Annemler sorun haline getiriyorlar
Fatma abla ben on sekiz yaşında bir öğrenciyim. Çok kitap okuduğum halde kendimi yeterli görmüyorum. Bir de çok çekingen bir yapım var. Bir şey söylemek istediğimde çok heyecanlanıyorum. Küçüklüğümden beri sessiz sakin biriyim. Ama annemler bunu sorun haline getiriyorlar. Kendimi nasıl değiştirebilirim? M.K.
Birinin diğerine üstünlüğü yoktur
Öncelikle sana şunu söyleyeyim, kişinin kanaatkarlığı ve sahip olduklarının farkına varması mutluluk getirir. Eğer sahip olduklarımızın kıymetini bilmezsek, ihtiraslarımıza yenik düşebilir ve sürekli bir arayış içinde olabiliriz. Bu nedenle kendini yeniden analiz edebilir ve bildiklerinin farkına varıp bilmediklerini öğrenmek için çaba sarf edebilirsin. Düzenli kitap okuduğun ve hayatını daha iyiye taşıma gayreti içinde olduğun için kendini tebrik edebilirsin. Bu güzel bir şey. Küçüklüğünden beri sakin bir yapıya sahipsin. Bu bir sorun değildir, çünkü bizler ya içedönük sakin bir yapıya sahibizdir ya da dışadönük konuşmayı seven biriyizdir. Yani bazı insanlar sakin bir yapıya sahiptirler bazıları daha dışadönük olurlar. Bu bir mizaç farklılığıdır. Ancak birinin diğerine üstünlüğü yoktur. Bir şey söylemek istediğinde heyecanlanmanın nedeni de, bu konuda yapılan eleştirilere ve dışadönük biri olman için yapılan telkinlere bağlı bir reaksiyon olabilir. Bu durumdan kurtulabilmek için, "ben buyum ben sakin bir yapıya sahibim bu benim mizacım" diye düşünebilirsiniz. Okuyorsunuz, kendinizi yetiştirmeye çalışıyorsunuz sosyal birisiniz, bütün bunlar sakin biri olmanızın sizin sosyal hayatınızı etkileyen bir durum olmadığını gösteriyor.
Saçlarım dökülüyor
Fatma abla ben lise son sınıfta okuyan bir öğrenciyim. İki yıl önce benden iki yaş büyük abimi trafik kazasında kaybettik. Abimle biz çok iyi anlaşırdık. Onun ölümüne bir türlü alışamadım. Akşamları yattığımda sanki odasında çalışıyor gibi hissediyorum. Hayali gözümden hiç gitmiyor. Onu aklımdan bir türlü atamıyorum. Gizli gizli ağlıyorum. Bir yıldan beri de saçlarım dökülmeye başladı. Annemler beni Çapa'ya götürdüler. Burada geniş bir araştırma yaptılar ama fiziksel bir sorunum yok. Doktor psikiyatriste yönlendirdi ama ilaçlar uyutur diye gidemiyorum. Bana neler tavsiye edersiniz? A.B.
Güven duygusu zayıflıyor
Yaşadığımız ani şok durumları, sevilen birinin ölümü ya da ayrılma durumu, iş kaybı ya da hayatımızın uyumunu bozacak sorunlar saç dökülmesine neden olabilir. Bu tür durumlarda organik bir neden olmadığı halde, stresin körüklediği saç dökülmesi görülebilir. Saçları dökülen kişinin, görünümüne karşı geliştirdiği psikolojik reaksiyon ise bu durumu daha da zorlu bir çıkmaza sürükleyebilir. Burada saç köklerinin anajen evreden telojen evreye prematür presipitasyonu yoluyla strese yanıt oluşturduğu düşünülmektedir. Araştırmalar strese bağlı saç dökülmesi ile immun sistem arasında bir etkileşim olduğunu göstermektedir. Burada immun sistem psikolojik olayların etkisiyle harekete geçer ve saç dökülmesi meydana gelir. Saçı dökülen kişinin, bu süre içinde, benlik duygusu, vücut imajı ve güven duygusunun etkilendiği görülmüştür. Bütün bunlar göz önüne alındığında kişinin yardım almasının gerekliliği ortaya çıkıyor. Bu süreçte, empati, dinleme ve davranışları iyileştirme gibi psikososyal desteğin yanında ilaç tedavisi de uygulayabilir. Size hiç vakit kaybetmeden bir psikiyatriste gitmenizi ve doktorunuzun tavsiyelerine uymanızı tavsiye ederiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.