Rehber’in bütün adamları
New York Times gazetesinin eski temsilcilerinden olan Stephen Kinzer’n referans olmuş bir kitab var: Şah’n Bütün Adamlar. Yllar önce yaynland. Son dönemlerde genellikle hep Mir Hüseyin Musevi ve müttefiklerine şk tutuldu. Lakin Hamaney ve adamlarna dair pek yorum çkmad. Bu alan ihmal edildi. Son olaylar anlamak için aslnda Hamaney-Nejad terkibinin iyi anlaşlmas lazm. Zira bu ikili seçimlere seçimlerden daha büyük anlamlar yüklediler. Dolaysyla seçim bir yarştan çkt, ölüm kalm mücadelesine dönüştü. Gerçekten de yükledikleri anlam doğru muydu? Bunun cevabn tarih verecek. Lakin peşin kanaatim şu ki, Mir Hüseyin Musevi iktidara gelseydi ve tahribat yapsayd bile seçim hileleri iddiasndan daha büyük hasar veremezdi. Yaptklar yaşananlar yannda devede kulak kalrd. Dolaysyla ihmal edilen alana biraz şk tutmakta yarar var. Seçimlerden önce Nejad ideolojik ve operasyonal destek için bakanlklara en güvendiği ve has adamlarn yerleştirdi. Bunlar arasnda 12 Haziran Cuma günü daha oylarn yüzde 5’i saylmadan Nejad’n zaferini ilan eden Sadk Mühsuli de vard. Sadk Mahsuli seçim günü ve sonrasnda bolca mahsül/ürün verdi.
Seçimlerden önce Nejad 30 valiyi değiştirdi ve yönetiminin çimentosu mesabesinde yaklaşk olarak 10 bin yeni bürokrat atad ve böylece yerini sağlamlaştrdğ gibi, geleceğini de garanti altna almş oldu. Seçimleri yöneten ve onayan bütün makamlar ele geçirmişti. Seçimlerde hükümet imkanlar bütün olarak Nejad’n lehine seferber edildi. Seçim komisyonu üyeleri titizlikle seçilerek atand. Diğer adaylarn gözlemcileri engellendi ve ihlallerin adaylarn seçim merkezlerine ulaştrlmamas için SMS servisleri kapatld ve seri numara taşmayan oy pusulalar basld ve 2.5 kat fazladan mühür vard. Bu da tezvirat kolaylaştrd. En azndan tezvirat iddialarna inandrclk katt.
¥
Rehber Hamaney adamlarn kendi kimyasndan itina ile seçmişti. İran asll sosyoloji profesörü olan ve yaknlarda Hamaney ile ilgili bir kitabn tamamlayan the State University of New York at Stony Brook’dan A. Arjomand, Hamaney’in mesai arkadaşlarn da kendi kariyerinden ve ad san bilinmeyen sadakat esasna dayal kimselerden seçtiğini ifade ediyor. Sosyal ve siyasi statüsü olmayan bu kimseler sonuçta ona sadakatle bağl olarak kalyorlar. Baz İranllar Nejad’n doğuştan ikinci adamlğa müsait olduğunu ve cumhurbaşkan olarak da Hamaney’le şiir gibi uyumlu bir ikili arzettiklerini ve ikinci adamlk makamna yakştğn beyan ediyorlar. Onda şüphesiz Hamaney’i rahatlatan bir taraf var. 2005 ylnda ad san bilinmezken onu meçhul içinden Hamaney çkard. Ad san duyulmayan ve bir mütevazi bir demircinin oğlu ve silik bir kişilik olduğu için Hamaney’in ihtiyar ve seçimi Nejad’n üzerine vaki oluyor. Abdullah Gül ile Nejad’n babalar ayn mesleki icra etmekle birlikte ikisi arasnda fazla bir benzerlik var mdr, varsa nelerdir? Bu, olsa olsa başka yaznn konusu olabilir. Lakin cumhurbaşkanlğ onu bambaşka bir aleme taşd. Bu alemin üyeleri 1979 Devrimi ve İran-Irak savaşnn kdemli gazileriydi. Onlar popülizm ve mağruriyetle dolu bir snfn mensuplarydlar. Bugün onun müttefikleri 50’lilerin üzerindeler, Adalet, İçişleri, Devrim Muhafzlar, İstihbarat Bakanlğ gibi postlar dolduruyorlar. Bu müttefik sarmal içinde Besic komutanlar olduğu gibi ayn zamanda Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleri de var. Bunlar yine Hamaney kampnda sivrilen Hamaney’in oğlu Mücteba Hameney gibilerin de müttefikleri.
¥
Ahmedinejad’n merci-i taklidi olan Muammed Taki Misbah Yezdi Kum’da üç medrese yönetiyor ve bunlarn genel yaklaşm demokrasi ile İslam’n bağdaşmayacağ ve uyuşmayacağ yönünde. Bunlarn anlayşna göre Dini Rehberlik seçimlerden çok daha önemli. Nejad yönetimi bu kurumlara ve medreselere gerekli desteği sağlarken buna mukabil bu medreselerden mezun olanlar da devlet postlarna ve makamlarna yerleştiriyor. Hamaney’in ve Nejad’n basn çevresindeki en önemli müttefikleri Keyhan gazetesi ve Yayn Yönetmeni Hüseyin Şeriatmedari. Şeriatmedari, ‘Bahreyn İran’n 14’üncü vilayetidir’ diyen Hameney’in de danşmanlarndan. Yine son seçimlerde Batllarn göstericileri manipüle ettiklerini ve yönlendirdiklerini ileri sürüyor. Yine Ahmedinejad’n ‘cadaloz’ tabir edilen destekçilerinden Fatma Recebi, Neiad’n biyografisini kaleme almş ve kitap şu unvan taşyor: Üçüncü Bin Yln Mucizesi. Nejad’ devrimin kurtarcs olarak selamlyor. Yine Recebi, İtalya’da bir kadn eli skt diye eski cumhurbaşkan Muhammed Hatemi’yi aforoz yemiş din adam olarak tanmlyor. Musevi’nin de sokağ kşkrtmas suçlamasyla yargnn karşsna çkarlmasn istiyor. Hamaney ile Nejad kamplarnda farkllklar olsa bile Mehdi meselesinde hemfikirler ve yine Hamaney’in en çetin rakibi Rafsancani’yi de dşlamakta ve etkisiz hale getirmekte kararllar. Ve yine her ikisi de hem bölge hem de Bat ile cepheleşme politikasnn geleceğine ve yararna inanyorlar. Hamaney’in bütün adamlar son seçimlerde saflarn sklaştrmş bulunuyorlar. Anayasay Koruyucular Konseyi üyeleri Nejad’dan hoşlanmasa da Hameney’i aşmak istemiyor. Hamaney-Nejad cephesine en pervasz şekilde saldran da Mehdi Kerrubi. Muhalefete izin vermeyen anlayşn nerede olursa olsun Taliban tarz bir anlayş olduğunu savunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.