Almanya Avrupa'yı terk ediyor
Avrupa'nın lokomotifi olarak kabul edilen Almanya, kendisine Avrupa Para Birliği dışında yeni bir gelecek inşa ediyor. Fransa'yla birlikte AB'nin iki büyük kurucu gücü olan Almanya, geleceğini nerede kuruyor dersiniz? Rusya, Çin, Polonya, Türkiye ve Brezilya gibi gelişen ülkelerde kuruyor. Çünkü son yıllarda yeni imalat sanayisi yatırımları Rusya'da yüzde 132, Çin'de yüzde 51.5, Brezilya'da yüzde 35.9 yükseldi. 2009'da Alman firmaları Çin'e 11.6 milyar euro tutarında yatırım yaptı. Almanlar gelişmekte olan ülkelere yatırımlarını çoğaltırken, İspanya'da yüzde 10.2, Fransa'da yüzde 10.6, ABD'de yüzde 15.3, İtalya'da yüzde 17.6 ve İngiltere'de yüzde 33.4 oranında yatırımlarını azalttılar.
Dış ticarette de aynı tablo yaşandı. Alman firmaları geçen yıl Çin'e 91 milyar euro tutarında ihracat yaptı. Bu tutar, Fransa'ya yapılan 54 milyar euroluk ihracatın oldukça üzerinde bir rakam olarak göze çarpıyor.
Almanya'nın Türkiye'yle dış ticareti de artıyor. Almanya'dan ithalatımız 2001'de 5.7 milyar dolar iken, 2010'da 17.5 milyar dolara ulaştı. İhracatımız ise 2001'de 5.3 milyar dolardan 2010'da 11.4 milyar dolara yükseldi. İtalya ile karşılaştırma yaparsak, 2010'da İtalya, Almanya'ya ancak 3.8 milyar dolarlık ihracat yapabildi. Bu ihracat rakamları, Türkiye'nin Almanya'ya olan 11.4 milyar dolarlık ihracatının İtalya'yı nasıl geride bıraktığını gösteriyor. Bu arada Türkiye'de yabancı sermayeli şirketler arasında, Almanlar, 4 bin 561 şirketle ilk sıraya yerleşti.
Gelelim Almanya'nın son dönemde ekonomik gelişmesine... Batı ve Doğu Almanya birleştiğinde Batı Almanya bütçesi sarsıldı. Ama 1990-1994 arasında 14 bin işletme özelleştirilerek 65 milyar mark gelir elde edildi ve 207 milyar mark tutarında yatırım taahhüdü alındı. Ayrıca 40 bin arsa satışı yapıldı. Böylece Alman ekonomisi sorunlarını çözerek dünyanın dördüncü büyük ekonomisi oldu.
Bugün Almanya'nın milli geliri 3.3 trilyon dolar tutuyor. Alman ekonomisi, yeni ekonomik ortakları sayesinde atılım yapıyor ve gelişiyor. Çünkü gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı, gelişmişlerin yaklaşık üç katını buluyor. Gelişmekte olan ülkelere yatırım yaparak Almanya, gelişmiş ülkelerden ayrışıp büyüme hızını yüzde 3.5 seviyesine çıkartıyor. Almanya'da işsizlik oranı yüzde 7 seviyesinde bulunuyor. Güney Batı Almanya'da ise işsizlik yüzde 5'in altına geriledi. Ve Alman ekonomisi 191 milyar dolar cari işlemler fazlası veriyor.
Peki bütün bunları niye anlattık? Avrupa Para Birliği sıkıntıya girdi. Almanlar, "Yunanistan, Portekiz ve İtalya gibi çalışmadan tüketen ülkeler için daha fazla özveride bulunmayacağız" diyor. Dün International Herald Tribune'e konuşan Ernst&Young'ın ortağı Marc Lhermitte, "Almanların artık Avrupa'nın lokomotifi olduğundan emin değilim" diyerek bu yol ayrımına dikkat çekti.
Lhermitte, Almanya'nın gelişmekte olan ülkelerle birlikte yeni bir trend başlattığını ileri sürüyor. Türkiye de bu yeni trendin içinde olduğu için, Almanya'dan daha çok doğrudan yatırım gelecek.
"AK Parti gitsin de nasıl giderse gitsin" diye debelenen kriz lobisine ve darbecilere dünyadan yine iyi bir haber yok maalesef.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.