Almanya için sonun başlangıcı mı?
Almanya’da seçim sonuçları belli oldu. Irak Kürdistanı’nda referandum yapıldı. Katalan referandumu için hafta sonunu beklemek gerekecek. Bu arada Fransız senatosu için kısmi yenileme seçimi yapıldı. Sonuç: Fransa’da parlamentonun üst kanadı senatoda görev yapan 348 senatörden 170’inin değiştiği kısmi seçimde, Cumhurbaşkanı Macron’un partisi “Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi” sandalye kaybetti. Kısmi seçimin sonucuna göre, iktidardaki CYH’nin sandalye sayısı 29’dan 23’e düştü. Merkez sağ partiler senato seçiminden güçlenerek çıktı. Tek Türk aday Metin Yavuz seçilemedi. IBB’de, Topbaş’ın yerine kimin geleceği Perşembe günü belli olacak.
Referandum öncesi Erbil Sokakları Tel Aviv’i aratmadı. İsrail bayrakları ile Kürt Yahudiler gösteri yaptılar. Neçirvan Barzani, referandum sonrası hemen bağımsızlık ilan etmeyeceklerini, durumu görmek istediklerini söylüyor, ama öte yandan birileri haritalar yayınlıyor. Bu referandumu bugün İsrail dışında kimse açıkça desteklemese de, durum hiç de iç açıcı değil.
Almanya seçimlerine damgasını vuran en çarpıcı sonuç Neo Nazi AfD’nin 3. parti olması. Seçimi PEGIDA kazandı bir bakıma. Bu Alman Demokratları için “Gerçek olan bir kâbus”. Alman Parlamentosunda Neo Nazi jargonu sadece bir hayaletin gölgesi olarak kalmayacak.! Almanya’da göçmenler, yabancılar, Türkler ve Müslümanlar için daha zor bir süreç başlıyor.. Bu sonuçta Merkel ve Schulz’un da payı var. Almanya kaçtığını sandığı şeye doğru koşuyor.
Türk ve İslam karşıtı “Almanya için Alternatif” oylarını % 4,8’den yüzde 13.5’e çıkardı. Bu Merkel ve Alman Demokratları için gerçek bir kâbus. Türkiye düşmanlığı ile oy artırmaya çalışan Merkel % 9, Schulz % 5,7 oy kaybetti. Alman seçimlerine katılım % 75 olmuş. Öyle anlaşılıyor ki yabancılar büyük ölçüde sandığa gitmemişler.. Bu sonuca göre Alman seçmenin tavrı ilginç: Müslümanlar ve yabancılar söz konusu olduğunda bunların sağı-solu belli olmuyor.
Federal Meclis’e (Bundestag) Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ile birlik kuran CSU’nun (Hristiyan Sosyal Birlik Partisi) çoğunluğa ulaşmasa da birinci sırada kalmayı başardılar. CSU lideri Edmund Stoiber, Türkiye’nin AB üyeliğine «Bu AB’nin siyasî vizyonunun sonudur” diyerek karşı çıkıyordu. Merkel’in tavrı da belli. Özel statüde 2. sırada bir üyelik.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Martin Shulz yine 2. sıradaki yerini bu seçimde de korudu, ama oy kaybederek. Bu iki partinin oylarının toplamı aslında % 53’lük bir oy çokluğuna ulaşıyor. Ancak koalisyon kurmaları mümkün gözükmüyor.
