Mavi Dil Hastalığı Osmaniye'de Görüldü
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bazı Avrupa ülkelerinde yayılan mavi dil hastalığının Osmaniye'de de tespit edildiğini, ancak paniğe kapılmaya gerek olmadığını belirtti. Koyun ve sığırlarda ölümle sonuçlanan bu hastalık, kan emen sineklerle yayılıyor. Avrupa'da görülen yeni varyantlar, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde de 25 Eylül tarihinde tespit edilen bir vaka ile Türkiye'de de dikkat çekti. Kadirli ilçesindeki vaka sonrası, bölgedeki canlı hayvan pazarı kapatılarak, bölge karantina altına alındı.
Kadirli'deki vakanın ardından İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Harkaçtığı, Yusufizzettin, Şabaplı, İlbistanlı, Kösepınarı, Karakütük, Koçlu, Yoğunoluk, Değirmendere ve Tahta köylerinde ve Kadirli Hayvan Pazarı'nda büyükbaş ve küçükbaş hayvan alım satım ve sevk işlemleri ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur” ifadelerine yer verildi.
MAVİ DİL TEHDİDİ NEDİR?
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Türkiye'de mavi dil hastalığının yıllardır görüldüğünü vurguladı. Avrupa'da tespit edilen BT8 serotipinin Türkiye'de henüz gözlemlenmediğini belirten Köse, "Türkiye'de yaygın olarak görülen 4 ve 9 serotipleri sadece küçükbaş hayvanları etkiliyor," dedi. Kadirli'deki vaka laboratuvar incelemesi aşamasında olup, alınan karantina ve tedbirler çerçevesinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Köse, hastalığın yayılmasını önlemek için veteriner hekimlerin görev başında olduğunu vurgulayarak, "Karantina, aşı, ilaç ve sinek temizliği gibi önlemlerle hastalığın önüne geçmek mümkün" dedi.
"İNSANLARA BULAŞMIYOR"
Köse, mavi dil hastalığının insanlara bulaşmadığını belirterek, zoonoz olmadığını açıkladı. Ancak hayvanlarda ciddi kayıplara yol açabileceği için hastalıkla mücadelede zamanında önlem almanın önemli olduğunu söyledi. "Hastalığı yok edebiliriz, ancak doğru mücadele edilmesi şart. Veteriner hekimlerin önerilerine mutlaka uyulmalı; gerekirse aşı, karantina ve dezenfeksiyon yapılmalıdır."
Bu doğrultuda, hastalığın belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Köse, gözyaşı akıntısı, burun akıntısı, tüy dökülmeleri ve dilin mavimsi mora dönüşmesi gibi semptomların hayvanlarda görülebileceğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.