Peşimi bırakmıyor
İki yıldan beri görüştüğüm bir kız arkadaşım vardı. Ama şu sıralarda bu türden bir arkadaşlık kurmanın haram olduğunu öğrendim. Bu nedenle ondan ayrılmayı düşünüyorum. Ama ne yazık ki kız arkadaşım bana çok bağımlı ve ısrarlarıma rağmen ayrılamıyor. Ne söylesem peşimi bırakmıyor, ayrılmak istediğimi söylediğim halde evlenme hayalleri kuruyor. Onun duygularıyla oynamak istemiyorum ama her zaman önümde ayak bağı oluyor. Beni o kadar çok meşgul ediyor ki, derslerimi bile aksatıyorum günün yarısını onun konuşmalarını dinlemekle geçiriyorum. Kız arkadaşımı kırmadan nasıl reddedebilirim yardım ve desteğinizi bekliyorum. H. Y.
Kararınızı açıklayın
Kadın ve erkek yapısal olarak birbirlerinden farklıdırlar. Bu türden arkadaşlıklarda, erkekler çoğu zaman olayı ciddiye almazken, kadınlar çabuk bağlanırlar ve evlenme hayalleri kurarlar. Fakat biliyorsunuz, dinimiz kadın erkek arasındaki ilişkiyi belli bir ölçüye tabi tutarak, hem onları koruyor hem de zinaya giden yolları tıkıyor. Dolayısıyla, bu türden durumlarda Allah'ın rızasına uygun hareket etmek hem size hem de karşınızdaki kişiye fayda sağlayacaktır.
Daha önceden görüşmeleriniz olmuş ve bu görüşmelerinize sırf inancınızla örtüşmediği için mesafe koymak istiyorsunuz. Bu konuda lütfen açık olun. Bu konudaki düşüncelerinizi kız arkadaşınıza net bir şekilde ifade ediniz. Anladığıma göre bayan sizin tam olarak ayrılmak istediğinize inanmıyor o yüzden de ısrarla sizi evlenmeye ikna etmeye çalışıyor. Bu nedenle kararınızı net bir şekilde belirtin ve bundan sonra ki ilişkilerinizi İslami ölçüler çerçevesinde biçimlendirin.
Günümüz gençleri, bu türden ilişkiler kurarak sevgiyi de aşkı da sadakatı da bir çırpıda tüketiyorlar. Bunun sonucunda ise doyumsuz, ve sürekli bir şeylerin peşinde koşan nesiller ortaya çıkıyor. Bu türden boşluk ve anlamsızlık dehlizlerine düşmemek için, Allah'ın koyduğu ölçüleri dikkate almak ve bir anlık hazların hayatımızda nelere mal olabileceğini hesaba katmak gerekir diye düşünüyorum.
Anlam veremedim
8 yaşındaki oğlum arkadaşlarına uydu ve okulu bıraktı. Aslında dersleri fena değildi ama son bir yıldan beri yanlış arkadaşlar seçtiğinden dersleri tamamen astı. Onu bir türlü ikna edemiyoruz, okuyup da ne yapacağım, arkadaşlarımla gezip eğleneceğim, gençliğimi yaşayacağım" diyor. Onunla konuştuğumuzda bizimle tartışıyor ve kendisini hiç anlamadığımızı söylüyor. Babası da ben de arkadaşlarından zarar görebileceğini düşünüyor ve ona dua ediyoruz. Ama bu konuda fiili olarak ta ne yapmamız gerekiyor bilemiyoruz. Acil tavsiyelerinizi bekliyoruz. P. A.
Gerekli hassasiyeti göstermelisiniz
Gençler bu dönem akranlarından fazlasıyla etkilenirler ve onlarla vakit geçirmek isterler hatta onlara benzemeye çalışırlar. Buna bağlı olarak bahsettiğiniz gibi, okulla ilgili sorunlar, eve geç gelmeler ya da tasvip etmeyeceğiniz türden tavırlar geliştirebilirler. Burada aile, onunla çatışmaya girmeden, anlamaya çalışmalı ve işbirliği halinde olmalıdır. Gençler ailenin arkadaşlarıyla ilgili eleştirilerini, hayatlarına bir müdahale gibi algıladıklarından tepki gösterirler. Bu nedenle anne babalar gencin arkadaşları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelidirler. Peki gerçekten seçtiği arkadaşlar çocuğumuza zarar veriyorsa bu durumda ne yapacağız? Burada elbette onunla konuşarak, kendisine gelebilecek zararları görmesine yardımcı olacağız. Ancak bunu hiçbir şekilde onu suçlayarak yapmamalı ve işbirliği halinde olmalıyız.Yani burada kullandığımız tarz ve metod önemlidir.
İfadenizden anladığıma göre, oğlunuz okumanın gerekli olduğuna inanmıyor buna bağlı olarak da okuldan uzaklaşmaya çalışıyor. Bu dönem onu bir terapiste yönlendirerek, buradaki çarpık düşüncesini değiştirmesine katkı sağlayabilirsiniz. Çocuk aldığı destek sonucunda, "okumanın gerekliliğine inanarak, okuluna geri dönebilir." Hiç birimiz inanmadığımız bir şeyi yapamayız. Yani bizi yönlendiren aslında düşüncelerimizdir. Dolayısıyla çocuk, "okumak gereksiz, okumasam da olur, başka işler de yapabilirim" türünden düşünceler taşıyorsa, siz onun davranışlarını eleştirseniz de bu hiçbir fayda vermez.
Sizin de ifade ettiğiniz gibi, sanırım oğlunuz arkadaş grubundan etkileniyor, burada onun arkadaşlarını eleştirmek yerine, "arkadaşların sana şu konularda zarar veriyor olabilir mi? Bu konuda biraz konuşalım mı? Türünden onu yanınıza çekerek durumu görmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, kendisine örnek olabilecek, arkadaş gruplarına da yönlendirebilirsiniz. Ancak sözünüzün tesirli olabilmesi için onunla iyi ilişkiler kurmanız şart.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.