Ödediğiniz Prim Miktarı Değişebilir mi?
Ödediğiniz Bağ-Kur Prim Miktarını Her Ay Düşürüp Yükseltebilirsiniz
SORU: Esnaflıktan dolayı sigortalıyım. 2011 yılı Ocak ayında SGK’ya beyanda bulunarak ödemek istediğim aylık prim miktarımı 1000 TL’ye çıkardım. Ancak, daha sonradan bu miktarı ödeyemeyeceğimi anladım. Ödemek istediğim aylık prim miktarını Şubat ayından itibaren düşürebilir miyim? (Akın LALE)
CEVAP: 1 Ekim 2008’den itibaren sizin gibi bağımsız çalışan esnaflar, SGK’ya ödeyecekleri prim miktarını kendileri belirlemeye başlamışlardır. Günümüz itibariyle, aylık kazanç alt sınırına göre asgari (taban) düzey olan; 266,83 TL ile azami (tavan) düzey olan 1.734,43 TL arasında aylık prim ödemesi yapabilirsiniz. Ödeyeceğiniz prim miktarını her ay SGK’ya vereceğiniz yazılı beyan ile düşürüp arttırabilirsiniz. Ancak ay içinde iki farklı beyanda bulunularak prim ödemesi yapılamaz.
Tarım Bağ-Kur’unuzu Yeniden Başlatmak İçin Muafiyet Belgesi Düzenlemek Gerekir
SORU: 14 yıl iki ay tarım Bağ-Kur’um var. Primlerimi çocuklarım yatırıyor. Son zamanlarda maddi sıkıntıya düştüğümüz için muafiyet belgesi düzenleyerek tarım Bağ-Kur’unu kapattık. Ancak, SGK görevlileri hizmetini 15 yıla tamamlamazsan emekli olamazsın dediler. Tarım Bağ-Kur’umu yeniden açtırmak için ne yapmalıyım? (Elif DURNA)
CEVAP: Hanımefendi sizin sigortalılığınız, 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin dört numaralı alt bendi kapsamındaki sigortalısınız. Sigortalılığınızı yeni bir muafiyet belgesi düzenleyerek muafiyet şartlarınızın ortadan kalktığını, bulunduğunuz yerdeki ziraat odalarından, ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlüklerinden alacakları belge ile birlikte bir yıl içinde SGK’ya bildirirseniz sigortalılığınız belgenin düzenlendiği tarihten bu süreyi geçirirseniz sigortalılığınız bildirimin SGK’ya girdiği tarihten başlar.
Prim Borcu Olan Bağ-Kur’lunun Hak Sahipleri Sağlık Yardımı Alabilir
SORU: Ablamın eşi Bağ-Kur’lu. Kocasının prim borcundan dolayı ablam sağlık yardımı alamıyor. Ablamı isteğe bağlı ya da tarım Bağ-Kur’lusu yaptırmak istiyoruz. Ancak prim miktarı yüksek olduğu için yaptıramıyoruz. Ablamın hiçbir sosyal güvencesi yok. Ablamı en kısa sürede en düşük prim miktarıyla nasıl sağlık yardımına kavuşmasını sağlayabiliriz?
CEVAP: Ablanız eşinizin bakmakla yükümlü olduğu kişidir. Bunun yanında eniştenizin bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında ablanızın yanında bakmakla yükümlü olduğu çocukları, bakmakla yükümlü olduğu ana ve babası da bulunmaktadır. Ablanız eşinizin sosyal güvencesine bağlı kalmadan yani borcu olup olmadığı kendisini bağlamadan, SGK’ya başvurup 5510 sayılı kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olabilir. Bunun için SGK’ya başvurun. SGK ablanızı gelir testine tabi tutmak için il veya ilçe idare kurunla gönderilir. İl/İlçe idare kurulu ablanızın gelirini brüt asgari ücretin üçte birisi ile brüt asgari ücret arasında belirlerse ablanız aylık 31.86 TL prim ödeyerek, brüt asgari ücretle brüt asgari ücretin iki katı arasında belirlerse 95,58 TL prim ödeyerek, brüt asgari ücretin iki katından fazla olarak belirlerse 191,16 TL prim ödeyerek genel sağlık sigortası olabilir. Sağlık yardımı alabilir. Sağlık yardımının başlangıcı müracaat tarihi itibariyle olacaktır.
Amcanız Geriye Doğru En Fazla Bir Yıl Sigortalı Olabilir
SORU: Amcamın toplam SSK’lı gün sayısı Bağ-Kur ile birleşmiş hali 1200 gündür. Amcamın yaşı 63. SGK çalışanları emekli olabilmesi için 5 yıl bir yerde sigortalı gözükmesi gerektiğini söylediler. Bir tanıdık acaba benim yanımda çalışıyor gibi göstersek ve ben amcanın 5 yıl boyunca sigortasını yatırmadım desem geçmiş yıllara ilişkin sigortayı cezalı yatırsak emekli olabilme şansı var mıdır?
CEVAP: 12.05.2010 tarihli Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 103 üncü maddesinde; “Diğer Kanunlara göre defter tutmakla yükümlü bulunan işveren, alt işveren ve sigortalıyı devir alanlar tarafından Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgeleri, doğruluğu, fiilen yapılan denetimler sonucu veya işyeri kayıtlarından yapılan tespitlerden anlaşılması hâlinde işleme konulur. Aylık prim ve hizmet belgesinin fiilen yapılan tespitler sonucunda işleme alınmasında, tespitin yapıldığı tarihten geriye doğru en fazla bir yıllık süreye ilişkin olan kısmı dikkate alınır. Diğer Kanunlara göre defter tutmakla yükümlü olmayan işveren, alt işveren ile sigortalıyı devir alanlar tarafından ikinci fıkrada belirtilen süreler dışında verilen belgeler işleme alınmaz.” hükümleri bulunmaktadır. Bu hükümler gereği, amcanız geriye doğru en fazla bir yıl yanınızda sigortalı olabilir.
NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.