Allah’ın Kulları
Bu haftaki eserimiz Beyan Yayınları’ndan. Kitabın üst başlığı; “Allah’ın Kulları”, alt başlık ise “Amerika Kıtasında Köleleştirilmiş Afrikalı Müslümanlar” adını taşıyor. Yazarı, Sylviane A. Diouf, Türkçeye çeviren Ahmet Yaşar.
Bir insan, Müslüman olarak hakikaten Allah’a kul olmak isterse, yer kürenin neresinde ve hangi şartlarda yaşarsa yaşasın, Müslüman kalmayı başarabiliyor.
İşte bu eser, Afrikalıların köle olarak yeni dünyaya satılmasıyla birlikte dinlerini değiştirme projesinin akamete uğradığını gösteren önemli bir kitap.
Yaklaşık 350 yıl boyunca Atlantik köle ticaretinin ve Batı Afrika’daki siyasi dini çatışmaların doğurduğu genel güvensizlik ortamının mağdurları olan Müslüman erkekler, kadınlar ve çocuklar yeni dünyada satıldılar.
Bu Müslümanlar, gemilerle taşınan ilk ve son Afrikalılar arasındaydılar. Tehlikeli bir yolculuk sonrası, Atlantik Okyanusu’nun diğer kıyısına ulaşıp, Colomp sonrası Amerika’sında başka inançları kabul etmeye zorlandılar.
Zorla kabul ettirilen Hıristiyanlığa karşı İslam, yeni dünyaya taşınan Afrikalılar arasında kendi seçimleri olarak yayılan ilk dindi. İşte bu Müslümanların Amerika macerası Afrika’da başlar.
Bu macera; nerede olursa olsunlar, eğitim ve bilgiyi kovalayan ve en makul dini rehberliği bulma imkânını arayan, kendilerini inançlarına adamış dindar erkekler ve kadınlarla savaş lortlarının baskısına ve yozlaşmış monarşiye karşı oluşan köylü direnişiyle başlar.
Ayrıca bu durumun temelleri, Müslümanları Avrupalılara ve Amerikalılara satan köle taciri denilen inançsızların şiddet eğilimine kadar dayanır.
¥
Okumuş, şehirli ve birçok şeyi görmüş geçirmiş Müslümanlar, köleleştirildikleri ülkelerde benzer başarılar elde ettiler.
Müslüman olarak geldiler ve Müslüman olarak yaşadılar. Düşmanca bir ortamda kendi inançlarını koruma ve yaşam tarzlarını devam ettirme hususunda, sıradan sayılamayacak başarılar elde ettiler.
Hıristiyan topraklarındaki bu gönülsüz göçmenler, inançlarını ifade etmek ve devam ettirmek için yıldırıcı engelleri aşmak zorundaydılar. Birçok engele rağmen İslam’ın prensiplerine bağlılıklarıyla onca başarı kazandılar.
Girdikleri yeni dünyada İslam’ın beş prensibini nasıl muhafaza ettikleri ve gayri Müslim kölelerle ve köle sahipleriyle olan ilişkileri ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.
Eser yayınlandığı yıl büyük ilgi görmüş. Kısaca kitap hakkında söylenenlere de yer verelim.
¥
“Kelimenin tam anlamıyla büyüleyici, aynı zamanda okunması kolay, sade bir üsluba da sahip.” Amerikan Historical Review
“Çığır açıcı, üslup sade ve anlaşılır. Geliştirilen argümanlar çok iyi araştırılmış. İstatistiklerle desteklenmiş.” Zeligious Studies Review.
“İyi yazılmış, anlaşılır ve klişelerin ağına düşmeyen bir eser. Tam zamanında mükemmel bir katkı.” Journal Of Amerika Ethic Histori.
“Bu kitap, İslam’ın Amerika kıtasındaki zenci topluluklarının gelişiminde oynadığı hayati rolü ortaya koyuyor ve aynı zamanda Afro-Amerikan araştırmalarına eşsiz bir katkıda bulunuyor.” Manning Marable Columbia Üniversitesi.
Eser hakkında bilgi için Beyan Yayınları: 0212 512 76 97
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.