Ensar Yayınları’ndan kitaplar
Bu haftaki kitaplarımız Ensar Yayınları’ndan. Kültür dünyamıza çok önemli katkıları bulunan ve temel eserlere imza atan Ensar’dan son çıkan kitapların başında, Hz. Peygamber (s.a.v.)’in “Medeniyet Projesi” geliyor. Eserin alt başlığı ise “Saygı Medeniyeti.”
Prof. Dr. Ali Akyüz’ün kaleme aldığı “Medeniyet Projesi”, Peygamberî düsturlar çerçevesinde, “Sayı Medeniyeti” ismiyle taçlanmış. “Kişinin kendisini ve karşısındakini anlaması için, öncelikle kendisine ve inandığı değerlere saygı duyması gerekir.” İşte Peygamberî bir öğüt, nasihat ve emir.
Bu emir ve tavsiyeden yola çıkarak, “Medeniyet Projesi” adlı eserden öğreneceğimiz çok şey var. Hafife aldığımız, umursamadığımız o kadar çok ilişki, tavır, davranış ve iletişim hataları yapıyoruz ki, her birini “Saygı Medeniyeti” atmosferinde değerlendirdiğimizde karşımıza üzüleceğimiz epey mesele çıktığını göreceğiz.
Yazarın da ifade ettiği gibi; çok veciz bir değerlendirmeyle doğu ile batının en temel farkı; doğu, subje/insan merkezli bir medeniyettir, batı da obje/eşya merkezli bir toplumdur. Doğunun değerler sistemi, insan eksenli gelişirken, batı merkeze nesneyi oturtmuştur. Bu perspektif birine insana üretme misyonu yüklerken, diğeri bütün enerjisini eşyayı üretme yolunda tüketmiştir.
İşte saygı medeniyeti, canlı ve bir gayesi olan insan ile bu gayeye hizmet etmesi gereken eşya arasındaki farkı anlatıyor. “Ya eşyaya teslim olup tükenip gideceğiz, ya da eşyayı yerli yerinde kullanarak, onu insanlık uğruna tüketerek insanı yaşatacağız.” Kafamızdaki pek çok sorunun cevabını net olarak bulacağımız bir eser.
Ensar’dan ikinci eserimiz; Ahmet Bulut’un kaleme aldığı “Namaz Dirilişe Çağrı” adını taşıyor. Ahmet Bulut’un bu kitabından daha önce söz etmiştim ama yazardan kısaca bir alıntı yapmak isterim. Müellif, namaz hakkında şunları söylüyor:
“Namaz, imandan sonra Rabbimizin en çok üzerinde durduğu bir ibadettir. Hz. Peygamber’in hayatının ayrılmaz parçasıdır. Namaz hayatın ta kendisidir. Hiçbir şekilde terkine izin verilmemiştir. Buna rağmen günümüz Müslümanlarının en çok ihmal ettiği, kıymetini bilemediği bir ibadettir. Dolayısıyla karşımıza iki sonuç çıkıyor: Namazını kılamayanlar ve kıldığı halde gereken önemi veremeyenler.” Daha ne denilsin?
Bir diğer eser ise “Mevlevilikte Manevi Eğitim” adını taşıyor. Dr. Safi Arpaguş’un kaleme aldığı kitap okunduğunda, insanın karşısına şu gerçek çıkıyor. Hani bir hadis-i şerif vardır; “İlim Çin’de olsa gidip arayınız” buyrulur. “Mevlevilikte Manevi Eğitim” adlı eser de insanın doğumundan ölümüne kadar yaratılış gayesine uygun olarak, her bakımdan eğitimden geçmesi gerektiğini anlatıyor.
Tabii bu eğitim ve öğretim bir de Mevlana Üniversitesi’nin metodundan geçerse, bütün dünya insanlığının; huzur, güven, çalışkanlık, başarı ve mutluluğa yelken açacağı net olarak görülüyor. Bütün mesele; “Ben” olmaktan çıkıp, “Biz” olabilmek için çaba sarf etmek ve bu uğurda bizzat “emek” harcayıp “bedel” ödeyebilmektir.
Ensar Yayınları’ndan son eserimiz yine Mevlana Hazretleri’nin gül bahçesinden geliyor. “Mesnevi Hikâyelerinden Dersler” adını taşıyan eser, 40 hikâye 40 yorumdan meydana gelmiş ve kitabın yazarı Prof. Dr. Mehmet Demirci.
Mevlana Hazretleri buyururlar ki; “Sözün hayırlısı az ve öz olanıdır.” Bu sebeple biz de sözü güzel söyleyene bırakmalı ve Mevlana’ya varıp diz bükmeliyiz.
“Güzel ve iyi yüz, kötü huyla birlikte olursa bir kalp akça bile etmez.” Gerçekten öyle değil mi? Nice dışı güzeller biliyoruz, huyunun kötülüğü ortaya çıkınca, güzelliğinin ve kalbinin beş para etmediği hemen anlaşılıyor.
“Testinin şekliyle ne vakte kadar oyalanıp duracaksın? Testinin görüntüsünden geç, ırmağa, suya yürü.”
“Şeklini gördün ama manadan gafilsin. Akıllıysan sedeften bir inci seç, çıkar.”
“Fikir ona derler ki, bir yol açsın, yol ona derler ki, bir gerçeğe ulaşsın.”
“Sultan ona derler ki, kendiliğinden sultan olsun, hazinelerle askerlerle değil.”
Eserler hakkında bilgi için Ensar Yayınları: 0212 491 19 03
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.