Sinan Ateş Cinayeti Davasında 22 Sanığın Yargılanmasına Devam Edildi

Sinan Ateş Cinayeti Davasında 22 Sanığın Yargılanmasına Devam Edildi
30 Aralık 2022 tarihinde Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı eski Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in ölümüne ilişkin davada, 22 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in 30 Aralık 2022'de Ankara'da silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili davada 22 sanığın yargılanmasına devam edildi. Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ve yakınlarının yanı sıra, önemli siyasi figürler de duruşmaya katıldı.

Duruşmanın İlk Günü: Aile ve Tanıkların Konuşmaları

Ankara 32'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada, Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ile yakınları ve sanıkların yanı sıra, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin gibi siyasetçiler de hazır bulundu. Bu önemli davada dikkat çeken bir diğer detay, İletişim Başkanlığı basın kartı olmayan gazetecilerin duruşma salonuna alınmaması oldu. Mahkeme Başkanı, bunun Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın akreditasyonu ile ilgili olduğunu belirtti.

Bilirkişi Raporuna İtirazlar

Duruşmada sanık avukatları tarafından bilirkişi raporuna yönelik itirazlar dile getirildi. Özellikle tutuklu sanık Doğukan Çep'in avukatı Emine Tosun, raporu "kahkahalarla okunacak" nitelikte bulduğunu belirtti ve raporu hazırlayan bilirkişiye suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Diğer sanık avukatları da raporun güvenilir olmadığını savunarak reddini talep etti.

Sanık Doğukan Çep, olayın detaylarına inerek, Sinan Ateş’in öldürülmesine dair yapılan hatalı tespitleri eleştirdi. Bilirkişinin raporuna, Sinan Ateş'in vurulma yönü ve olayın detayları hakkında ciddi şüpheler dile getirildi.

Savcılık ve Mahkeme Kararları

Verilen kısa aranın ardından duruşmaya devam edildi. Savcı, tahkikat taleplerinin bu aşamada dosyaya katkı sağlamayacağını belirtti. Mahkeme Başkanı da tüm taleplerin reddedildiğini açıkladı. Ayşe Ateş, savcılık mütalaasına karşı yaptığı konuşmada adaletin tecellisi için hukuka uygun kararların verilmesini talep etti. Ateş, mahkemenin millet ve devlet adına karar verdiğini vurguladı ve adil bir sonucun sağlanmasını diledi.

Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş, acısını dile getirerek oğlunun ölümünden sanıkları sorumlu tuttu. "Bunlar para için yaptılar" şeklinde konuşan Saniye Ateş, oğlunun gerçek katillerinin bulunması gerektiğini ifade etti. Sinan Ateş'in kardeşi Sevda Ateş de adaletin sağlanacağına inandığını ve Allah’ın adaletinin er geç gerçekleşeceğini vurguladı.

CHP Lideri Özgür Özel’in Açıklamaları

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, duruşmanın ardından basına yaptığı açıklamalarda mahkemenin aceleci bir şekilde karar vermeye çalıştığını belirtti. Özel, davada sadece tetikçilerin ve aracıların yargılandığını, esas azmettiricilerin dosyada yer almadığını dile getirdi. Bu kişilerin gizlilik kararı olan bir dosyada yargılandığını ve üzerlerinde baskı kurulduğunu savundu. Özellikle bu sürecin siyasi yönlerinin de olduğuna değinen Özel, "Gerçek adalet katiller içeri girdiğinde tecelli edecek" dedi.

Sanıkların Savunmaları

Eray Özyağcı, Sinan Ateş'i tasarlayarak öldürmediğini, yalnızca yaralamak amacıyla ateş ettiğini savundu. Özyağcı, Sinan Ateş ve Selman Bozkurt'a ayaklarına doğru ateş ettiğini, olay yerinden kaçtığını ve öldürme kastı olmadığını ileri sürdü. Vedat Balkaya, motosikletin plakasının bantlı olduğu iddialarını reddederek, olayın basit bir alacak verecek meselesi olduğunu düşündüğünü söyledi. Suat Kurt ise cinayetle hiçbir ilgisinin olmadığını belirterek tahliyesini talep etti.

Azmettirici Olduğu İddia Edilen Doğukan Çep’in Savunması

Doğukan Çep, olayla ilgili olguya göre karar verilmesi gerektiğini söyledi. Kendisine yöneltilen azmettirici suçlamalarını reddeden Çep, kimseyi öldürmek için göndermediğini belirtti. Tolgahan Demirbaş ise, şahsına yönelik suçlamaları reddederek azmettirici olduğuna dair hiçbir somut delil bulunmadığını savundu. Demirbaş, yaşananların tamamen asılsız olduğunu ve savcı mütalaasını kabul etmediğini ifade etti.

Ayşe Ateş: "Asıl Azmettiriciler Dışarıda"

Duruşmanın ardından Ayşe Ateş, basına yaptığı açıklamada davanın hızlıca kapatılmaya çalışıldığını belirtti. Asıl azmettiricilerin dışarıda olduğunu ve gerçek adaletin sağlanması için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Açıklamaları

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, duruşma sonrasında yaptığı açıklamada, "Gerçek katillerin yargılanmadığı, faillerin gizlendiği" iddialarını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, adaletin yerini bulması için gerçek faillerin yargı önüne çıkartılması gerektiğini savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.