Nesilden nesile okunacak eserler
Bu haftaki kitaplarımız Nesil Yayınları’ndan. Nesil Yayınları, nesilden nesile bir miras gibi aktarılacak eserler çıkarıyor. İnsanın ihtiyaç duyacağı hemen her konuda kitaplar basan yayınevi, son çıkardığı eserlerle, yine kültür hayatımıza büyük katkı sağlamış.
İlk kitabımız Muhsin İlyas Subaşı’nın kaleme aldığı “Batı İslâm’ı Tanıdıkça” adını taşıyor. Yazar; Batı’nın İslâm hakkında beliren menfi görüşlerinin İslâm’ın doğuşunu takip eden asrın hemen ardından başladığını anlatıyor ve bu olumsuz yaklaşımın onbirinci asrın sonlarına doğru Haçlı seferleri olarak kendini gösterdiğini ifade ederek şunları söylüyor:
“O yıllarda fakir ve gelişmemiş olan Batı idi. Hemen yanı başlarında ise yüksek medeniyet unsurları ve refah seviyesiyle Müslümanlar bulunuyordu. Ancak Batı dünyası, yanı başında filizlenen bu harekete sıcak bakıp, kendisi için “besleyici ve yönlendirici” olarak göremedi. Aksine gelişmeleri “kaos” olarak algıladı.
Bunun içindir ki, kendini ve kendi değerlerini korumak uğruna başvuracağı tek silah olarak Haçlı seferlerini gördü. Ne var ki; Haçlı seferleriyle, üç asrı bulan kanlı boğuşma şeklinde ve onun devamında yedi asır boyunca devam eden soğuk savaş tarzındaki direnmeden arzu ettiği sonucu alamadı. Hıristiyanlığı bu defa misyoner faaliyetiyle yaparak, İslâm’ı olduğu yerde eritmeyi denedi. Bundan da beklediğini bulamadı.
Batı dünyasının hasmane yaklaşımları ve düşmanca tavırlarının olumlu neticeleri de oldu. Başta savaşlar olmak üzere, müsteşrik ve misyoner organizasyonlarıyla, İslâm’ı ve Müslümanları bir taraftan yok etmeye çabalarken, öbür taraftan tanıma şansını yakaladı.
Bu çerçevede Batı’da pek çok dürüst aydın, farklı bir yaklaşım sergiledi. Yazdıkları eserlerde İslâm’a ve Müslümanlara yapılan haksızlıklar üzerinde durdular. Mesela Goethe, Tolstoy, Voltaire, Guennon, Hitti, Garaudy, Schimmel, Bucaille, Hofmann, Lings, Rosennthal, Fuller’in de içinde bulunduğu 55 batılı düşünür... Onlar İslâm’a ve Müslümanlara doğru bir bakış açısıyla baktılar ve tanıdılar.”
Nesil Yayınları’ndan ikinci eser, “Evrim ve Yaratılış” adını taşıyor. Prof. Dr. Adem Tatlı, kaleme aldığı eserde; “İnsanın kendisini ve kainatı öğrenmek istediğini, yaratılışın sırrını çözmeye çalıştığını” vurgulayarak şunları kaydediyor:
“İnsanlık önünde bu vadide iki yol açılmış ve günümüze kadar süregelmiştir. Birisi, semavi dinlerin bu kainat ve özellikle insanın mahiyeti hakkında beyanları ile bunları teyit ve tasvip yönünde ileri sürülmüş fikirlerdir. Diğeri ise, çoğu zaman bir görüşü tekzibe yönelik, tamamen mekanistik ve materyalist bir felsefenin hakim olduğu bir düşüncedir.
Kainat ve içindeki varlıklarla alakalı, insanlık tarihi boyunca ileri sürülmüş fikir ve düşünceler, yukarıda da ifade edilen iki temel görüş etrafında cereyan etmiş olmakla beraber, zaman zaman, bu farklı iki kanaati uzlaştıran felsefi ekoller de gelişmiştir.
Bu kitapta okuyucunun isabetli karar verebilmesine yönelik büyük çaba gösterildi. Ele alınan her konunun ardından o konuyla ilgili hatalı ve aksak yönler belirtilmeye çalışıldı. Farklı evrim görüşleri yanında, ana hatlarıyla yaratılış düşüncesine yer verildi. Hemen bütün ifadelerin ilgili sahadaki literatürlerde desteklenmesine özen gösterildi.”
Nesil’den üçüncü kitap; Mehmet Nuri Yardım’ın kaleme aldığı “Tarihimizin Güleryüzü” ismini taşıyor. Geçmişte bizim kültürümüzde nükteler çok sevilmiş ve anlatılmıştır. Günümüzde ise mizah dünyamızın çok fakir kaldığını üzülerek gözlemliyoruz. Hele bir de tarihimizde nükteleri okuyanları hem güldüren hem düşündüren, hakikatleri en kolay ve kalıcı halde zihinlere yerleştiren mizah erbabı şahsiyetlere kulak verdiğimiz zaman bu fakirliği tüm benliğimizle hissediyoruz.
Bu fakirliği zenginliğe çevirme gayesi böyle bir kitabın temelini teşkil ediyor. Ve yazar bu kitabıyla okuyan herkesi “Nükteler Dünyasında” eğitici ve alabildiğine eğlenceli bir yolculuğa davet ediyor. Bu yolculukta okuyanları karşılayacak tam 326 nükte var. Bazıları şair, bazıları edebiyatçı, bazıları alim, bazıları paşa, bazıları komutan, bazıları padişah...
Eserler hakkında bilgi için: Nesil Yayınları: 0212 551 32 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.