Gönül coğrafyasından...
Hafta sonu, Şanlıurfa’da idim. Yaz sıcağında, bir kültürel yatırımın ilk hasat töreninde. Hasat, bu coğrafyada erken başlar, ekinler çabuk olgunlaşır...
“GAP Kültür Birliği Prof. Dr. Abdülkadir Karahan deneme yarışması” birkaç ay içinde uygulandı, katılan eserler değerlendirildi ve 12 Haziran’da kazananlar, basılmış kitapla birlikte ödüllerini aldı.
Biz de bu heyecan verici hasat töreninin şahitlerinden idik.
Deneme yarışmasının kitabı, adını dereceye giren bir öğretmenin yazısından alıyor: Gönül Coğrafyasında hayat bulmak.
Sözün kudreti, edebiyatın insanı kuşatan, insaniliği en yüksek ölçekte duyuran gücü hepimizi sarmıştı. Gencecik lise ve üniversite öğrencileri ustalarla aynı dili kullanıyor, edebiyatçılarımızın pek fazla dikiş tutturamadığı bir tür olan deneme tarzında yalın ve gönülden sözler söylüyor.
Türkiye’de diplomanın gerçek okur-yazar yetiştirmediği iyice anlaşıldığından beri, kitap okuma kampanyaları açılmaya başlandı. Kitap okuma seferberliklerine alışkın olan kamuoyu, okumanın tabii sonucu olan yazma ile ilgili faaliyet veya çalışmalardan pek haberdar değildir. İşte GAP Kültür Birliği, böyle güzel bir başlangıçla ismini duyuruyor. Meğer bu birlik, 2006 yılında kurulmuş. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan birliğin kendini böyle bir güzel faaliyetle duyurması, gerçekten takdire değer.
Türkiye’de yönetim, geleneksel olarak kültürden uzak durur. Kültüre yatırım yapmak pek tercih edilen, alışılmış bir usul değildir. İdarecilerimiz, değil böyle işler içinde olmak, yapılanlarla ilgilenmek konusunda bile duyarlılık göstermezler ekseriya.
Mardin Valisi Hasan Duruer’in GAP Kültür Birliği’ni harekete geçirmesi, böyle güzel bir başlangıç yapması, onu tanıyanlar için beklenmedik bir şey değil. Onun Şanlıurfa’da tarihi şehir çekirdeğinin hayat bulması için yaptığı çalışmalar, hafızalarda yer eden güzel bir başlangıçtı. Yine hatırımızda kalan çalışmalarından biri de Uluslararası Sapanca Şiir Akşamlarına verdiği hızdır.
GAP Kültür Birliği Başkanı Hasan Duruer, sorumluluk bölgelerinde yaptıkları hikâye, şiir ve deneme yarışmalarıyla Güneydoğu’nun yetenek envanterini çıkartmayı hedeflediklerini belirtiyor, “Gönül Coğrafyasında Hayat Bulmak”ın önsözünde.
Bu tam manasıyla güzel bir başlangıç... Güzel başlangıçların süreklileştirilmesi halinde, maksat hasıl olur. GAP Kültür Birliği’nin bu yarışmaları ve tamamlayıcı çalışmaları süreklileştirmesiyle, edebiyatımıza birçok yeni ismin katılmasının kapısı aralanmış olacak.
Bu vesile ile bulunduğumuz Şanlıurfa’da yarışmaya katılan gençlerle, öğretmenlerle bir arada olmak, sohbet etmek fırsatı bulduk. Yalnız onlarla değil, ekseriya aynı şehirde bulunduğumuz ve fakat iş-güç gailesi yüzünden kolay kolay görüşme fırsatı bulamadığımız dostlarımızla da beraber olduk.
Yunus Emre Enstitüsü Genel Müdürü Adnan Tekşen, uzun süren yurtdışı görevlerden sonra Ankara’da bulunuyor ama, aynı şehrin birbirine uzak olmayan iki semtinde yaşayan bizler pek bir araya gelemiyoruz. Ankara’da iken Sakarya’ya gidip orada üniversitenin Felsefe Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nı üstlenen değerli dostumuz Prof. Dr. Hakan Poyraz’la da bu vesile ile görüştük. Diğer jüri üyesi Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Akçay dostumuz da sohbet halkasına katılınca, Urfa’nın sıcağını unutturan hararetli sohbetlerle günümüzü geçirdik.
Yarışmanın adına ithaf edildiği merhum Prof. Dr. Abdülkadir Karahan’ın öğretim üyesi kızı Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu da seçici kurul üyelerindendi. Ödül törenine annesi ile birlikte geldi ve güzel bir konuşma yaptı.
Yarışmada birincilikleri; lise öğrencileri arasında “Sisyphos” adlı denemesiyle Batman Fen Lisesi öğrencisi Veysel Kaya, üniversiteler arasında “Masum Değiliz” adlı denemesiyle Şanlıurfa’dan Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi Selda Özdemir, halk dalında ise “Silemiyorsan Karala” adlı denemesiyle Şanlıurfa Birecik’te öğretmenlik yapan Musab Kırca kazandılar. İkinciler, üçüncüler, teşvikler, özel ödüller derken, kırk kadar ödül dağıtıldı. Birliğin danışmanlığını yapan ve organizasyonu baştan sona yöneten Fahri Tuna’nın yüzünden ödül vermenin, ödül almak kadar değerli bir şey olduğunu okumak zor değildi.
Bizim ödülümüz de, Şanlıurfa’da dostlarla güzel bir hafta sonu geçirmek oldu...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.