Ayçiçeği'nde %50'ye Varan Verim Kaybı Yaşandı

Ayçiçeği'nde %50'ye Varan Verim Kaybı Yaşandı
Trakya’da ayçiçeği üretiminde yaşanan kuraklık, bazı bölgelerde %50'ye varan verim kaybına neden oldu. Prof. Dr. Yalçın Kaya, bu durumla başa çıkmak için erken ekim yapılmasını önerdi.

Trakya bölgesinde ayçiçeği üreticileri, son iki yıldır kuraklık nedeniyle ciddi verim kayıpları yaşıyor. Üreticinin "sarı gelin" olarak adlandırdığı ayçiçeği, Türkiye’nin yağlık ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. Ancak, bu yıl da kurak geçen yaz ve kış mevsimlerinin ardından bazı bölgelerde %50'ye varan verim kayıpları yaşandı. Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, bu durumun çiftçiler için zor bir sezon anlamına geldiğini belirtti.

"Oldukça düşük verimler elde ettik" diyen Kaya, bu yıl Edirne bölgesinde verimlerin oldukça düşük olduğunu ve bazı çiftçilerin ürünlerini biçemeyecek duruma geldiklerini ifade etti. Geçen yıl da Tekirdağ bölgesinde benzer sorunlar yaşandığını söyleyen Kaya, son iki yılın kurak geçmesi nedeniyle çiftçilerin gelecek sezonlar için endişe taşıdığını vurguladı. "200 kilo olan verimler 100 kilolara, hatta 80 kilolara düştü, bu da %50-60 oranında bir kayıp anlamına geliyor" dedi.

Prof. Dr. Yalçın Kaya, sadece Türkiye'de değil, Sırbistan, Bulgaristan, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerde de benzer düşük verimlerin yaşandığını belirtti. Dünyada tarım sektöründe artan üretim maliyetleri ve kuraklık, çiftçilerin karlılığı ve sürdürülebilirliği açısından endişelere yol açıyor. Kaya, kırsal kesimde tarımın devam edebilmesi için çiftçi ve üretici birliklerinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

"Geçtiğimiz yıl son 70 yılın en kurak kışını yaşadık. Bu yıl ise en sıcak kışlardan birini geçirdik" diyen Kaya, bu durumun ayçiçeği verimlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Mayıs ayından sonra aşırı sıcak ve yağışsız geçen yaz mevsimi, topraktaki nem oranını düşürdü ve verimlerin azalmasına neden oldu.

ERKEN EKİM ÖNERİSİ

Bu durumla mücadele etmek için erken ekim yapılmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yalçın Kaya, çiftçilerin artık eski alışkanlıklarının dışına çıkmaları gerektiğini vurguladı. "Mart ayından itibaren ekimlere başlamak önemli. Çünkü ayçiçeğinin dane veriminin belirlendiği süt olum devresinde yağış ve serin hava gerekiyor" dedi. Kaya, erken ekimle bu kritik dönemde yağış ve serin hava koşullarına denk gelinmesinin verim kayıplarını azaltabileceğini belirtti.

Sonuç olarak, Trakya bölgesindeki ayçiçeği üreticilerinin kuraklıkla mücadele edebilmesi için yeni yöntemler geliştirmesi ve özellikle ekim dönemlerini gözden geçirmesi gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.