Kronik yorgunluğun sebebi çocukluk travmaları

Kronik yorgunluğun sebebi çocukluk travmaları
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel, cinsel veya psikolojik olarak sömürülen çocukların, yetişkin olduklarında kronik yorgunluk sendromuna yakalanma riski altı kat daha fazla.

Araştırma erken yaşlarda yaşanan ve travmadan kaynaklanan stresin vücudu kronik yorgunluk riskine karşı biyolojik olarak daha duyarlı hale getirebileceğini de ortaya koydu. Araştırmacılar bu durumun, kronik yorgunluk çeken ve çocuklukta travma geçirmiş kişilerde görülen endokrin (iç salgı bezleri) sistemindeki anormallikler (nöroendokrin bozukluğu) ile sinir sistemi arasındaki ilişkiyle bağlantılı olduğunu söylüyor. 

Araştırma sırasında kronik yorgunluk sendromundan muzdarip kişilerin %60'nın çocuklukta istismar edilmiş kişiler olduğu ve bu kişilerin kortizol hormon seyiveyelerinin daha düşük olduğu dolayısıyla, stres karşısında daha az tepki gösterdiği gözlemlendi. The Washington Post'ta yer alan bilgilere göre, sadece Amerika'da dört milyon kişi kronik yorgunluk sendromundan şikayetçi. 

Bu sendrom çoğunlukla 40 ile 59 yaş arasındaki kadınlarda ortaya çıkıyor ve belirtileri arasında sebebi açıklanamayan yorgunluk, uyku, hafıza ve konsantrasyon problemleri ve ağrı gibi semptomlar yer alıyor. Uzmanlar bu tip yorgunluğun sadece psikolojik olmadığını ve belirtilerin görülmesi halinde bir uzmana baş vurulması gerektiğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.