Panik biriyim
20 yaşında genç bir bayanım. Küçüklüğümden beri panik biriyim. Küçük bir ses işittiğimde yerimden fırlıyorum ve başıma kötü bir şeylerin gelebileceğinden korkuyorum. Buna bağlı olarak gelişen korkularım var. Gün içinde sessizliğe gömülüyorum ve hiç kimseyle konuşmak istemiyorum. Özellikle kapalı alanlarda, asansörde, merdiven başlarında karanlık odalarda kalamıyorum. Burada biraz fazla kalsam boğulup öleceğimi sanıyorum. Bu yüzden odamda yalnız yatamıyorum ve kız kardeşimin odasında uyuyorum. Yüksekten de korkuyorum. Yürüyen merdivenlerden aşağı bakınca kalbim çarpıyor, midem bulanıyor bayılacak gibi oluyorum. O yüzden merdivenleri her zaman yürüyerek çıkıyorum. Akşamları babam eve geldiğinde kapı çalıyor ve ben kötü bir haber gelecekmiş gibi irkiliyorum büyük bir korkuya kapılıyorum. Sizden sorunumun çözümüne yönelik öneriler bekliyorum.
Suzan Yağcı
Doktora gidin
- Bütün canlılar hayatlarını tehdit eden unsurlara karşı bir savunma içersindedirler. Ancak canlıların bu temkinli yaklaşımlarına rağmen hayatlarını tehdit eden bir dizi tehdit unsurları vardır. Hastalık, kaza, doğal afetler, ekonomik zorluklar, yalnızlık... bütün bunlar insanın hayatını zorlaştırdığından kişiyi zor durumda bırakır ve bu durumdan kurtulabilmek için de insanlar bazı savunma mekanizmaları geliştirir. Fobik durum da bu türden korkulara karşı gelişmiş bir durumdur. Aslında fobi toplumda çok görülür ve anksiyete bozukluğu olarak tanımlanır. Fakat bizim toplumumuzda, bu türden korkular sıradan bir duygu olarak algılanıldığından pek doktora gidilmez ve tedavi sürecine girilmez. Oysa çoğu zaman kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler ve kişinin korktuğu nesne ortaya çıktığında, çarpıntı, terleme, korku, bulanık görme, titreme, boğulacak gibi olma, bilinç kaybı, fenalaşma, yüzde kızarıklık olması...şeklinde belirtirle görülür. Ve kişi bu durumda yaşadığı sorundan kurtulmaya çalışır, bunun için büyük bir çaba sarf eder. İfadelerinizden anladığıma göre yaşadığınız bu sorun uzun süreden beri devam ediyor ve sanırım sizi de çok yormuş. Bunun için bir psikoterapiste giderek yardım alabilirsiniz. Fobik durumlarda en etkin unsur korkuyla yüzleşmektir. Kongnitif, davranışçı terapiyle bu noktada çalışmalar yaparak zihninizdeki olumsuz düşünce kalıplarını değiştirebilirsiniz.
Çocuğum sıkılıyor
- 5 yaşında bir çocuğum var. Doğal olarak İstanbul'un sakin semtlerinden birinde bir apartmanda yaşıyoruz ve çocuğumun oynayacağı hiçbir arkadaşı yok. O yüzden, kendikendine konuşuyor ve sıkıntıdan sürekli evde koşturuyor. Kışın dışarı çıkma imkanım da olmadığından zor günler geçiriyorum. Yazın köyden kuzenleri geliyor, çocuk onlarla oynuyor ve onlar gittiğinde günlerce üzülüyor. Ekonomik olarak zor günler geçirdiğimizden onunla pek fazla ilgilenemiyorum ve o yüzden de vicdanım rahat değil. Ama zaten götürsem de nereye götüreceğim, yakınlarımda pek kimseler yok, o yüzden ona nasıl yardımcı olabileceğimi de bilemiyorum. Acaba ev içinde ona bir oyun ortamı kurabilir miyim? Ya da beş yaşındaki çocuğa hangi tür oyunlardan hoşlanır? Çocuğuma neler tavsiye edebilirim. Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum...
Samira Gündüzalp
Ona arkadaş bulun
- Aslında sorununuzun çözümüne ulaşmış ve bunu tanımlamışsınız. Sizin de ifade ettiğiniz gibi, dışarı çıkma imkanınız yok, çocuk ise oynayabileceği bir arkadaş grubuna sahip değil. Buna bağlı olarak sanırım ev içinde sıkılıyor ve o yüzden de uyumsuzlukgösteriyor. Bu yaşlarda çocuklar grup oyunlarına dahil olabilirler ve yaşıtlarıyla birlikte ortak oyunlar oynayabilirler. Gelişim dönemiyle alakalı olarak biraz hareketli oyunları tercih etseler de uyumludurlar ve enerjilerini deşarj ettiklerinde bahsettiğiniz sorunlar ortadan kalkar. Çocuğa yardımcı olabilmek için kendi çözüm yöntemlerinizi devreye sokabilirsiniz. Ev içinde ona çeşitli oyunlar kurabilir ve birlikte oynayabilirsiniz. Dışarıda komşu çocuklarıyla kontrollü bir şekilde oynamasını ve kendini ifade etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca haftada bir kere parka götürebilir ve orada yaşıtlarıyla birlikte oyun kurmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, bir anaokuluyla anlaşarak, burada ki oyun saatlerine katılabilir ve çocuğu oyuna teşvik edebilirsiniz. Samira Hanım, bu dönem kendi imkanlarınızdan fedakarlık yaparak çocuğa oyun alanları bulabilirsiniz. Şunu unutmayın ki, oyun çocuğun işidir dolayısıyla ona bu noktada yardımcı olarak yaşadığınız sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.