İbrahim Kahveci

İbrahim Kahveci

Düşman listesi!

Düşman listesi!

Bu işin en zor tarafı sanırım imamlarımızda... Milli birlik söylemlerini artık camilerde daha sıkça duyuyoruz. İmamlarımız ülke birliğinin korunması konusunda vatandaşları daha çok uyarır oldu.

Lakin işin sakıncalı tarafı da var.

Bazı ücra yerlerdeki imamlarımız dost-düşman listesinde geride kalabiliyor. Mesela bir kaç ay önce çok sıkı düşmanımız olan ülkenin, artık çok sıkı dostumuz olduğunu görememiş olabiliyorlar. Veya da eski dostumuzun artık düşman olduğunu.

O nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, ya liste göndermesini ve sürekli yenilemesini, ya da imalarımızın camilerde bu işlere girmemesini önerebileceğini düşünüyorum.

İSRAİL: GİZLİ İLİŞKİLERİMİZ VAR

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İsrail’in bir çok Arap ve Müslüman ülkeyle gizli ilişkileri olduğunu, fakat karşı tarafın isteğiyle ülkelerin isimlerini veremediklerini söylemiş. İsrailli Bakan “Genellikle bu ilişkilerin gizli kalmasını isteyen karşı taraf oluyor” dedi.

İsrail Enerji Bakanı’nın bu açıklaması Türkiye’yi bağlamıyor. Yani bildiğim kadarı ile bağlamıyor.

Çünkü biz İsrail ile enerji işbirliğini gayet açık şekilde yürütüyoruz. Hatta iki ay önce İstanbul’da yapılan “Petrol Zirvesi” esnasında Türkiye-İsrail Enerji Bakanları özel görüşme yapmış ve basınla fotoğraflar paylaşılmıştır.

Paylaşılmayan tek konu Türkiye-İsrail doğalgaz anlaşmasının hangi aşamada olduğudur. İsrail tarafından yapılan açıklamalar 2019 yılında İsrail gazının Türkiye’den akmaya başlayacağı yönündeydi.

Not: İsrail gazı derken burada Filistin’in mülkiyet haklarının ve devlet haklarının ne olduğu konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığımı da belirtmem gerekiyor.

DOLARI ENFLASYONA BAĞLADIK

Merkez Bankası “Uzlaşmalı vadeli döviz satım” ihalelerine başladı. İlk sonuçlara göre dolar;

1 ay sonra 3,945

3 ay sonra 4,022

6  ay sonra 4.136 olmuş.

Ben bu yöntemle tekrar eski sisteme (dalgalı kur öncesine) dönüş işaretleri görüyorum. Yani beklenen enflasyon oranı ile ilişkili bir kur artışı oluşuyor.

Şimdi yeniden iki değer vereceğim:

2016 başlarında 1 dolar 4,10 Brezilya Reali ederken aynı tarihlerde de 1 dolar 3,10 Türk Lirasına yaklaşmıştı.

Tarihler ilerledi ve şimdi;

1 dolar 3,26 Brezilya Reali ederken, yine bugünlerde 1 dolar 3,92 Türk Lirası ediyor.

Dolar Brezilya Reali karşısında yüzde 25 değer kaybediyor   

Dolar Türk Lirası karşısında yüzde 25 değer kazanıyor.

Benzer gelişme diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde de yaşandı. Mayıs 2016’da başlayan Türkiye’nin negatif ayrışması bir türlü durmuyor.

Eğer Türk Lirası da 2016 sonrasında Real gibi işlem görseydi, şu anda 3,90 değil 2,30 olacaktı. Galiba farkı böyle daha iyi anlatabiliriz.

Ama işin en zor tarafı şu: Doları faiz politikası ile etkileyemediğimiz için artık enflasyonla ilişkilendirerek durdurmaya çalışıyoruz. Ama unutmayınız ki bu yöntemde de dolar yavaşlayabilir ama artık kolay kolay düşüşe geçemez.

SAHİPSİZ BORSA

2017 yılına girerken ve kimsenin ağzından borsa kelimesi düşmezken KARAR Gazetesi “Bu yıl borsanın altın yılı” manşeti attı.

Borsa yükselirken nerede ise her gün, “daha da yükselecek” açıklamaları resmi ağızlardan duyuluyordu.

Şimdi düşüşler var. Bir kaç büyük hisse dışında çok sert satışlar oluyor. Ama artık ağızlardan “korkmayın, borsa yükselecek” açıklamaları duyamıyoruz.

Benim akılıma 16 Nisan referandumu geliyor.

Herkes uçacağız açıklamasında bulunuyordu...

Hadi söyleyin artık; uçmak için ne yapmamız gerekiyor? Veya neden uçamıyoruz? 

O günlerde ortalıkta dolaşan “ben de varım” simaları, şimdi neden kenar köşelerde saklanıyorlar. Bu ülke hepimizin ve daha iyi olmak için asıl yanlışları-hataları söylememiz gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Kahveci Arşivi