Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Kara çalmak

Kara çalmak

New York Times gazetesinin ‘İsyanclar ABD eğitmiş’ haberi Arap Devriminin arkasnda ABD var şeklinde anlaşlmaya müsait. Zaten baz İslami kesimler ile birlikte sol kesimler de bu teze fazlasyla yatkn.  Kavrayamadklarn karalyorlar.  Kara çalyorlar. Baz ulusalclar ve ulusalc zihniyete yakn İslami kesimler yol haritasn kaybetmişler ve bundan dolay da haber krntlar üzerinden olaylar anlamaya çalşyorlar. Halbuki, düşündükleri gibi değil. Bunu iki iki daha dört derecesinde ispat etmek mümkün.  Aksini iddia edenler parçay bütünün yerine ikame edenlerdir. Müddeamz şöyle ispat edebiliriz: Wikileaks belgelerinde Tunus’a atfen hiçbir haber veya haber krnts yer almamaktadr. Belgelerin merkezi olarak bahsettiği ülke Msr’dr ve buna paralel olarak Bahreyn ve Yemen’den de bahsetmektedir. Arap Devrimini ABD hedeflerine bağlayabilmek için Arap Devriminin tetikleyici unsuru olan Tunus ile ABD planlar arasnda somut bir bağ bulmak gerekir. Halbuki, hiçbir belgede buna dair bir ipucu yoktur.  Olaylar ABD’ye bağlayabilmek için komplo iddialarnn hakikat olmas gerekir ki, bu da Muhammed Buazizi’nin Amerikan eğitimi almş olmasnı gerektirir. Ve uğrunda ölümü göze almasn da iktiza eder. Yasemin Devrimi ABD ile bağlantl olursa o takdirde müşterek bir zemin üzerinde oturan Arap Devrimini ve baharn ABD’ye mâletmemiz mümkündür. Halbuki kimse bugüne kadar Yasemin Devrimi ile ABD arasnda bir ilinti keşfedemedi ve bir veri ve done sunamad. Eski mantkçlarn deyimiyle mukaddime batl olunca sonuç da batldr. Hatta Kaddafi’yi devirmek için mzrak baş haline gelen Sarkozy, Bin Ali rejimini korumak için ülkeye asker sevk etmeyi bile tasarlamştr. Demek ki, devrimler karşsndaki tavrlar da ayn değildir. Hatta Fransa için şöyle söylenmektedir: Tunus’da kaybettiğini Libya’da aramaktadr. Buazizi’nin kendisini yakmas Çetniklerin Saraybosna’da Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun Arşidük’ünü öldürmesi gibi bir tesir uyandrmştr. Ve sonra da Tunus rejimi düşünce diğer Arap halklar da umuda kaplmş ve devrimlere sahne olmuştur. Eşrat es Saa yani kyamet alametleri kitaplarnn tamamnda şu tarz ibareler vardr: Mehdi çknca korkaklk son bulur ve yediden yetmişe her müslüman arslan kesilir. Bu Hazreti Peygamberin ‘nüsirtü bi’r rubi mesirete şehrin/bir aylk mesafeden korku ile muzaffer klndm’ hadisinin Mehdi dönemine yansmalarndan ibarettir.
¥
Bunun tersi dönemler de vardr. Cengiz Han ve çerileri İslam dünyasna saldrnca İslam alemi boydan boya tutukluk ve kabz halini yaşamş ve bir Moğol çerisi kitleleri önüne katabilmiştir. İsrail bazen efsane olmuş ve Araplar İsrail’in satvetinden çekinir olmuşlardr. Bu, ruh haliyle alakal bir durumdur. Keza Hitler ortaya çktğnda Avrupallar korkuya mağlup olmuşlar ve bu da Hitler’in satvetini ve cesaretini artrmştr. Amerika’nın uzun vadede İslam dünyasn liberalizmin uydusu haline getirmek istediği bir sr değildir. Bunda şüphe yoktur ve bu hususta uzun vadeli çalşmalar vardr. Bundan dolay, 2000’li yllarda Msrl liberal eğilimli gençlere yardm etmiş ve bunlara eğitim vermiştir. Bununla birlikte Arap Devriminin çkş noktas bu gençler değildir. İkinci olarak Amerikan eğitimli bu gençler devrimin tamam değil küçük bir parçasdr. Devrimi asıl tetikleyen yöneticilerin aymazlğ ve zorbalğdr.  Şöyle söylemek mümkündür. Bu hareketler 1990’l yllarda olsayd bölgede bir İslam devrimi rüzgar eserdi. 2000’li yllarda olsayd bunlar renkli devrimler olurdu. Msr ve Lübnan’da buna yönelik girişimler yllar önce akim kalmştr. 2011’de başlayan süreç ise özellikle Msr’da kitlesel bir süreçtir ve içinde bütün tonlar barndrmaktadr. Muayyen bir aşamadan sonra bu devrimin siyasallaşmas kaçnlmazdr ve nitekim Msr’da ve Tunus’ta da böyle olmaktadr. Suriye ve Bahreyn’de başlar başlamaz siyasi ve stratejik renkler ve boyutlar kazanmştr. Msr’da ‘arkasnda Amerika var’ denilen devrimden sonra kurulan hükümetin Dşişleri Bakan Nebil Arabi, İran’la diplomatik ilişkileri yeniden kurma taraftar.
¥
Temel iki nedenden dolay Arap Devrimi Amerikan imalat değildir. Birincisi, 2003 ylndan itibaren Amerikan düşmanlğ bölgede tavan yapmştr ve bilerek onun lehine kitleleri yönlendirmek ve imale etmek mümkün değildir. İkincisi yine Wikileaks belgelerinin de bahsettiği gibi zaten iktidarlar da Amerikallarn bu planlarndan haberdardrlar ve buna yönelik tedbirlerini almşlardr. ABD de ikili oynamaktadr ve hem gençlere yardm etmekte ve hem de onlarla mücadele için rejimin askerlerini ve polislerini eğitmektedir. ABD baz hareketlere birkaç milyon tahsis etti ise istihbaratlarn elinde karş mücadele için yüzlerce milyon veya milyar dolar vardr ve bunu yapamamalar Amerikan dolarlarnın ağr basmasndan dolay değildir. Sadece Victor Hügo’nun dediği gibi vakti gelmiş değişimin ve fikrin karş konulamazlğdr. Vakti gelmiş bir fikri hiçbir güç engelleyemez. Bütün devrimler yanlşlğ veya doğruluğu bir tarafa veya katlrsnz ya da katlmazsnz vakti geldiği için gerçekleşmiştir. Dolaysyla bu devrim mübarek bir devrimdir ve geçmişteki Şerif Hüseyin ve oğullar merkezli sahte Büyük Arap Devriminin asimetrisidir. Şimdi yklanlar Şerif Hüseyin’lerin devamdr. Geçtiğimiz günlerde Lübnan’da Hizbullah ile bağlantl Ahbar gazetesi yine Wikileaks kaynakl bir belge yaynlad. Hariri’nin Suriye’ye yönelik planlarn içeriyordu. Tahmin edilmeyen bir şey değil. Ama zamanlama olarak bu elbette ki manipülasyon ve Suriye olaylar üzerindeki saflaşmaya işaret ediyor. 8 Mart İttifak, İran, Suriye ve Hizbullah’dan müteşekkil bir saflaşma veya kamplaşma. Amaç ne pahasına olursa olsun Suriye rejimini kurtarmaktr. Ahbar gazetesi acaba Refik Hariri’yi geçelim İmad Muğniye’nin nasl bir kalleşliğe kurban gittiğini de yazabilir mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi