Tamam, kriz demeyelim!
İktidar vatandaşın içine düştüğü sıkıntıyı hafifletebilmek için arayış içine girmiş gibi görünüyor.
Ve akıllarına gelen ilk yöntem “krize kriz dememek” oluyor.
Tamam, krize kriz denilmesin ama ne denilsin? İktidarın bu sorunun cevabını verdiği zaman önemli bir sorunu daha aşmış olacağı söylenebilir.
Bu durum açıklanırken “manipülasyon” kelimesi kullanılıyor ama bu kulağa çok hoş gelmiyor. Vatandaş bu sözcüğü duyduğu zaman ne anlama geldiğini pek anlayamıyor ve kendisi ile dalga geçildiğini sanıyor. Yetkililer sıklıkla da sıkıntının dış güçlerin eseri olduğunu ileri sürüyorlar. O zaman da vatandaş, “Bize bu sıkıntıları yaşatan dış güçler kim onu açıklayın” demeye başlıyor.
Yani krize kriz demeyince onu tanımlamak pek kolay olmuyor.
Açıklamaya çalışanlar bocalayıp duruyor. Krize kriz dememenin psikolojik açıdan faydalı olacağını düşünenler var.
Bu düşüncenin sahipleri tamamen haksız da sayılmazlar. “Krize girdik ne yapacağız” diye ağlaşıp durmak yerine krize kriz demeyerek varlığını görmezden gelmek belki faydalı da olabilir.
Bu hâl tıpkı hastalanan bir kişinin, “Ben artık hastayım” diye köşesine çekilme yerine, “Ben hasta falan değilim” diyerek hastalığına meydan okuması gibi bir şey!
“Ben hastalıktan korkacağıma hastalık benden korksun” mantığı tedavide oldukça başarılı sonuçlar verebilir.
Şimdi ekonomide aynı mantıkla başarılı olunabilir mi? “Başarılı olur ya da başarılı olamaz” demeden önce biraz daha sabredip iktidar tarafından izlenen “krize kriz dememe” politikasının nasıl bir sonuç vereceğini beklemek istiyoruz.
Evet, yerel seçimlere kriz içinde gideceğiz. Ve muhalefet partileri yaşadığımız bu krizi alabildiğine istismar ederken iktidar “krize kriz demeyerek” sonuç almaya çalışacak.
Yöntemin tutup tutmadığını bu şekilde öğreneceğiz. Eğer bu yöntem bir tutarsa bundan böyle bütün sorunları aynı yöntemle aşmak mümkün olabilir.
Ortaya çıkacak yeni sorunlar “yok sayılarak” bütün meseleler çözüme kavuşturulabilir mi?
Bu biraz Nasrettin Hocamızın göle yoğurt mayalaması gibi bir şey ama “ya tutarsa” ihtimali hep ağır basıyor. “Krize kriz dememe” politikası bir tutarsa ondan sonra bu iktidarı hiç kimsenin tutamayacağı rahatlıkla iddia edilebilir!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.