günlük tövbe olur mu?” demeyin. Siz 5 günlük niyet etmeyin, ölünceye kadar tövbeye niyet edin. Ne zaman öleceğimiz zaten belli değil. 3 gün sonra ölürseniz tövbeli ölmüş olursunuz. Dediğimi yapın siz. Var benim bir bildiğim, size çözüm üretiyorum. Kitaplardan bir şeyler görüyoruz, karıştırmayın.
BUNALIMA GİRMEYİN
Size “Berat gecesine kadar tövbe edin” diyorum. Önünüze sınır koyuyorum. Ölünceye kadar dersem siz bunalıma girersiniz. Bunalıma girmeyin. Efendimiz (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) “Niyetinizi güzel yapın” buyuruyor. Berata kadar tamam. Ondan sonra Ramazan gelir. Ramazan da 1 ay bayrama kadar. Bayrama kadar abdestimiz tutsun. Orucu falan bozdurmadan af olalım. Böyle böyle tutarız nefsimizi.
ALIŞMIŞ KUDURMUŞTAN BETERDİR
Efendi Hazretleri “Nefisle siyaset yapın” derdi. Nefsine “Bu gece 100 rekat namaz kılacağım” dersen, 2 rekat kılmadan yatar aşağı. 2 rekat kılarsın. İyiymiş dersin, 2, 2 devam edersin. Baştan 100 rekat deme. “Bütün sene tövbe, ölünceye kadar tövbe et” deyince “Yahu ben bir daha içki içemeyecek miyim?” diye korkar adam.
Alışmış adam duramaz. Alışmış kudurmuştan beterdir. Sen ona “1 ay tut kendini. Berat var, Ramazan var. Sohbete devam et” diyeceksin. Bütün iyiliklerin anası sohbet dinlemektir.
Sohbet dinlemeyen iflas etmiştir. Haram işlemese bile ilimsiz ibadet olmaz. Sohbet şart.
TÖVBENİN MÜJDESİ ÇOK
Esas mesele Berat gecesine kadar bu işi tuttursanız, şaban ayına gereken hürmeti gösterseniz, o sene gelecek bütün bela, musibet, hastalıktan korunursunuz. Bunların hepsinin takdiri Berat gecesindedir. Şaban ayında haramdan sakınırsanız, Mevla affediyor. Belalar, hastalıklar günahlardan dolayı geliyordu zaten. Şaban ayına özel tövbe ettiğiniz zaman günahlar affedilecek, dolayısıyla bela gelmesinin sebebi de ortadan kalkacak. Affedildiğiniz için. Hadis-i şerifler, müjdeler işte böyle. Tövbe edenin müjdesi çok.
AYET-İ KERİME
“Allah hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilirse, ona pek çok hayır verilmiş demektir. Ancak akıl sahipleri düşünüp ibret alırlar.” (Bakara, 169)
HADİS-İ ŞERİF
“Bir kul dünyâya karşı zâhid olduğu zaman Allah onun kalbinde hikmeti bitirir, diline hikmeti konuşturur, ona dünyanın ve nefsinin ayıplarını gösterir. Bir kardeşinizin zühd yolunu tuttuğunu görürseniz ona yakınlaşın ve onu dinleyin. Çünkü ona artık hikmet verilmiştir.” (Deylemî, Hadis no: 6217)
ALİMLERDEN ÖĞÜTLER
Komşu ve yakınlık haklarını koru. Kimin evi daha yakın ise, onu tercih et. Çünkü Allah´ın sana ihsan ettiği nimetlerde komşularının hakkı vardır. Onlara ikram ederken en yakın komşundan başla. Komşularından zararı defet, isterse kâfir olsun. Onun da komşuluk hakkı vardır. (İbn-i Arabi)
DÖRT ŞEY KABiR AZABINI HAFİFLETİR
Hadîs-i şerifte şöyle buyrulmuştur:
“Şabânın ilk ve son perşembesini oruçla geçireni, rahmeti ile cennete girdirmek Allâh-u Teâlâ üzerine bir hak olur.”
(Ebû Abdillâh el-Hubeyşî, el-Bereke fî fadli’s-sa‛yi ve’l-hareke, no:785, sh:249; Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/142)
BAŞINDA, ORTASINDA VE SONUNDA ÜÇ GÜN ORUÇ
Nebî (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir:
“Her kim şabânın başından, ortasından ve sonundan üç gün oruç tutarsa, Allâh-u Teâlâ ona yetmiş peygamber sevâbı yazar. Allâh-u Teâlâ’ya yetmiş sene ibâdet etmiş gibi olur. O sene ölürse şehit olarak ölür.”
(Zübdetü’l-vâ‛izîn, Hobevî, Dürretü’n-nâsihîn, sh:235)
EYYÂM-I BÎYD ORUÇLARI
Hicrî takvime göre her ayda bu günlerin orucu çok fazîletlidir. Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) bu günlerin orucunu yolculuklarında bile terk etmemiştir.
Ali (Radıyallâhu Anh) şöyle buyurmuştur: “Recebin on üçüncü gününün orucu üç bin sene oruç gibidir. On dördünün orucu üç bin sene gibidir. On beşinci gün ise on üç bin seneye denktir.”
(İbni Şâhîn, Süyûtî, el-Le’âlî, 2/106) Enes (Radıyallâhu Anh)dan merfûan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “(Herhangi bir aydan) on üç, on dört ve on beşinci günler olan eyyâm-bîydı oruçlu geçirene, Allah birinci gününde on bin sene, ikinci gününde yüz bin sene, üçüncü günde ise üç yüz bin senelik ecir verir.”
(Ebû’l-Kāsım el-Hüseyn, el-Emâlî, Süyûtî, el-Le’âlî, 2/107)
Rivâyete göre:
“Dört şey kabir azâbını hafifletir. Bunlar da; her an ve her zaman Kur’ân okumak, her mekanda yetime ikram etmek, receb ve şabânın eyyâm-bîyd oruçlarını tutmak, gece yarısı namaz kılmak ki, o kalbi nurlandırır ve Rahmân’ın rızâsını celbeder.” (Ahmed ibni Hicâzî, Tuhfetü’l-ihvan, sh:13)
SON PAZARTESİ ORUCU
Abdullâh (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Her kim şabânın son pazartesisini oruçlu geçirirse kendisi için (günahları) bağışlanır.” (Abdülkadir el-Geylânî, el-Ğunye, 1/340; eş-Şecerî, el-Emâlî, 2/102)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.