Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Alternatif Düşünce Yayınları

Alternatif Düşünce Yayınları

Bu hafta kitap dünyasına yeni adım atmış bir yayınevi ve eserlerinden söz etmek istiyorum. 90’lı yılların başarılı gazeteci ve yazarlarından Hüseyin Yılmaz, yayıncılık ve yazarlık işini bırakarak başka alanlarda ticari hayata soyunmuştu, uzun bir aradan sonra nihayet gerçek işine döndü ve şimdi Alternatif Düşünce Yayınları’nı yönetiyor.
Hüseyin Yılmaz; kalemi güçlü, bakış açısı sağlam, edebiyat ve düşüncenin zevkini tatmış bir insandı ama yayıncılık dışı başka alanlarda ticari işe girişince bu özelliklerini dondurmuştu. Anlaşılan buzlar çözülmüş ya da edebiyatın dışında üşümüş olmalı ki yuvaya avdet eylemiş. Yazma emanetini bıraktığı günden beri ne kalemi ne düşüncesi, o ticari işe müsaade etmemişti ve esas işi yayıncılığa dönerek yeni bir heyecan, farklı bir solukla besmele çekip, öz işiyle uğraşmaya başlamış. Edebiyat, sanat ve kültür adına sevindirici bir durum.
Yılmaz’ın çok genç yaşta kaleme aldığı dokuz on kadar kitabı bugün hâlâ hayatiyetlerini koruyabiliyor. Hele romanları, Türkçenin en güzel eserleri arasında yer almayı sürdürüyor. Neyse ki uzun bir aradan sonra kitap kokusunu tercih etmiş olması güzel.
Alternatif Düşünce Yayınları’nın ilk eserleri arasında çıkan ve Metin Aktaş’ın yazdığı, Said Nursi’nin ilk dönem hayatını anlatan “Son Derviş” adlı roman, favori bir eser olarak takdim ediliyor. Çok akıcı ve hareketli bir senaryoya sahip olduğu hemen belli oluyor. Bu arada Bediüzzaman Hazretleri’nin hayatı, ilk defa Alevi bir yazar tarafından kaleme alınıyor.
“Son Derviş”, 600 sayfa civarında bir roman; daha ilk satırından itibaren heyecanla başlayıp, kelimelerin peşinden nefes nefese koşturduktan sonra, aynı heyecanla biten bir kitap. Bu hacimde bir eserin içinde durgun tek paragraf yok. Munzur’un suyu gibi gürül gürül akıyor. Sonra en kuvvetli romancıların eserlerinde bilemediniz göze çarpan bir düzine kadar kahraman yaşar. Aktaş, kitabına binleri taşımış; bir romanın sahifeleri arasında üç-beş kişiyle değil, binlerle birliktesiniz; bir kavimle iç içe kesif münasebetlerle yaşamaya başlıyorsunuz. Bütün ömrünüz boyunca tanıdıklarınızdan fazla insanla Aktaş sizi göz göze getiriyor.
Yayınevinden çıkan ikinci eser ise Hüseyin Yılmaz’ın kendisine ait ve “İlk göz ağrım” dediği “Hüzün Çiçeği” adlı romanı. Hüzün Çiçeği, yeni bir kapak tasarımıyla okuyucusunun karşısına çıkmış. Bu romanı yıllar önce okuduğumda çok beğenmiş, dilinin güzelliği tatlı bir lezzet gibi günlerce dimağımı terk etmemişti.
Diğer kitaplardan ikisi Ümit Şimşek’e ait: “Her Şeyin Hikâyesini Merak Eden Adam” ve “Besmele” isimlerini taşıyor. Ümit Şimşek, Risale-i Nur tedrisatından; “hamdım, piştim, yandım” diyerek geçmiş, nev-i şahsına münhasır birisidir. Eserleri geniş bir okuyucu kitlesi tarafından okunan bu kalem erbabının, Alternatif Düşünce Yayınları bünyesinde bulunması, yayınevinin ileriye dönük güzel işler yapacağına dair haberler veriyor.
Mehmet Kırkıncı Hoca’nın “Sorularla İslâmiyet” adlı kitabı ise günümüzde İslâm Dini ile ilgili sorulan temel konulara cevap veren bir eser. İnancım odur ki, bu sahada bir başucu kitabı olacaktır. Mehmet Kırkıncı Hoca hakkında daha fazla bir şeyler söylemek kalemimin haddi aşması olur, bilinen bir âlimdir.
Alternatif Düşünce Yayınları’ndan çıkan son eser ise Av. Hüseyin Yürük’e ait: “Türkiye’nin Demokrasi Tarihi I” adlı kitap, tam zamanında yayınlanmış ve çok güzel hazırlanmış, akıcı ve anlaşılır bir üslupla kaleme alınan kitap; demokrasi tarihini eniyle, boyuyla, gelmişiyle, geçmişiyle bir güzel anlatıyor. Heyecanla ikincisini bekliyoruz.
Türkiye’nin Demokrasi Tarihi’nin ilk cildi, 31 Mart 1909 vak’asıyla başlayıp, 1950 Demokrat Parti iktidarına kadar geçen dönemi anlatıyor. Özellikle Milli Şef hükümeti ya da “İsmet İnönü zulmünün” demokrasi denilen sistemi nasıl alaşağı ettiğini belge ve bilgileriyle ortaya koymuş. İsmet İnönü döneminin bir “idareci” zihniyetiyle değil, bir “zindancı” zihniyetiyle demokrasi kılıfının altında neler yaptığını anlatmış.
Eserin ikinci cildi ise 1950 ile 2009 Mart’ına kadar olan zaman dilimindeki demokrasi serencamımızı anlatıyor. İkisini birlikte düşündüğümüzde tam 100 yıllık bir zaman diliminde demokrasi ile ilgili yaşadıklarımızı anlatan bu iki kitabın zaman içinde keşfedileceğini ve birçok çalışmaya kaynaklık edeceğini ümit ediyorum.
Eserler hakkında bilgi için; 0216 545 69 69 www.alternatifyayinlari.com



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi