Merve Kavakçı İslam

Merve Kavakçı İslam

Pew gözüyle ümmet

Pew gözüyle ümmet

Pew Araştırma Merkezi ABD’nin saygın kurumlarından. Özellikle din konusunda yaptığı araştırmalar kayda değer. Merkezin Din ve Kamusal Hayat adlı forumu bir süredir sizlerle paylaşmak istediğim son araştırmalarından birinde ümmetin nüfus artışını incelemiş. Önümüzdeki yirmi sene içerisinde global Müslüman popülasyonunun yüzde otuzbeş oranında artacağını öngörüyor merkez. Ancak bir uyarıyı da ilave ediyor. Bu artış, geçtiğimiz iki onyıllar içerisinde şahid olduğumuz artıştan daha az bir hızda gerçekleşecek. Yani bugün için 1.6 milyarda seyreden İslam ümmetinin nüfusu 2030 itibariyle 2.2 milyara ulaşmış olacak inşaallah ancak öncekine nazaran daha yavaş gerçekleşecek. 1990 ile 2010 senesi arasındaki yirmi yıllık sürede yıllık yüzde 2.2’lik bir büyüme gösteren Müslüman popülasyonun 2010 ile 2030 arasında yüzde birbuçukluk bir büyüme sağlayacağı düşünülüyor.
Müslüman nüfusundaki oran artışının diğer dinlere mensup insanların nüfus artışının iki katı olacağı da Pew’in tahminleri arasında. Ortalama yıllık büyüme hızı Müslümanlar için yüzde bir buçuk. Müslüman olmayanlar içinse bu oran yarısına yani binde yediye tekabül ediyor. Şu andaki trendlerin devamı durumunda 2030’da Müslümanlar dünyanın 8.3 milyarlık nüfusunun yüzde yirmialtı buçuğunu oluşturacaklarmış.


Bu okumaya göre 2030 yılına ulaşıldığında bugün için nüfusunun içinde en azından bir milyon Müslümanın barındığı yetmişiki ülke yerini yetmişdokuz ülkeye bırakacak. Bugünküne nazaran değişmeyecek bir oransa Asya ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşayacak Müslümanların oranı. Bugün Müslümanların çoğunluğu yani yüzde altmışı Asya’da yaşamakta, yüzde yirmilik bir kısmı ise uluslararası literatürde MENA diye atıfta bulunulan Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşamakta. Böyle olmaya da devam edecek önümüzdeki yirmi yıl içerisinde, diyor Pew. Bugün için Müslüman nüfusunun en fazla olduğu ülke Endonezya. 2030 itibariyle bu ülkenin yerini Pakistan’a bırakacağı düşünülüyor. Sahra Afrikası’nda yaşayan Müslümanların oranının artacağı da öngörülmekte. Örneğin, önümüzdeki yirmi yıl içerisinde Müslümanlar Mısır’dan çok Nijerya’yı kendilerine mesken edinecekler diyor Pew. Avrupa ve Amerika’da Müslümanlar ufak birer azınlık olmaya devam edecekler anlaşılan. Sünni Müslümanlar şimdi de olduğu gibi ümmetin en büyük kesimi yani yüzde 87 ila 90 arasında bir bölümünü oluşturmaya devam edecekler. Dünyanın Şii Müslümanlarının sayısında azalma olabileceği de muhtemel gözüküyor. Pew bunu şöyle açıklıyor. Dünya Şiilerinin üçte birinden fazlası İran’da yaşıyor ve bu ülkede doğurganlık oranı diğer Müslüman ülkelere nazaran daha düşük.


Bugün için Ümmetin dörtte üçü yani yaklaşık yüzde 74’ü Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu 49 ülkede yaşamaktalar. Ümmetin beşte biri yani yüzde 23.3’üyse gelişmekte olan dünyanın Müslüman olmayan ülkelerinde yaşamaktalar. Dünya Müslümanlarının sadece yüzde üçlük bir oranı Amerika, Avrupa, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya gibi gelişmiş kabul edilen ülkelerde yaşıyorlar. Devam edeceğiz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve Kavakçı İslam Arşivi