SP ve ANAP kongreleri
Geçen hafta sonu, bir zamanların iktidar partileri olan ve Türk siyasî hayatına damgalarına vuran Anavatan Partisi ile Saadet Partisi’nin sessiz sedasız genel kongreleri yapıldı.
ANAP’ın başına Salih Uzun, SP’nin başına ise Prof. Dr. Numan Kurtulmuş geldi. Her ikisin de tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.
Bu kongreleri kısaca değerlendirirsek ortaya şu tablo çıkacaktır.
Saadet Partisi
MSP’nin ‘Millî Görüş’ misyonunun bugünkü temsilcisi Saadet Partisi’dir. Daha önce 1974, 1975 ve 1977 koalisyonlarında ikinci büyük parti olarak iktidara gelen MSP’nin kapatılmasından sonra, aynı görüşün temsilcisi olarak kurulan Refah Partisi, 1995 Aralığı’nda yapılan genel seçimlerde en çok oyu alıp en fazla milletvekilini çıkarmış; 1996’da DYP ile birlikte ‘Refahyol Koalisyonu’nu kurmuş ve Genel Başkan Necmettin Erbakan da Başbakan olmuştu. Ancak, 28 Şubat Darbesi sonucunda RP iktidardan zorbalıkla uzaklaştırıldı ve hukuka açıkça aykırı şekilde kapatıldı. Yerine kurulan Fazilet Partisi de gene hukuk ve demokrasi alenen çiğnenerek kapatıldı. SP, işte bu millî görüş partileri zincirinin en son halkasıdır.
Millî Görüş’ün manevî lideri Erbakan Hoca yasaklı olduğu için SP’nin genel başkanlığını onun adına Recai Kutan yürüttü. Bu kongre ile genel başkanlıktan ayrılan Kutan, fedakârlığın, vefanın ve tevazuun canlı bir sembolü gibidir. Kutan, dürüstlüğü, çalışkanlığı ve sempatikliği ile hem bürokratlığı sırasında hem de siyaset hayatında çok sevilen bir şahsiyet olmuştur. Hiçbir şahsî hırsı ve beklentisi bulunmayan Kutan’ın, bundan önceki kongrede yerini Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a bırakmamış olması, kendisinin değil, Erbakan ve ihtiyar heyetinin hatâsıdır. Tarafsız gözlemciler, Kurtulmuş’un genç ve yeni görüntüsüyle 22 Temmuz Genel Seçimleri’nde daha başarılı olacağı konusunda hemfikir idiler.
SP’nin yeni Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’u yakından tanır ve takdir ederim. Merhum dedesi Numan Binbaşı, bir İstiklâl Harbi gazisiydi. Harpten sonra vücudunda beş mermi taşıyarak malûlen emekliye ayrılmış ve bizim neslin çok iyi bildiği, yeni harflerle yazılmış ilk ilmihal kitabı olan, meşhur ‘Âmentü Şerhi’ isimli eseri kaleme almıştı. Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, rahmetli Prof. Dr. Sabahattin Zaim Hocamızın talebesidir. Sosyal siyaset profesörüdür; ayrıca son dönemde İnsan Kaynakları Yönetimi
üzerinde ihtisaslaşmıştır. Kıymetli eşi Doç. Dr. Sevgi Kurtulmuş da sosyal siyaset dalında öğretim üyesi iken çağdışı başörtüsü yasağı yüzünden İ.Ü. İktisat Fakültesi’nden ayrılmak zorunda kalmıştır.
SP’nin yeni Genel Başkanı Kurtulmuş, bir siyasî parti genel başkanının sahip olması gereken bütün vasıfları taşımaktadır. Henüz 49 yaşında, düzgün fiziği olan, güzel konuşan, bilgili, çalışkan, dürüst, iyi ahlâklı ve idealist bir genç liderdir. Son seçimlerde yüzde 2, 3 oranında oy alan, darbe üstüne darbe yiyen, üstelik vesayet altındaki bir siyasî partinin genel başkanlığı kolay iş değildir.
Lâkin, Prof. Kurtulmuş’un partisini geliştireceğine ve Türk siyasî hayatına katkıda bulunacağına inanıyoruz. Allah yardımcısı olsun...
Anavatan Partisi
ANAP denilince içim sızlar. Aradan 20 yıl geçmiş olmasına rağmen, hâlâ sokakta rastladığım insanların, ‘Sizin altın devrinizi hiç unutamıyoruz’ dediğini ve merhum Özal’ı minnetle andığını görüyorum. Bu dev gibi partiyi, siyaset dünyasının en kötü mirasyedisi olan Mesut Yılmaz kuşa çevirmiş ve bugünkü hâline düşmesine sebep olmuştur.
Son kongrede, kendisinden çok şey beklediğimiz henüz 40’lı yaşların başında olan değerli bir siyaset adamının, Erkan Mumcu’nun da ayrılmasına çok üzüldük.
22 Temmuz seçimlerinde DYP/DP’nin ayak oyununa gelen ANAP’ın seçime girememesi, hem ANAP’ı, hem DP’yi, hem de eski merkez-sağ partileri bitirmiştir.
Ahmet Özal’ın, kendisine eski partililerin ikazlarına rağmen, annesinin desteğinde genel başkan adayı olması ise başlıbaşına bir hatâdır. Türkiye’de seçmen, babaların nüfuzu ile oğullara ve akrabalara prim vermiyor. Daha önce Menderes ve İnönü ailesinin maruz kaldığı hayal kırıklığı Özallar için de geçerli olmuştur.
Kongrede eski ağır toplar, Mumcu’nun genel başkan yardımcılarından olan hukuk doktoru Murat Akdeniz’i desteklediler. Ancak, genel başkanlığa, gene Mumcu’nun genel başkan yardımcılarından Salih Uzun seçildi.
Salih Uzun, henüz 38 yaşında, Mesut Yılmaz’ın gençlik kolları başkanlığını yapmış, Mülkiye mezunu, liberal görüşlü genç bir adam. Kendisini, kamuoyu
gibi biz de henüz tanımıyoruz.
Doğrusu ANAP’ın dirileceğinden çok şüpheliyiz ama yeni genel başkan Salih Uzun’a gönülden başarı dileklerimizi iletiyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.