Cep telefonları ve düşen uçak
Teknolojik gelişmelerin hatayatımıza soktuğu alet ve vasıtaları kullanma hususunda millet olarak çok hevesliyiz ve yeni gelişmelere çabuk ayak uyduruyoruz. Meseleye bu açıdan bakıldığında sevinilecek bir olay olarak değerlendirmek mümkün. Ancak, hayatımıza giren yeni her ürünün beraberinde bazı kuralları da getirdiğini fazlaca dikkate almıyoruz.. Hatta, bu kuralları ihlalden bazılarımızın haz(!) duyduğu bile söylenebilir.
Söz gelimi cep telefonları yokken hayatımızda hiçbir aksama olmazken, haberleşme ihtiyacımızı sabit telefonlardan rahatlıkla karşılayabilirken cep telefonlarının devreye girmesi ile uzun yıllar kullandığımız sabit telefonları elimizin tersiyle bir kenara itiverdik. Ve şimdi evdeki her ferdin bir, bazen iki cep telefonu var. Sanki evlerimizde ve işyerlerimizde sabit telefonlar artık birer süs eşyasından ibaret.
İnsanların tuvalete bile giderken cep telefonları ile girdiklerini görmek doğrusu insanı şaşırtıyor. Bunun ötesinde şehirlerararası ve şehiriçi otobüslerde cep telefonlarının kapalı tutulması ve kullanılmaması hem yazılı hem de sözlü olarak duyuruluyor. Otobüslerde cep telefonlarının kullanılmasının bazı sistemelere zarar verdiği, yolda kalma ihtimalini gündeme getirdiği belirtiliyor. Ama, ne zaman şehirlerarası otobüsle yolculuk yapsam çevremdekilerden bir kaçının cep telefonunu açık tuttuğunu, hatta zilini sessize alarak arayanlarla konuştuğuna şahit oluyorum. Bu tipler beraber yolculuk ettikleri insanların hayatlarına değer vermedikleri gibi kendi hayatlarını da ciddiye almıyorlar. Uyarılar bu tipler üzerinde etki yapmıyor.
Şehiriçi otobüslerde ise telefonların kullanılmaması uyarısı kesinlikle dikkate alınmıyor.;
Şahsen cep telefonlarının açık olmasının bindiğimiz vasıtaya zarar verdiğine iki defa şahit oldum.. Birinde bindiğim otomobilin kapı camları kendilğinden açıldı ve kapatmak mümkün olmadı ve camı bulabildiğimiz bir naylonla kapatarak yağan yağmurdan kendimizi koruyabildik. Bir diğerinde ise Ankara'dan İstanbul'a gitmek üzere bindiğimiz otobüs arızalandı ve 5 saatlik yolu 9 saatte ancak alabildik.. Kısacası cep telefonlarının bazı vasıtalara zarar verdiği kesin. Buna rağmen insanlar bu vasıtalarla seyahat ederken cep telefonu kullanmama yasağını ısrarla ihlal ediyorlar.
Cep telefonlarının kullanılması uçaklarda ise ta başından beri yasaktır ve her seferinde görevliler tarafından yolcular cep telefonlarını kapalı konumda tutmaları için uyarılırlar. Buna rağmen bu uyarılara uymayanlar uçak yolcuları arasında da var.. Özellikle uçak iniş için alçalmaya başladığında bazı yolcular cep telefonlarına sarılırlar.. Sanki 3-5 dakika daha bekleseler hayatlarından önemli şeyler kaybederler..
Demek istediğim o ki, millet olarak teknolojik gelişmelere çok iyi ayak uyduruyoruz ama bu yeniliklerin gündeme getirdiği yasaklara ayak uyduramıyoruz. İki günden beri medyaya yansıyan haberlerden öğrendiğimize göre Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden bazı yolcuların cesetlerinin konulduğu torbalardan cep telefonlarının sesi duyulmuş.. Bazıları uzun uzun çalmış.. Belli ki bazı yolcular ya seyahat boyunca cep telefonlarını kapatmamışlar ya da uçak iniş için alçalmaya başladığında inişi beklemeden cep telefonlarını açmışlar..
Uçağın düşüş sebebini henüz kesin olarak bilmiyoruz. Bu bakımdan açık bulunan cep telefonları uçağın düşmesine sebep oldu gibi bir iddiayı kesin olarak dillendirmek elbette doğru değil. Ancak, teknolojinin hayatımıza soktuğu yenilikleri kullanırken işin kurallarını ciddiye almıyoruz. Böyle olunca da çeşitli sıkıntı ve zararları da gündeme getiriyoruz.
Bu yüzden ülkemizde insan hayatına sokulacak yeni bir gelişmeden önce insanlarımızın ciddi bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı için olsa gerek otobüs ya da uçaklarda cep telefonlarının kullanılmaması yasağını ihlal etmekten bazıları belki özel bir haz duyuyor ama pek çok insanı rahatsız ediyor, onların hayatını tehlikeye sokuyorlar.