Aşırı sağcı “Almanya için Alternatif Partisi” (AfD / AfD Parteitag in Essen Frauke Petry) bizdeki HDP gibi “eş başkanlı bir parti. HDP de bunu Almanya’dan alsa gerek. AfP’nin genel başkanları Genel Başkanlar: Frauke Petry, Jörg Meuthen. Yeşiller de eş başkanlı bir parti. Genel Başkanları Cem Özdemir ve Simone Peter. Başbakan adayları ise Cem Özdemir ve Katrin Göring-Eckardt’dı. Yani Başbakanlık da eş başbakan şeklinde olacaktı. Hür Demokratlar’ın partisi (FDP) Hür Demokratik Parti’de tek genel başkan var, o daChristian Lindner. Sol Parti (Die Linke)de de çifte genel başkan, çift başbakan adayı var: Genel Başkanları Katja Kipping, Bernd Riexinger, Başbakan adayları ise Sahra Wagenknecht, Dietmar Bartsch
2013’de Merkel’i destekleyen CDU/CSU Koalisyonu % 41,5 oy almış. Bugün % 32,5. Shulz’un SDP’si % 25.7’den % 20’ye gerilemiş. Keskin sirke küpüne zarar vermiş. Linke/Yani Sol Parti % 8.6’dan % 9’a yükseltmiş oyunu. C. Özdemir’in Yeşiller Partisi % 8.4’den % 9,5’e yükselmiş. Oyunu en çok artıranlardan Hür Demokratik Parti (FDP) % 4.8’den % 10.5’e yükselmiş. Oyunu % 8.8 artıran Neo Nazi (AfD) 2013’deki % 4.7 olan oyunu % 13,5’a çıkartmış. Diğerleri % 4,5 oy almış. Bu seçimlerin en çok kazananı Neo Naziler (% 8.8), en çok kaybedeni ise CDU/CSU Koalisyonu (% 9). İkinci en çok kazananı % 4.8 artışla Hür Demokratik Parti ve ikinci en çok kaybedeni % 5.7’ile Schulz’un SDP’si. Seçimin gerçek sonucu bu. 631 sandalyeli parlamentodaki sandalyelerin dağılımı ise şöyle: CDU/CSU 220, SPD 137, AfD 87, Hür Demokratlar 67, Yeşiller 61, Sol Parti 59. Bu durumda koalisyon kaçınılmaz. SPD koalisyona katılmayacağına göre, 316’ya ulaşmak için 96 üyeye ihtiyacı var. Bunun için de en az iki partiyle daha koalisyon kurması gerekiyor. AfD ile ortaklık yapmayacaklarına göre, diğer 3 partiden ikisini ikna etmeleri gerekiyor. Kaldı ki, CDU ve CSU arasında da her konuda tam bir uyumdan sözetmek mümkün değil. Yani, bunun anlamı şu, Merkel için gelecek günler geçen günleri aratacak.
Aşırı sağcı AfD’nin liste başı adayı Alexander Gauland “Biz Merkel’i kovalayacağız. Ülkemizi ve vatandaşlarımızı geri kazanacağız” diyor. CDU ve SPD, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en düşük oyu aldılar. Bu sonuçlar sadece Almanya için değil, AB için de bir kâbus. Batıda bir bakıma “Demokrasinin sonu”nu hazırlayan bir eşik sözkonusu. Ayrıca biliyorsunuz; Hollanda da yaklaşık 200 gündür hükümet kurulamıyor. Batı demokrasisi artık çözüm üretmiyor, sorun üretiyor. Bu sadece dışarıda değil, artık kendi ülkelerinde de böyle. Keskin sirke küpüne zarar veriyor. Merkel’in dediği gibi “Bu sonuç büyük bir sorun”. Bu sorun kendi söz ve eylemlerinin, uyguladıkları politikaların sebep olduğu bir sonuçtur.
Parlamentonun alt kanadını; 577 üyesi bulunan ulusal meclis, üst kanadını ise 348 üyeli senato oluşturuyor. Fransızlara göre, “Ulusal meclis siyaset yapar, senato ise hukuka uygun olup olmadığını denetler.”
Seçim sonuçlarına göre iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketinin senatodaki sandalye sayısı 29’dan 23’e düştü. Merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi 142 olan senatör sayısını 149’a yükseltirken, yine merkez sağ Merkezci Birlik Grubu’nun 42 olan sandalye sayısı 48’e çıktı. Sosyalist Partinin önderlik yaptığı Sosyalist Grubunun senatör sayısı 86’dan 68’e inerken, aşırı sol Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinin liderliğindeki Komünist, Cumhuriyetçi ve Vatandaş Grubunun sandalye sayısı 18’den 9’a düştü.
Bu sonuçtan en çok Le Pen ve Wilders mutlu olmuş olmalı. PEGIDA mutlu olmuştur. Le Pen “TMüttefikimiz AfD’yi tebrik ediyorum. Bu, Avrupa halklarının uyanışının yeni bir sembolüdür” diyor. Alman seçimlerinde merkez sağ ve sol, Almanya tarihinin en düşük oylarını alırken, aşırı sağ en yüksek oranda oyu alarak büyük çıkış gösterdi. Bu arada Doğu Berlin’de ırkçı parti AfD % 22 ile ikinci oldu. Bu gelen Nazilerin ayak sesleridir. Ve birileri kendilerini yakacak bu cehenneme sırtlarında odun taşımaya devam ediyorlar.
Selam ve dua ile..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.