Referandumu güven oylamasına dönüştürmeyelim
Evvelki gün MHP'de önemli bir mevkie gelmiş bir dost aradı. Hal hatır sorduktan ve özel bir meseleyi konuştuktan sonra telefonu kapatacaktı ki ben MHP tabanının referanduma bakışını sordum. Önce kendi görüşünü özetledi ve dedi ki:
"Ben iki sebepten dolayı referandumda evet oyu kullanacağım. Birincisi, bu anayasaya ben ret oyu vermiştim. Şimdi değişikliğe hayır dersem bu anayasayı korumuş olurum kendimle ters düşerim. İkincisi 12 Eylül'den sonra darbecilerin işkencesinden geçmiş biri olarak onların anayasasını nasıl onaylarım?"
MHP tabanının eğilimi konusunda ise şunları söyledi: "MHP tabanı ile tavanı arasında tam bir tenakuz var. Anketlerdeki orana bakmayın MHP tabanının büyük bir kısmı referandumda evet diyecektir."
Ben de aynı kanaatteydim ancak içerden birinin bunu söylüyor olması çok önemli.
İşte bu noktada 'evet'i savunanların çok dikkatli olması gerekiyor diye düşünüyorum.
Şunun altını tekrar kalın çizgilerle çizmekte fayda vardır ki, AK Parti, MHP, DP, BBP, SP, TP ve diğer sağda duran ya da görünen partilerin tabanlarının -fanatikleri hariç-duyarlılıkları arasında çok büyük farklar yoktur. İnançları, düşünceleri, adetleri gelenekleri kültürleri aynıdır. Hatta bazı ailelerde birkaç partiye mensup kardeşler bile vardır. Her şeyleri aynıdır sadece siyasi tercihleri farklıdır. Önemli konularda siyasi tercihlerini bir kenara bırakarak bir araya gelebilirler. Bu yüzden sağ partiler arasında oy kaymaları normaldir. 22 Temmuz'da AK Parti'ye gelen oyları başka türlü izah etmek mümkün değildir.
Şimdi referandum konusunda da eğer 'evet' tarafı kişilerin siyasi tercihlerine karşı bir tahrikten kaçınırlarsa, meseleyi parti meselesi haline getirmeyip propagandayı sadece referandumun içeriğiyle sınırlı tutarlar ve tatlı bir dil kullanırlarsa ben yüzde yetmişlere yakın bir oranda evet çıkacağını tahmin ediyorum.
SP, BBP ve TP yönetimleri zaten 'evet' vereceklerini açıkladılar ve akıllılık ettiler. Aksini açıklasalardı tabanlarıyla ters düşeceklerdi. Diğer sağ partilerin meydanlarda esamisi okunmuyor. Geriye sadece MHP kalıyor.
Evetçilerin MHP tabanına karşı siyasi argüman yerine referandum maddelerini uygun şekilde anlatmaları 'evet' oylarını artıracaktır. Zaten taban CHP ve BDP ile aynı safa düşmekten bir hayli rahatsız. Bunu tekrar etmenin fazlaca bir faydası yok.
Sadece MHP tabanına değil bütün Türkiye'ye içerik anlatılmalıdır. Mesela YAŞ ve HSYK kararlarının yargı denetimine açılmasının ne anlama geldiği anlatılmalıdır. Kamu çalışanlarına verilen disiplin cezalarının yargı denetimine açılması, şahit ailelerine yapılacak yardımın eşitlik ilkesine aykırı sayılmaması, kadın çocuk ve engellilere yapılacak pozitif ayrımcılık, idareyle sorunların çözümünde kamu denetçisi(ombudsman)nın rolü, sivillerin askeri mahkemede yargılanmaması, askerlerin görevlerini ilgilendiren konular haricinde sivil mahkemelerde yargılanmaları, geçici 15. maddenin kaldırılması anlatılmalıdır.
HSYK ve AYM maddelerinin içeriği açıklanmalıdır.
Bu değişikliklere 'evet'demek için sağ partilerde olmak gerekmiyor, aslında sosyal demokratların evet kampanyası başlatmaları gerekiyor -gerçek solcular da evet verecektir bunda kimsenin kuşkusu yok- ama Türkiye'de solcu yok ki. Solcu olduğunu iddia eden partiler aşırı tutucu ve devletçi politikalar takip etmiyorlar mı?
Tekrar konuya dönecek olursak, referandumda getirilen değişikliklerin mükemmel olduğunu kimse söylemiyor, bence de yeterli değil, bu anayasa kökten değişmelidir, ama atılan bu adım da müspet bir adımdır. Genç sivillerin o dâhiyane deyimiyle 'Yetmez ama evet' demek akl-ı selimin yoludur.
Akl-ı selimi yani sağduyuyu hâkim kılmak için yapılan propagandaları siyasi partilere kar ya da zarar mantığıyla değil millete getireceği yarar ve zarar mantığıyla yapmak lazımdır diye düşünüyorum.
Mesela bu referandum AK Parti'nin güven oylamasına dönüşürse, AK Parti muhalifleri hayır cephesinde buluşursa bundan Türkiye zarar görür.
Her şeyden önce AK Parti'nin bu hususta çok dikkatli olması lazımdır.
Bu değişiklik sadece AK Partilileri değil Türkiye'de yaşayan herkesi yakından ilgilendiren ve herkesin bir şekilde faydalanacağı bir değişikliktir.
Referandum parti kavgası değil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hayat standartlarının yükseltilmesi meselesidir. İktidar partisinin güven oylaması değildir, olmamalıdır..
Bu referandumda milli irade üzerindeki vesayeti önemli ölçüde kaldıran bir değişiklik oylanacaktır.
Vesayet kalksın isteyenler evet, devam etsin isteyenler hayır diyeceklerdir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.